anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Gwarancja czy rękojmia

MAMY ROZWIĄZANIE!
VAG-TECH24-PL
#8 Zapaleniec#

Witam,

Klient w zgłoszeniu które wysłał na email nie określił swoich żądań jak również podstawy reklamacji (GWARANCJA czy RĘKOJMIA). Czy w takiej sytuacji mogę zastosować zasady rękojmi ? 

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24
kostas11
#21 Demiurg#

@VAG-TECH24-PL a to był zakup B2B że piszesz o rękojmi ? a kto jest gwarantem ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów
VAG-TECH24-PL
#8 Zapaleniec#

Była to sprzedaż detaliczna, jestem dystrybutorem, reklamacje rozpatruje importer.

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

Zwykły Kowalski nie rozróżnia gwarancji , rękojmi czy też niezgodności z umową 

@VAG-TECH24-PL musisz dopytać czy chce skorzystać z gwarancji czy chce zgłosić ci niezgodność z umową.

oznacz moderatorów
VAG-TECH24-PL
#8 Zapaleniec#

Klient nie ma karty gwarancyjnej, klient zgłosił usterkę sprzętu. 

Czy muszę dopytywać ? nie mogę po prostu przyjąć zasad rękojmi w takiej sytuacji ?  

oznacz moderatorów
pecela
#18 Luminarz#

@VAG-TECH24-PL

Jeżeli klient będący której konsumentem zgłosił reklamację tobie jako sprzedawcy, to traktujesz to jako reklamację z tytułu niezgodności z umową.

I teraz robi się ciekawie. Jeżeli w zgłoszeniu klient nie wskazał na czym polega niezgodności z umową, to formalnie nie masz do czego odnieść się w decyzji. W takim przypadku jeżeli kupujący nie uzupełni swojego wniosku o wskazanie wady produktu, to zamykasz proces reklamacji bez dalego rozpatrywania (bo zwyczajnie nie masz się do czego odnieść).

Natomiast jeżeli kupujący wskazał na czym polega niezgodność z umową, ale nie wskazał żądania, to postępujesz zgodnie z ustawą. A zgodnie z ustawą w przypadku reklamacji towar podlega wymianie lub naprawie, decyzja należy do ciebie. 

oznacz moderatorów
Karo-Z
#7 Wielbiciel#

a jak jest żadanie nowego towaru?To sprzedawca musi sie zgodzić?

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@Karo-Z przy pierwszym zgłoszeniu wady przy uznaniu roszczenia sprzedawca decyduje o sposobie uznania naprawia, wymienia lub zwraca pieniądze.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

Musi dostarczyć towar naprawiony, towar naprawiony nie może  być ciągle nowy.

oznacz moderatorów
VAG-TECH24-PL
#8 Zapaleniec#

Czyli mogę przyjąć zasady rękojmi, tak ? 

Klient nie wskazał swojego żądania, tylko dosłownie w 2 słowach opisał usterkę: NIE DZIAŁA

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

To może wystarczy uruchomić urządzenie.  Takie  stwierdzenie  "nie działa"  to wcale nie musi być usterka,  może wystarczy jakąś blokadę wyłączyć (instrukcja),  może paliwa nalać,  może jeszcze coś innego?

Jeżeli uruchomisz i stwierdzisz że urządzenie przysłano ci sprawne to odrzucasz reklamację, a klient odbiera sobie urządzenie na swój koszt.

oznacz moderatorów
VAG-TECH24-PL
#8 Zapaleniec#

Urządzenie faktycznie posiada usterkę, jest w trakcie naprawy. 

Potrzebuję jednak więcej jak 14 dni na usunięcie usterki stąd moje pytanie. 

Na zasadach rękojmi mam czas ale na podstawie gwarancji już nie. 

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

Urządzenie pracowało i usterka powstała podczas eksploatacji urządzenia, więc gwarancja.

Rękojmia dotyczy wad ukrytych, niezgodności z ofertą.  Widzisz tu jakąś niezgodność z ofertą?

Zawiadomisz klienta o naprawie gwarancyjnej w serwisie, wypadało by  podać przypuszczalny termin  naprawy i zwrotu urządzenia.

Tylko nie przekrocz powiadomienia w ustawowym terminie 14 dni bo może zostać uznane za uznanie  rękojmi.

oznacz moderatorów
Karo-Z
#7 Wielbiciel#

a funkcjonuje od 2023 aie coś jak rekojmia?

oznacz moderatorów
VAG-TECH24-PL
#8 Zapaleniec#

Dziękuję,

Ile czasu mam na naprawę od chwili kiedy poinformuje klienta o uznaniu reklamacji ?  

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

Ile czasu na naprawę to nie jest określone.  Masz tylko odpowiedzieć  i odnieść się do reklamacji  w ciągu 14 dni od zgłoszenia i poinformować klienta o sposobie  rozwiązania problemu.  Radziłbym unikać  zwrotu "uznanie reklamacji"  bo z uznania wynikają konkretne skutki, rozsądniej byłoby napisać tylko że  przedmiot przekazano do naprawy  gwarancyjnej.

oznacz moderatorów
VAG-TECH24-PL
#8 Zapaleniec#

Może być tak?:

Urządzenie jest w trakcie naprawy, po jej wykonaniu oraz przeprowadzaniu wnikliwych testów sprzęt zostanie przekazany Panu bez zbędnej zwłoki zgodnie z zapisami kodeksu cywilnego.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

W trakcie naprawy gwarancyjnej.

oznacz moderatorów
VAG-TECH24-PL
#8 Zapaleniec#

Dziękuję Ci bardzo

oznacz moderatorów
pecela
#18 Luminarz#

@VAG-TECH24-PL

Zasadnicze pytanie. Udzieliłeś kupującemu gwarancji lub zrobił to producent, dystrybutor lub inny podmiot?

Nie ma czegoś takiego jak gwarancja domyślna czy ustawowa.

Jeżeli chodzi o naprawę usterki, to w przypadku reklamacji z tytułu niezgodności z umową masz 14 dni na ustosunkowanie się do roszczenia klienta. Natomiast naprawa czy wymiana powinna nastąpić bez zbędnej zwłoki.

Natomiast w przypadku naprawy z tytułu gwarancji, termin naprawy określa karta gwarancyjna, a w przypadku gdy tego nie robi jest to 14 dni od dnia dostarczenia reklamowanego produktu do punktu wskazanego w karcie gwancyjnej, a w przypadku gdy gwarancja nie wskazuje takiego punktu od dnia dostarczenia do sprzedawcy. 

oznacz moderatorów