Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Jak rozliczacie zakupy z **piiip**s, które później odsprzedajecie w Polsce, między innymi na allegro ? Teoretycznie mam do zapłaty VAT i CŁO. Cło odpada poniżej 150euro, za to vat zostaje zawsze ALE sprzedawca ali***res od lipca 2021 traktuje kupujących jak osoby prywatne i wystawia im FV z już opłaconym vatem. My już nie musimy drugi raz płacić tego vatu ale jak to ewidencjonować? Zbierać tylko te faktury czy jeszcze jakieś deklaracje wypełniać? Jestem ryczałtowcem i nievatowcem, zaczynam działalność i nie wiem jak to ogarnąć. Wybieram się do księgowego ale chciałbym się dowiedzieć jak inni sobie z tym radzą. Poniżej link do artykułu na ten temat. Teoretycznie prawo nie określa co w tej sytuacji.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-rozliczenie-zakupow-z-**piiip**s-co-warto-wiedziec
Jeśli jesteś ryczałtowcem, nievatowcem to co ty chcesz rozliczać?, przecież nie ewedencjonujesz kosztów. Kupujesz brutto i sprzedajesz brutto. Odkładaj sobie gdzieś faktury w jeden segregator, by mieć możliwość poznania kosztu zakupu towaru, gdzy będzie ci to kiedyś może potrzebne i tyle.
Natomiast jakbyś wszedł kiedyś na VAT to w inwentaryzacji nie odliczysz takich faktur musiałbyś postępować inaczej, czyli tak jak firmy na KPiR i VAT, one nie kupują na alie... B2C tylko np. na platformach B2B i sami odprowdzają podatek VAT i cło do U.S i U.C za pośrednictwem agencji celnych na podstawie dokumentu SAD. - tak zapłacony podatek miałbyś możliwość odliczenia w przyszości przechodząc na VAT, gdy limit zwolnienia się skończy.
To nie jest porada podatkowa, a jedynie nakreślenie sytuacji podatkowej, po poradę musisz udać się do doradcy.
Też tak myślałem ale nawet będąc nievatovcem płacę vat za import i to nie wpływa na to, że dalej ciągle będę nievatowcem. Przeczytaj ten artykuł co wkleiłem. Tak jest właśnie opisana taka sytuacja, że kupuję na Ali i sperzedawca z automatu wystawia mi fv i ja tam już płacę vat. Polskie prawo nie określa co wtedy ale drugiu raz vatu płacić nie muszę. To jest chore, że na tak prostym podatku jak ryczałt i przy nie byciu vatowcem są przeboje. Idę jutro do księgowego i zobaczymy co powie. Bedę też chyba musiał pisać o indywidualną interpretację podatkową.
Ciekawy jestem czy jest tu ktoś, kto jest w podobnej sytuacji do mnie i działa już tak dłuższy czas.
😂 podatek VAT płacisz zawsze, nawet jeśli nie będziesz vatowcem.
VATowiec oznacza że: odprowadzasz do U.S. naliczony od sprzedaży podatek VAT pomniejszony o VAT zapłacony przy zakupie/imporcie.
Nie będąc VATOWCEM nie oznacza, że nie będziesz płacił podatku VAT przy zakupie, a jedynie nie będziesz zoblikowany do rozliczenia go i przekazania do US podatku VAT od sprzedaży.
Niebędąc VATowcem zawsze płacisz podatej VAT od zakupu/importu, jedynie w wewnątrzwspólnotowej dostawie było kiedyś inaczej.
Jak to się ma do tego ? https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-jak-rozliczyc-import-towarow-przez-podatnika-zwolnionego-z-vat
Ja wiem, że vat płacę. Wiem, że go nie odliczam nigdzie. Główne pytanie dotyczy mojej ewydencji, bo teoretycznie powiniennem dostać dokument bez vat i sam opłacić, ale dostaje juz fV z wliczonym vatem. Czy wystarczy zbieranie fv czy mam jakies deklaracje vatowskie składać. W pierwszym linku była opisana taka sytuacja i nie ma prawa określającego to.
Tak teoretycznie powinieneś otrzymać fakturę bez VAT i samemu rozliczyć go z urzędem celnym, ale po co? Przecież portal za Ciebie zapłacił ten podatek
Wiesz jak jest w Polsce z podatkami i urzednikami. To, że coś jest głupie, zbędne, powielone tylko na inny sposób i dokłada jedynie papierologii to jest mało ważne. Niejasny przepis + nadgorliwy urzednik = problemy przedsiębiorcy. Też jestem zdania, że wystarczyłoby mieć FV potwierdzającą zapłacony Vat i nara, ale chcę mieć pewność i poznać opinię ludzi, którzy tak robią od dłuższego czasu i nie mieli problemów z US.
Te przepisy o rozliczaniu podatku pochodzą jeszcze sprzed wprowadzenia obowiązku rozliczania VAT przez marketplace.
Jeśli chcesz postępować zgodnie z literą prawa i samemu rozliczać podatek od importu, poproś sprzedawcę podczas zakupu o fakturę netto na firmę i rozlicz VAT i cło przez agencję celną, albo kupuj na platformach dedykowanych firmom
O to włąśnie chodzi, że polskie prawo jest nieaktualne względem tych nowelizacji. Pisanie za każdym razem do Chinczyków o korekty faktur to duży problem, dodatkowa robota, a i tak nie zawsze się to uda, więc to bez sensu. To jest prawie niemożliwe żeby sprzedawca z Chin wystawiał mi za każdym razem korekty bez vatu. Prawdopodobnie zostane przy zbieraniu faktur bo to na to samo wychodzi ale na pewno dopytam księgowych lub nawet wystąpię o indywidualną interpretację. Polskie przepisy to jest dramat. Teoretycznie ryczałt + nievatowiec i to jeszcze na etacie przy malutkim sklepie to najprostsze co może być, a co chwilę mam z czymś niejasności i zastanawiam się, czy za kilka miesięcy/lat nie zadzwonią z US, że coś jest nie tak. Ehhh
Rozumiem cię, też jestem na ryczałcie i wiele lat byłem zwolniony przedmiotowo z VAT, ale wówczas niebyło problemu, gdyż żaden portal nie opłacał VAT z góry, jak teraz jest.
Ryczałt kiedyś był prosty, teraz po wprowadzeniu polskiego ładu, znacząco ten prosty podatek skomplikowali. Jak będziesz dysponował jakimiś wiadomościami od doradcy podatkowego to podziel się, może innym się przyda..
Teoretycznie dla nievatowca powinno być prościej, a powstała niewiadoma. Dużo osób chcących sobie dorobić w handlu lub zaczynając zaczyna od ryczałtu. Jak nie zapomnę to na pewno dam znać co powiedział księgowy, chociaż chyba nic nowego nie wymyśli i będzie kazał zbierać FV oraz wystąpić po indywidualną intrepretację dla pewności.
Szanowny Panie,
Przywóz towarów z państwa trzeciego, czyli państwa niebędącego członkiem Unii Europejskiej (Unii), wiąże się z obowiązkiem dokonania zgłoszenia celnego oraz z objęciem towarów właściwą procedurą celną.
W przypadku przywozu towarów nieunijnych na obszar celny Unii Europejskiej ma zastosowanie procedura dopuszczenia do obrotu . Objęcie tą procedurą nadaje towarowi nieunijnemu status celny towaru unijnego. Procedura ta wymaga zastosowania środków polityki handlowej, spełnienia pozostałych formalności wymaganych przy przywozie towarów, jak również uiszczenia opłat prawnie należnych, w szczególności należności celnych przywozowych.
Więcej informacji na temat importu można zaczerpnąć pod adresem.
Zgłoszenia celnego może dokonać każda osoba mogąca przedstawić organom celnym, bezpośrednio lub przez przedstawiciela, towar, którego dotyczy zgłoszenie, jak również wszystkie dokumenty, których przedstawienie jest niezbędne do objęcia towaru procedurą celną, do której jest zgłaszany[1]. Fakt, kto dokonuje zgłoszenia celnego może wynikać z umowy zawartej między podmiotami (np. na zasadach Incoterms 2020).
Reguły Incoterms 2020 dzielą koszty i odpowiedzialność pomiędzy kupującego i sprzedającego. Ich stosowanie jest fakultatywne. Zakładają one zasady, które określają podział kosztów i odpowiedzialności pomiędzy kupującym i sprzedającym.
Więcej informacji o regułach Incoterms można znaleźć tutaj.
Przykładowo, Reguła Incoterms DDP – Delivered Duty Paid - oznacza, że sprzedający ponosi wszystkie koszty i ryzyka związane z towarem, aż do momentu dostarczenia go do oznaczonego miejsca przeznaczenia. Incoterms 2020 DDP nakłada na stronę sprzedającą największe zobowiązania.
Sprzedawca m.in. bierze odpowiedzialność za dokonanie zgłoszenia celnego, ewentualną opłatę cła i obowiązujących podatków. Kupujący natomiast przejmuje ryzyko od momentu dostarczenia towaru w wyznaczone miejsce.
W zakresie poboru podatku VAT [2] wprowadzono, tzw. punkt kompleksowej obsługi importu czyli procedurę szczególną importu (IOSS), dotyczącą zapłaty i deklarowania VAT od sprzedaży na odległość towarów importowanych o wartości do 150 EUR.
Aby móc korzystać z IOSS, podatnik (np. firma z kraju trzeciego) musi się zarejestrować, zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach podatkowych.
Po rejestracji w państwie identyfikacji otrzyma numer identyfikacyjny VAT na potrzeby IOSS.
Dodatkowe informacje na temat systemu e-commerce są dostępne na Platformie Usług Elektronicznych Skarbowo Celnych.
W obu powyższych przypadkach odbierający przesyłkę nie składa dodatkowych deklaracji ani nie powinien być obciążony podatkiem VAT z tytułu importu przy odbiorze towaru.
[1] Art. 170 - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiające unijny kodeks celny (Dz.U.UE.L. z 2013 r. nr 269, str.1, z późn. zm. – zwane: UKC).
[2] Art. 138i, art. 138j ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2022 r. poz. 931, z późn. zm.).
Czyli przy mniejszych zamówieniach teoretycznie wystarczy miec te FV i dowody zakupu z Ali.