anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja

wilk007
#7 Wielbiciel

Klient kupił cześć samochodową źle sobie dobrał, przeoczył termin zwrotu więc  złożył reklamację towar nie zgodny z opisem. Czy muszę wysyłać do niego kuriera ? 

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wilk007 Możesz uznać/odrzucić reklamację bez odsyłania np. na podstawie zdjęć itp.

Jeśli chcesz żeby towar do Ciebie wrócił aby móc wydać decyzję to odbierasz na swój koszt ale na pocieszenie (jeśli odrzucisz reklamację) kupujący będzie musiał go sobie odebrać na swój koszt.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell  ale co to znaczy niezgodny z opisem 🤔 jeśli opis jest taki, to mogę składać reklamację, czy nie 😉

KOGIEL_T_0-1763398539944.png

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOGIEL_T @W takim wypadku to nie towar jest niezgodny z opisem a opis niezgodny z towarem 😅

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell  najgorsze w tym wszystkim jest to, że Allegro nie przewiduje reklamacji na opis niezgodny z towarem😁, a w opisie aukcji wyraźnie jest napisane, że nazwa jest nieprawidłowa i zdjęcia też 😅, a tak w ogóle to tory były krzywe😉

oznacz moderatorów

Client:74250890
#1 Nowicjusz

Lepiej nie pocieszaj, bo ma sam przedsiębiorca odesłać. Reklamacja jest w CAŁOŚCI bezkosztowa dla kupującego. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:74250890  ja coś piszesz, to staraj się kierować swoje uwagi personalnie zaczynając od @  😉 , a tak btw, to podaj może jakąś podstawę prawną  na swoje hipotezy  

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz

@KOGIEL_T  mam nadzieję, że teraz lepiej 😛 

https://help.allegro.com/pl/sell/a/co-zrobic-gdy-kupujacy-zglasza-reklamacje-przedmiotu-g0lq2ngByIv#... 

,, Jeśli odrzucisz roszczenia kupującego – zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta musisz odesłać do niego przedmiot na swój koszt''. 

To nie hipoteza, a teza. Prawnie, to wiadomo, ale póki to nie zostanie zmienione przez serwis, to jest tak, że ma odesłać przedsiębiorca. Jak kupujący sam odbierze, to trzeba zwrócić środki do kupującego za poniesione koszty. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:74250890 pomoc allegro to nie ustawa i nie jest wiążące, bezkosztowe jak produkt jest niezgodny z umową, mam odpowiedź działu prawnego UOKiK 

Zrzut ekranu 2025-08-03 114342.png

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11  byleś szybszy😉

oznacz moderatorów

wilk007
#7 Wielbiciel

Oczywiście, jak by mogło być  uczciwie. Lubrykant analny i tak sprzedawcy kupują już hurtowo.

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz

@kostas11 Ja znam te wszystkie odpowiedzi z UOKiK.

Tylko do sądu. Można zaspamować dyskusję i formularz kontaktowy takimi zrzutami i szczerze mówiąc nic to nie zmieni. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wilk007 a po co, niech opisze co się stało, skoro wiesz że źle dobrał to odrzuć bez odsyłania, tylko dobrze uzasadnij 🙂