Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Klient w zgłoszeniu które wysłał na email nie określił swoich żądań jak również podstawy reklamacji (GWARANCJA czy RĘKOJMIA). Czy w takiej sytuacji mogę zastosować zasady rękojmi ?
@VAG-TECH24-PL a to był zakup B2B że piszesz o rękojmi ? a kto jest gwarantem ?
Była to sprzedaż detaliczna, jestem dystrybutorem, reklamacje rozpatruje importer.
Zwykły Kowalski nie rozróżnia gwarancji , rękojmi czy też niezgodności z umową
@VAG-TECH24-PL musisz dopytać czy chce skorzystać z gwarancji czy chce zgłosić ci niezgodność z umową.
Klient nie ma karty gwarancyjnej, klient zgłosił usterkę sprzętu.
Czy muszę dopytywać ? nie mogę po prostu przyjąć zasad rękojmi w takiej sytuacji ?
Jeżeli klient będący której konsumentem zgłosił reklamację tobie jako sprzedawcy, to traktujesz to jako reklamację z tytułu niezgodności z umową.
I teraz robi się ciekawie. Jeżeli w zgłoszeniu klient nie wskazał na czym polega niezgodności z umową, to formalnie nie masz do czego odnieść się w decyzji. W takim przypadku jeżeli kupujący nie uzupełni swojego wniosku o wskazanie wady produktu, to zamykasz proces reklamacji bez dalego rozpatrywania (bo zwyczajnie nie masz się do czego odnieść).
Natomiast jeżeli kupujący wskazał na czym polega niezgodność z umową, ale nie wskazał żądania, to postępujesz zgodnie z ustawą. A zgodnie z ustawą w przypadku reklamacji towar podlega wymianie lub naprawie, decyzja należy do ciebie.
a jak jest żadanie nowego towaru?To sprzedawca musi sie zgodzić?
@Karo-Z przy pierwszym zgłoszeniu wady przy uznaniu roszczenia sprzedawca decyduje o sposobie uznania naprawia, wymienia lub zwraca pieniądze.
Musi dostarczyć towar naprawiony, towar naprawiony nie może być ciągle nowy.
Czyli mogę przyjąć zasady rękojmi, tak ?
Klient nie wskazał swojego żądania, tylko dosłownie w 2 słowach opisał usterkę: NIE DZIAŁA
To może wystarczy uruchomić urządzenie. Takie stwierdzenie "nie działa" to wcale nie musi być usterka, może wystarczy jakąś blokadę wyłączyć (instrukcja), może paliwa nalać, może jeszcze coś innego?
Jeżeli uruchomisz i stwierdzisz że urządzenie przysłano ci sprawne to odrzucasz reklamację, a klient odbiera sobie urządzenie na swój koszt.
Urządzenie faktycznie posiada usterkę, jest w trakcie naprawy.
Potrzebuję jednak więcej jak 14 dni na usunięcie usterki stąd moje pytanie.
Na zasadach rękojmi mam czas ale na podstawie gwarancji już nie.
Urządzenie pracowało i usterka powstała podczas eksploatacji urządzenia, więc gwarancja.
Rękojmia dotyczy wad ukrytych, niezgodności z ofertą. Widzisz tu jakąś niezgodność z ofertą?
Zawiadomisz klienta o naprawie gwarancyjnej w serwisie, wypadało by podać przypuszczalny termin naprawy i zwrotu urządzenia.
Tylko nie przekrocz powiadomienia w ustawowym terminie 14 dni bo może zostać uznane za uznanie rękojmi.
a funkcjonuje od 2023 aie coś jak rekojmia?
Dziękuję,
Ile czasu mam na naprawę od chwili kiedy poinformuje klienta o uznaniu reklamacji ?
Ile czasu na naprawę to nie jest określone. Masz tylko odpowiedzieć i odnieść się do reklamacji w ciągu 14 dni od zgłoszenia i poinformować klienta o sposobie rozwiązania problemu. Radziłbym unikać zwrotu "uznanie reklamacji" bo z uznania wynikają konkretne skutki, rozsądniej byłoby napisać tylko że przedmiot przekazano do naprawy gwarancyjnej.
Może być tak?:
Urządzenie jest w trakcie naprawy, po jej wykonaniu oraz przeprowadzaniu wnikliwych testów sprzęt zostanie przekazany Panu bez zbędnej zwłoki zgodnie z zapisami kodeksu cywilnego.
W trakcie naprawy gwarancyjnej.
Dziękuję Ci bardzo
Zasadnicze pytanie. Udzieliłeś kupującemu gwarancji lub zrobił to producent, dystrybutor lub inny podmiot?
Nie ma czegoś takiego jak gwarancja domyślna czy ustawowa.
Jeżeli chodzi o naprawę usterki, to w przypadku reklamacji z tytułu niezgodności z umową masz 14 dni na ustosunkowanie się do roszczenia klienta. Natomiast naprawa czy wymiana powinna nastąpić bez zbędnej zwłoki.
Natomiast w przypadku naprawy z tytułu gwarancji, termin naprawy określa karta gwarancyjna, a w przypadku gdy tego nie robi jest to 14 dni od dnia dostarczenia reklamowanego produktu do punktu wskazanego w karcie gwancyjnej, a w przypadku gdy gwarancja nie wskazuje takiego punktu od dnia dostarczenia do sprzedawcy.