anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego nie mogę nic wystawić na sprzedaż bez posiadania konta w banku to jest bardzo niesprawiedli

Tata2024
#7 Wielbiciel#
  •  
oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

LEW433
#21 Demiurg#

@Tata2024 Takie zasady.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

bo takie są zasady

•  
oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@Tata2024, zależy nam na bezpiecznych zakupach i dlatego konto musi przejść przez pełny proces weryfikacji, abyś mógł wystawić ofertę na sprzedaż.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Kontroli to wiemy, a z tym bezpieczeństwem to bym tu nie przesadzał, w ostatnich latach to sie popsuło.☹️

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

a jak chcesz otzrymać pieniądze za sprzedaż?

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@Tata2024 XXI wiek a ty nie masz konta w banku ? Ktoś kto kupuje dla pewności transakcji robi przelew a nie podaje kasę pod stołem.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A podaj przepis zabraniający zakup za gotówkę?

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@LEW433  ależ nikt nikomu nie zabrania sprzedawać/kupowac za gotówke. Po prostu trzeba wybrac odpowiednie do tego miejsce.

Allegro takim miejscem nie jest ponieważ jednym z elementów bezpieczeństwa kupujących jest weryfkacje sprzedającego poprzez konto bankowe.

To raczej dobrze dla kupujących

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@LEW433 Za gotówkę to ja też sprzedaję ,ale nie tu .  Bardzo dobrze że nie ma jeszcze takiego przepisu.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

👍

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

Skarbówka ma dostęp do naszych kont w banku i głównie chodzi tu o kontrolę obywatela. Za jakiś czas transakcje gotówkowe zostaną zabronione. Już teraz przy zakupie auta jest górna bariera. 

https://businessinsider.com.pl/poradnik-finansowy/ktore-przelewy-sa-sprawdzane-przez-urzad-skarbowy/...

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Jak skończą transakcje gotówkowe to i drobny handel upadnie .

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@kolekcjoner608  to wcale nie chodzi o drobne trasakcje. Odebranie możliwości płatności gotówką to odebranie ostatniej resztki wolności i niezależności i totalna inwigilacja.

Pójdziesz do kina, pojedziesz na wakacje , kupisz gazete , a nawet ja zapłacisz za publiczną toalete - system bedzie wszystko wiedział

A jak będą protesty i strajki ???? cóż wystarczy wziąć dane kto kupował napoje i hot - dogi w miejscach w pobliżu protestu - i juz masz gotową listę "wrogów społecznych"   potem wystarczy im tylko pod jakimkolwiek pozorem ( choćby pod pozorem kontroli) zablokowac konta w banku .... i albo są posłuszni albo nie mają co jeść....... Wcale nie trzeba nikogo zamykać aby nim skutecznie rządzić

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawe ale wraz z wycofaniem gotówki totalna inwigilacja stanie sie faktem.

I wcale tu nie chodzi o kontrole skarbowe drobnych handlarzy. nie osobiście to przeraża

oznacz moderatorów