Dzień dobry.
Dnia 9 Marzec Pani zamowiła u mnie 2 kosze prezentowe wybierajac przesyłke Allegro One Box. Zapłaciła za przesyłke 10.49. Kosze zapakowane w 2 kartony - całkowite wymiary to 40 x 35 x 40 cm, waga jakies 3 kg, wszystko zmieściło się w najwiekszej skrytce w automacie One Box. Dziś wchodzę w zakladke Rozliczenia i PO TAKIM CZASIE, bo mamy dzis 27 Marzec została mi naliczona dodatkowa opłata 20 zł za tą przesyłke.
Czy to są jakies zarty? Nagle po 18 dniach ktoś stwierdził, ze trzeba doliczyc dodatkową opłatę? Chciałabym wiedzieć dlaczego? Z jakiej okazji? Skoro wszystko było ok, paczka zmieściła sie w paczkomacie, dotarła do klienta 2 dni pozniej itd, a dzis po 18 dniach dostaje dodatkowe naliczenie.
To co ostatnio Allegro wyprawia ze sprzedającymi to jest tragedia, bo juz nie bede wspominać o tym, ze dostawałam ujemne punkty za "wysyłke w terminie", gdzie zadnych przesyłek nie realizowałam od kilku dni.
Proszę o wyjaśnienie tej sytuacji.
Pozdrawiam,
Dzień dobry @Zaczarowany_Box! Opłata została naliczona, ponieważ przesyłka była niestandardowa, oznacza to, że co najmniej jeden z wymiarów był większy niż wymiary podane w treści Regulaminu lub Cennika i której kształt lub waga nie odpowiadała wymaganiom wskazanym w treści Regulaminu.
Za Przesyłkę niestandardową uważa się Przesyłkę:
Jeśli nie zgadzasz się z naliczoną opłatą, możesz złożyć reklamację za pomocą formularza reklamacyjnego w zakładce Przesyłki i podjazdy.
Dziekuję za odpowiedz.
Powiem tam - co za bezsens. Jezeli paczka MIEŚCI SIĘ w automacie One Box, w największej dostępnej skrytce, to logiczne jest, ze wymiary się zgadzają ? Czy mam rozumieć to tak, ze Allegro One Box udostepnia automat z róznymi wymiarami skrytek, pobiera opłate np. 10.49zł za przesyłkę, a pozniej po xx dniach dolicza sobie dodatkową opłąte, ponieważ przesyłka była niestandardowa. Jak może być niestandardowa, skoro zmieściła sie w skrytce i dotarła do Kupującego nastepnego dnia? Moze i paczka była "niestandardowa", bo moze nie była w kształcie prostokąta, czy kwadratu (mniejszy karton był doklejony do boku większego kartonu - całość dobrze obklejona tasmą i zawienięte czarnym strechtem) ale mieściła się WYMIAROWO w skrzynce. Dla kuriera to chyba też nie robi róznicy, czy dostarcza paczkę w kształcie kwadratu, prostokątu, trapezu czy trójkątu. W Inposcie nie spotkałam sie jeszcze z takim absurdem. A Allegro jak wszystkim zasłania się Regulaminem. Karygodne.
Chce usunąć opcje dostaw przez Allegro Delivery - czy jest taka możliwosc? Jeżeli tak, prosiłabym o wskazanie gdzie i jak to wyłączyć.
Pozdrawiam,
@Zaczarowany_Box w regulaminach innych przewoźników również pojawia się opłata za przesyłkę niestandardową i także może zostać doliczona po zrealizowaniu usługi.
Możesz wyłączyć metody dostawy Allegro Delivery w Cenniku dostaw (cenniki możesz edytować w zakładce Ustawienia dostawy), jednak wtedy w Twoich ofertach nie będzie dostępny Smart!