Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Chciałbym sprzedać trochę starych rzeczy na allegro. Jak to zrobić? Chodzi mi o to, czy muszę mieć firmę, żeby sprzedawać swoje rzeczy na allegro?
Chcę sprzedawać na aukcji od 1 PLN bez ceny minimalnej.
Będę wdzięczny za pomoc i pozdrawiam
@1grzesiek1987 w menu wchodzisz w zakładkę sprzedaż i wystaw nowy przedmiot
https://allegrolokalnie.pl/oferty/wystaw/kup-teraz?login=success
Tu masz artykuł z pomocy Wystawianie i edycja oferty
@1grzesiek1987 Nie musisz mieć firmy, aby sprzedać trochę swoich starych rzeczy na Allegro. Jeśli będą to duże ilości, powinieneś tylko móc udowodnić, że posiadasz je ponad pół roku, aby nie mieć problemów z Urzędem Skarbowym. Firmę powinieneś założyć, gdy prowadzisz ciągłą sprzedaż zorganizowaną, czyli gdy kupujesz przedmioty w celu ich odsprzedaży, zwłaszcza gdy są to przedmioty nowe, wystawione w ofertach wieloprzedmiotowych.
Dziękuję za odpowiedzi.
Ale jak mam udowodnić, że mam książkę pół roku?
Kupiłem ksiażkę nową kilka lat temu, przeczytałem kilkanaście rozdziałów i co? Mam przez kilka lat trzymać paragon?
Nie musisz mieć paragonu, przecież masz 6 miesięcy, wierzymy Ci na słowo. Są to za drobne rzeczy żeby ktoś się czepiał.😁
@1grzesiek1987 Tego nie wiem, to Twój problem 🙂
Ktoś tu kiedyś pisał, że dowodem może być Twoje stare zdjęcie na tle regału z wystawionymi książkami 🙂 Z pewnością jednak US może się przyczepić, gdy stwierdzą dużą ilość wystawionych towarów u osoby prywatnej.
Jakiś czas temu pewna osoba wystawiła kilka tysięcy używanych ubrań dla dzieci i tłumaczyła na tym forum, że są to jej prywatne rzeczy po jej dzieciach 🙂
Link do wątku https://spolecznosc.allegro.pl/t5/pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-sprzedawcy/kupuj%C4%85cy-zwr%C3%B3ci%C5%82-... na wypadek gdyby niektórzy woleli się zapoznać z faktami, a nie opiniami i domniemaniami.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@1grzesiek1987
Ale jak mam udowodnić, że mam książkę pół roku?
Nie musisz nic nikomu udowadniać. Allegro tego nie wymaga. Każdy właściwy organ ma obowiązek udowodnienia bez pomocy obwinianych, że cokolwiek naruszyli. Przynajmniej w Polsce.
@1grzesiek1987, zachęcam Cię do skonsultowania się z Urzędem Skarbowym - otrzymasz informację prosto od źródła, bez snucia domysłów. 🙂