Klient kupił 4 miesiące temu mysz komputerową.
Po 4 miesiącach użytkowania stwierdził na reklamacji że rolka nie działa tak jak powinna.
Oczywiście odrzuciłem reklamację - to normalne że urządzenia wskazujące takie jak mysz się zużywają.
Natomiast Allegro zwróciło mu 45 zł (tania mysz) pieniądze w ramach Allegro Protect.
Czy w takim razie jako kupujący zamiast kupować nowe myszy gdy poprzednie się zużyją (nawet Logitech się zużywa), powinienem po kilku miesiącach zgłaszać się do Allegro Protect z żądaniem wydania nowej myszy albo zwrotu środków.
No bo skoro mogę to mieć za darmo, to po co wydawać na to pieniądze?
*(gdybanie pół żartem pół serio)
Pół żartem pół serio to zrobi tak jeszcze pare razy to w dyskusjach zaczną go kierować na komendę. A tam mu sprawę wyjaśniąxD
Swoją drogą o nie dotyczy tylko nowych, tanich myszy. Pamietam jak z 5 lat temu był sobie znajomy i się smiał, że kupił klawiaturę za 300 zeta i teraz miesiąc przed upływem gwarancji będzie coś tam w środku psuł i dostawał nową od producenta. Klawiatura dożywotnio. Także takie numery na tanioszkach to tylko myślący inaczej robią. Potem naprawdę zepsuje mu się coś drogiego i go spuszczą na komendę...
Słusznie mu allegro zwróciło kasę. Mysz za 45 powinna działać dłużej niż 4 miesiące. Mysz, która się za chwilę zepsuję mogę sobie kupić w action za 8 zł, a może i taka dłużej podziała.
@vonNogay a która działa 2 lata, w jakich przedziałach cenowych mam szukać?
@seeyougame mi taka z action za jakieś 23 zł działa ze 3 razy dłużej niż ta za 45 🙂
A nie mogłeś tej myszki reklamować u producenta? Ewentualnie jeśli to import z Chin, trzeba sobie takie reklamacje wliczyć w koszty. Nie wina kupującego, że mu się zaczęła zacinać rolka, to się zazwyczaj dzieje bez konkretnej przyczyny, nie z winy użytkownika.
@vonNogay to się nie dzieje bez konkretnej przyczyny
przyczyną jest fakt że to się zużywa
tak samo jak tigery w padach
@seeyougame mam Mysz przewodowa HyperX z Kingston i działa 6 rok
Dla mnie to słaby argument. Za 45 zeta to wystawiają myszki warte 10zeta z nadzieją, że ktoś w smarku kupi xD.
A tak bez żartów to myszki za 10-15 zeta wytrzymują mi po kilka mięsięcy, w tym po kilka solidnych upadków. Ostatnia była sobie prawie pół roku i załatwił ją dopiero świnek morski córki zostawiony samopas na kilka sekund xD I ja akurat w ewenty klikam bardzo dużo w porównaniu z normalnym użytkowaniem.
Dobrze wiedzieć, że Ochrona Kupujących ciągle działa i Allegro bierze na siebie odpowiedzialność za wybryki handlarzy tandetą. Jeśli to ma być poważny serwis E-commerce, a nie jeszcze jeden targ z elektrośmieciami, to tak właśnie powinno to wyglądać. Kudos dla działu AOK.