Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro wyslalo mi monit o DAC7, mimo iz nie przekroczylam 2 tys euro transakcji , a sama ich liczba to 29 , a wiec nie bylo 30 transakcji.
Dlaczego allegro probuje wymusic na mnie DAC7, nie powinni jeszcze tego robić.
Co jesli nie podam tych danych ? Nie chce placic od tego podatku, to byla sprzedaż prywatna, zrobiłam wyprzedaz niepotrzebnych mi rzeczy, troche sie tego nazbieralo ale jestem pewna, ze nie przekroczylam liczby 29 transakcji, pilnowalam tego.
@tradingstar 1 transakcja = 1 pozycja z zamówienia.
Chcesz mi powiedziec, ze jesli podczas jednej transakcji ktos zamowil dwa przedmioty to jest to liczone jako dwie transakcje ?
Btw, co jesli nie podam danych ? Nie chce od tego placic podatku, robilam wyprzedaz swoich rzeczy, a oni to traktuja jak handel...
@tradingstar Tak, liczą się pozycje w zamówieniu, czyli dwa różne przedmioty z jednego zamówienia = 2 transakcje. Raportowanie do US nie oznacza że będziesz płacić podatki. Gdy US stwierdzi, że może zaistnieć taka potrzeba, to najpierw wzywa w celu złożenia wyjaśnień.
Dziękuję, że mi to wyjaśniłeś.
Limit to 30 czynności, a transakcji (w ustawie jest użyte właśnie słowo "czynności").
A to że większość portali podaje że jest to 30 transakcji, bo zazwyczaj się to ze sobą pokrywa. Ale tak naprawdę czynność to nie jest to samo co transakcja.
@tradingstar lepiej podać te dane, a jeśli jesteś pewna, ze nie musisz płacić podatku, to nie musisz😉, zawsze w US możesz przedstawić dowody, że to była sprzedaż nieopodatkowana