anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak działa ryczałt na allegro

Poncek95
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry mam pytanie odnośnie sprzedaży jak to jest opodatkowane nas ryczałcie  czy to prawda że jak sprzedam coś za 40zł z dostawą za 11,49zł to podatek na ryczałcie płace od 40zł czy od 51,49zł ?

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@Poncek95  podatek płacisz od 40zł, ale prowizję od 51,49

oznacz moderatorów

Poncek95
#7 Wielbiciel#

No mam 2 sprzeczne informacje odnośnie podatku odpowiedź jednego ze sprzedających na allegro :ja płacę podatek od przychodu, czyli cena plus dostawa

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@Poncek95  "Podobnie jak w przypadku podatku VAT, w sytuacji gdy kupujący udziela sprzedającemu upoważnienia na zawarcie umowy z firmą świadczącą usługi dostawy oraz nadanie przesyłki w jego imieniu, kwota opłaty za wysyłkę towaru nie stanowi przychodu na gruncie podatku dochodowego. Takie stanowisko zajął Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej 0112-KDIL2-2.4011.417.2023.1.AA z 7 lipca 2023 w odniesieniu do ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Należy pamiętać, że istotną rolę w ocenie czy warunki do wyłączenia z podstawy opodatkowania kosztów wysyłki zostały spełnione, stanowi treść regulaminu sklepu internetowego. Regulacje prawne dotyczące kwestii pełnomocnictwa zawiera Kodeks cywilny."

oznacz moderatorów

Poncek95
#7 Wielbiciel#

Dziękuje bardzo płacce tylko 3% od tego za ile sprzedam bez kasy fiskalnej bo nie mam odbioru osobistego i nie mam płatności za pobraniem tak i na start niższy zus 

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@Poncek95 Ryczałt na Allegro działa tak samo jak gdzie indziej: płacisz podatek, od przychodu, jaki ci wpłynie na konto. Nie daj się nabrać na żadne porady domorosłych ekspertów, bo chwilowo zaoszczędzisz grosze, a kary mogą być całkiem spore. @KOGIEL_T To jest interpretacja indywidualna - czyli nie obowiązuje żadnego innego podatnika niż ten, który ją uzyskał. Poza tym jest tam wyraźnie mowa o udzielaniu przez kupującego pełnomocnictwa na wysyłkę - co da się od biedy obronić zapisem regulaminu we własnym sklepie, ale Allegro tego nie przewiduje

oznacz moderatorów

Poncek95
#7 Wielbiciel#

a już było dobrze to co jak sprzedam coś za 10zł i z dostawą za 11,49zł to płace  3% od 21,49 to ~ 0,65zł prowizja z 10% 2,15  tak 

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@Poncek95 Z podatkowego punktu widzenia nie ma żadnego znaczenia, za co jest wpłata. Płacisz ryczałt od całego przychodu - prościej się nie da.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@TomBanknoter  a co ma do tego Allegro, taki zapis dajesz w swoim opisie i tyle, ja podatek płacę od tego co zarobiłem, a nie za przesyłki które de facto nie stanowią mojego przychodu

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@KOGIEL_T To przeczytaj ze zrozumieniem cytat, który sam podałeś. Oczywiście, że opłata za przesyłkę stanowi przychód. Zwyczajnie nie masz pojęcia, jak działa ryczałt.

oznacz moderatorów

Poncek95
#7 Wielbiciel#

ale to co dostawę na skali można wrzucić w koszty?  

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@Poncek95 Oczywiście - przecież dostajesz fakturę z poczty i InPostu itd. więc wrzucasz w koszty. Ja od 3 lat jestem na ryczałcie, bo rozliczenia są znacznie prostsze - ale z kolei nie odliczasz kosztów. Każdy musi sam sobie wybrać - ale nie możesz zmienić formy opodatkowania w ciągu roku.

oznacz moderatorów

Poncek95
#7 Wielbiciel#

A to może ile działacie na allegro bo jak to jest że opcja teoretycznie nie zgodna z prawe działa ale ma więcej sensu niż ta zgodna z zasadami  płacić minimum 0,35zł podatku od pieniędzy których nie zarabiasz 

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@Poncek95 Podstawową zasadą ryczałtu jest to, że nikogo nie interesuje, czy i ile zarabiasz. Jak sama nazwa wskazuje, płaci się prosty zryczałtowany (zresztą dość niski) podatek od przychodu. Jak chcesz obliczać dochód, to przejdź na książkę.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@Poncek95  w zasadzie nie ma to znaczenia ile działamy na Allegro, ale @TomBanknoter  może mieć rację. Tak czy siak kilka lat wstecz miałem działalność i nie liczyłem przesyłek jako przychodu, teraz sprzedaję jako prywatna osoba więc rozliczam się z dochodu, a nie z przychodu, no i wysyłam Smart, więc koszt wysyłki, to teoretycznie 0zł

oznacz moderatorów