Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Klient w zgłoszeniu które wysłał na email nie określił swoich żądań jak również podstawy reklamacji (GWARANCJA czy RĘKOJMIA). Czy w takiej sytuacji mogę zastosować zasady rękojmi ?
Klient nie dostał karty gwarancyjnej, ja mam gwarancje importera i to importer dokonuje naprawy. W dokumentacji nie ma żadnej karty gwarancyjnej.
Urządzenie uległo awarii i reklamacja klienta jest zasadna.
@VAG-TECH24-PL Obawiam się że właśnie w tym momencie zaczynają się problemy. Czy kupujący wiedział o gwarancji, obawiam się że nic nie wiedział skoro nie posiadał żadnych dokumentów gwarancyjnych.
Więc wszystko co wcześniej napisaliśmy można o kant potłuc.
Ty owszem masz jakąś gwarancję importera ale nie kupujący, użytkownik końcowy nic o gwarancji nie wie, nie powinno mu się wiec teraz tej gwarancji wciskać.
Jeśli jest tak jak teraz napisałem to owszem ty sobie naprawiasz uszkodzony przedmiot w ramach swojej gwarancji, potem ten przedmiot może komuś sprzedasz, ale klientowi nalezy wysłać nowy przedmiot, a nie wykręcać się gwarancją której kupujący nie miał.
Przemyśl jeszcze raz czy kupujący wiedział o gwarancji, miał odpowiednie dokumenty. Jeśli nie wiedział to teraz jest reklamacja z tytułu niezgodności z umową, czyli wymiana przedmiotu lub zwrot pieniędzy.
Przy pierwszej reklamacji jest naprawa lub wymiana, a nie wymiana lub zwrot pieniędzy.
Mówi o tym art 43d ust 1 ustawy o prawach konsumenta.
Razem ze sprzętem i instrukcją nie było żadnej karty gwarancyjnej, jest to sytuacja która świadczy na moją niekorzyść ? Klient w zgłoszeniu nie wskazał sposobu rozwiązania, pojawiło się jedynie "proszę o interwencje"
Ja jestem gwarantem dla klienta a dla mnie importer.
W jakim celu mam teraz wciskać gwarancję ? reklamacja jest w toku i klient otrzyma naprawiony sprzęt.
Dlaczego mam wysłać nowy przedmiot ? na jakiej podstawie ?
Reasumując teraz w obecnej sytuacji obowiązują zasady rękojmi ?
Gwarancja to umowa cywilno-prawna zawarta pomiędzy gwarantem a kupującym. Udzielenie gwarancji może nastąpić zarówno poprzez wydanie karty gwarancyjnej, jak i poprzez stosowne oświadczenie przy sprzedaży (ale gwarant ma obowiązek wydać pisemny dokument potwierdzający udzielenie gwarancji i jej warunki).
W twoim przypadku na udzielenie gwarancji jest już zwyczajnie za późno. A jeżeli chodzi o twoją gwarancję od importera, to nie słyszałem aby jakikolwiek podmiot udzielał gwarancji sprzedawcy (co najwyżej rękojmię). Gwarancji udziela się wyłącznie nabywcy końcowemu.
A reklamację klienta rozpatrujesz na zasadach rękojmi (jeżeli kupujący to firma) lub niezgodności z umową jeżeli kupujący to osoba prywatna).
A na screenie przyszłość przygotuj kartę gwarancyjną jeżeli chcesz udzielać własnej gwarancji. Pamiętaj jednak, że jeżeli gwarancji udziela sprzedawca, to jej warunki nie mogą być gorsze niż te wynikające z ustawowej odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu sprzedanej rzeczy.