Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry mam pytanie odnośnie sprzedaży jak to jest opodatkowane nas ryczałcie czy to prawda że jak sprzedam coś za 40zł z dostawą za 11,49zł to podatek na ryczałcie płace od 40zł czy od 51,49zł ?
@Poncek95 podatek płacisz od 40zł, ale prowizję od 51,49
No mam 2 sprzeczne informacje odnośnie podatku odpowiedź jednego ze sprzedających na allegro :ja płacę podatek od przychodu, czyli cena plus dostawa
@Poncek95 "Podobnie jak w przypadku podatku VAT, w sytuacji gdy kupujący udziela sprzedającemu upoważnienia na zawarcie umowy z firmą świadczącą usługi dostawy oraz nadanie przesyłki w jego imieniu, kwota opłaty za wysyłkę towaru nie stanowi przychodu na gruncie podatku dochodowego. Takie stanowisko zajął Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej 0112-KDIL2-2.4011.417.2023.1.AA z 7 lipca 2023 w odniesieniu do ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Należy pamiętać, że istotną rolę w ocenie czy warunki do wyłączenia z podstawy opodatkowania kosztów wysyłki zostały spełnione, stanowi treść regulaminu sklepu internetowego. Regulacje prawne dotyczące kwestii pełnomocnictwa zawiera Kodeks cywilny."
Dziękuje bardzo płacce tylko 3% od tego za ile sprzedam bez kasy fiskalnej bo nie mam odbioru osobistego i nie mam płatności za pobraniem tak i na start niższy zus
@Poncek95 Ryczałt na Allegro działa tak samo jak gdzie indziej: płacisz podatek, od przychodu, jaki ci wpłynie na konto. Nie daj się nabrać na żadne porady domorosłych ekspertów, bo chwilowo zaoszczędzisz grosze, a kary mogą być całkiem spore. @KOGIEL_T To jest interpretacja indywidualna - czyli nie obowiązuje żadnego innego podatnika niż ten, który ją uzyskał. Poza tym jest tam wyraźnie mowa o udzielaniu przez kupującego pełnomocnictwa na wysyłkę - co da się od biedy obronić zapisem regulaminu we własnym sklepie, ale Allegro tego nie przewiduje
a już było dobrze to co jak sprzedam coś za 10zł i z dostawą za 11,49zł to płace 3% od 21,49 to ~ 0,65zł prowizja z 10% 2,15 tak
@Poncek95 Z podatkowego punktu widzenia nie ma żadnego znaczenia, za co jest wpłata. Płacisz ryczałt od całego przychodu - prościej się nie da.
@TomBanknoter a co ma do tego Allegro, taki zapis dajesz w swoim opisie i tyle, ja podatek płacę od tego co zarobiłem, a nie za przesyłki które de facto nie stanowią mojego przychodu
@KOGIEL_T To przeczytaj ze zrozumieniem cytat, który sam podałeś. Oczywiście, że opłata za przesyłkę stanowi przychód. Zwyczajnie nie masz pojęcia, jak działa ryczałt.
ale to co dostawę na skali można wrzucić w koszty?
@Poncek95 Oczywiście - przecież dostajesz fakturę z poczty i InPostu itd. więc wrzucasz w koszty. Ja od 3 lat jestem na ryczałcie, bo rozliczenia są znacznie prostsze - ale z kolei nie odliczasz kosztów. Każdy musi sam sobie wybrać - ale nie możesz zmienić formy opodatkowania w ciągu roku.
A to może ile działacie na allegro bo jak to jest że opcja teoretycznie nie zgodna z prawe działa ale ma więcej sensu niż ta zgodna z zasadami płacić minimum 0,35zł podatku od pieniędzy których nie zarabiasz
@Poncek95 Podstawową zasadą ryczałtu jest to, że nikogo nie interesuje, czy i ile zarabiasz. Jak sama nazwa wskazuje, płaci się prosty zryczałtowany (zresztą dość niski) podatek od przychodu. Jak chcesz obliczać dochód, to przejdź na książkę.
@Poncek95 w zasadzie nie ma to znaczenia ile działamy na Allegro, ale @TomBanknoter może mieć rację. Tak czy siak kilka lat wstecz miałem działalność i nie liczyłem przesyłek jako przychodu, teraz sprzedaję jako prywatna osoba więc rozliczam się z dochodu, a nie z przychodu, no i wysyłam Smart, więc koszt wysyłki, to teoretycznie 0zł