Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, kliknąłem wypłatę z allegro poprzez payu dokonałem wypłaty 14 listopada o 13:00 i do dzisiaj nie mam pieniędzy. Kiedy mogę się mniej więcej spodziewać ?
I wszystko prawidłowo. Nie wiem kiedy księguje Twój bank. Mój millenium payu księguje o 14:30, finanse też tak podobnie ale zawsze dopiero kilka minut po payu, natomiast przelewy 24 około 9 rano.
Przelewy i payu wypłacone przed 8-mą rano są ksiegowane tego samego dnia, po 8-mej następnego dnia roboczego. Ty wypłaciłeś po 8-mej czyli kasa powinna być dziś po południu.
Finanse jak zwykle coś tu mąci i wypłaty z 7-mej rano miałam dopiero następnego dnia, wypłacane automatycznie w nocy są zwykle tego samego ale też bywały poślizgi...
I chyba tyle.
Ogólnie do 24h od zlecenia przelewu w banku nadawcy przelew powinien dotrzeć na konto odbiorcy. Oczywiście bez sobót, niedziel i innych dni wolnych.
Po przekroczeniu tego terminu przelew uważa się za zaginiony. Dotyczy to przelewów Elixir.
Ja mu to opisowo jak działa w normalnym banku napisałam. Za wiele pewnie mu się nie bedzie różnić. Najwyżej ciut inne godziny księgowania. On wypłacał w piątek po południu, z payu powinno być dzisiaj popołudniu dopiero. To nie opóźnienie. Tylko standard.
A ogólnie z tego co kojarzę to wszystko ma max 48h. A działa tak jak opisałam, przynajmniej u mnie xD
Maks 24h z wyjątkami. To norma KIR dla Elixir. A sesje są tak dobrane, aby w tym terminie były przynajmniej 3 (licząc wychodzące i przechodzące w obu bankach razem, czyli dwie wychodzące i jedna przychodząca lub jedna wychodząca i dwie przychodzące).
@pecela Powinien ale w sumie co chcesz mi udowodnić? Wypłacę środki o 10 rano z payu to nie dotrą w 24h, dotrą dopiero po południu dnia następnego, podobnie będzie z Allegro finanse. Oprócz samych sesji przelewów jeszcze muszą w porę wyjść z Allegro... Dlatego mu dokładnie opisałam która wypłata dojdzie tego samego dnia i w jakich godzinach, a która dopiero następnego...
Potwierdziłam to dzisiaj na 8-miu przelewach z tych 3-ch systemów płatności i wszystko się gadzało. Równo smigały powiadomienia...
A Allegro ma regulaminowo 48h. Czyli mogą mieć opóźnienie w wysłaniu...
Od zlecenia w banku, a nie od zlecenia wypłaty w panelu Allegro. Czyli Allegro ma 48h na wypłatę, a potem jeszcze banki do 24h na realizację przelewu.
A te 24h to regulamin KIR i to już pod KNF podlega.
Czyli jak zlecisz przelew zwykły w jednym banku o 9:00 w jednym banku w piątek, to do godziny 9:00 w poniedziałek, środki muszą dotrzeć na konto odbiorcy (czyli w 24h bez dni wolnych).
@pecela Ale co to właściwie ma do rzeczy? Do czego dążysz? Pytał wyraźnie o wypłatę payu z Allegro. A Ty cały cały ciśniesz z bankami. Miał w pierwszym moim poscie podane jak one chodzą. Przez ostatnie 2 lata widziałam raptem 2 odstępstwa od tej reguły, raz z payu dostałam dzień później, a raz w początkach z finanse wpłynęło po 18-stej. Poza tym nie mam wyjątków, a wypłacam codzień z dwóch kont. Więc wszystko inne jest tylko niepotrzebnym zamieszaniem. Raz opowiadasz, ze ma być w 24h, potem że jednak 48+ 24. Po co tak mieszać człowiekowi co wypłaca raz na jakiś czas i wystarczy mu info, ze jak wypłaci wcześnie rano to przelewy ma przed południem, resztę po południu. A jak wypłaci później to ma następnego dnia roboczego... Wszystko. Znikam, naprawdę mam co robić, a tu nawet nie wiem o co chodzi... xD
Bo zlecając wypłatę trzeba sobie zsumować czas realizacji zlecenie w Allegro, PayU oraz obu bankach. A kasy nie wpłaca PayU bezpośrednio na rachunek bankowy lecz zleca przelew w swoim banku na rachunek sprzedawcy. I od zlecenia złożonego przez PayU w swoim banku, przelew powinien dotrzeć maksymalne w ciągu 24h.
A termin 48h + 24h to termin maksymalny Przy odrobinie szczęścia to i po kilku minutach może przyjść przelew, jak się ułożą sesje w obu bankach (tym gdzie konto ma PayU i tym odbiorcy) i Allegro zdarzy zlecić wypłatę do PayU.
Ps. Zasada mówi, że mają to być najbliższe sesje wychodząca i przychodząca po sesji wychodzącej. 24h to bufor w razie np awarii w banku lub KIR.
Ps2. W Millennium sesje przychodzące są o 12:00, 15:30 i 17:30. A po godzinie zaksięgowania środków można sobie obliczyć ile czasu zajmuje Allegro zlecenie wypłaty (wystarczy sprawdzić z jakiego banku był to przelew i kiedy była w nim sesja wychodząca.
@Client:87847801 jak każdy standardowy przelew do końca następnego dnia roboczego po zleceniu operacji.
U mnie to samo, nie mam wypłaty od 10 listopada, a ustawiona opcja wypłaty codziennie.
@Turbiniac To nie jest to samo. U niego to normalny termin. U Ciebie coś nie gra. Wejdż w zmień ustawienia wypłat i sprawdź czy tam czegoś nie wymagają. Ewentualnie na mailu zobacz. Może jakąś weryfikację czy coś tam do potwierdzenia chcą. Pamiętam, że raz miałam taki przypadek. Nie pamiętam już dokładnie co chcieli ale tylko tam w ustawieniach wypłat była o tym informacja...
Jeśli nic nie znajdziesz to napisz i zapytaj, bo jak tyle czasu nie wypłaciło to samo nie wypłaci... No chyba, że kwota poniżej 20zł xD...
Standardowy przelew powinien dotrzeć na konto bankowe odbiorcy w ciągu 24 h. Do tego terminu nie wlicza się sobót, niedziel, świąt i innych dni wolnych. Oczywiście chodzi o 24 h od zlecenia przelewu w banku nadawcy (a PayU nie jest bankiem, więc oni muszą zlecić przelew w swoim banku).