Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Proszę o informację jak w temacie. Sprzedałem przedmiot, środki zostały wypłacone, kupujący dokonał zwrotu i chcę zwrócić pieniądze, ale nie mam środków na koncie PayU. Jak je uzupełnić?
Nie ma takiej możliwości. Zwróć normalnie, bezpośrednio, ze swojego konta na konto kupującego.
@KKrugla Nijak. To bug allegro. Nie możesz uzupełnić/wpłacić. Musisz poprosić o numer konta bankowego i przelać ze swojego banku.
@pinsplash To nie jest bug. Allegro nie ma uprawnień do prowadzenia działalności bankowej, więc jest oczywiste że taka działalność typu "portmonetka" musi być mocno ograniczona.
@br. Steam czy GOG też raczej nie mają takich uprawnień, a jednak posiadają własne portfele, które można uzupełniać.
Tak czy owak nazywa się to allegro finanse, a saldo (prowizyjne) również można sobie nadpłacić (chyba na dowolną kwotę).
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@Knowhere To prawda, ale to nie to samo. Steam czy GOG sprzedaje usługi, więc jeżeli nadpłacisz to te pieniądze leżą u sprzedawcy. Podobnie możesz wpłacić zaliczkę do dowolnego sklepu.
Ponieważ kiedyś były postulaty aby Allegro pośredniczyło i nadzorowało w jakiś sposób bezpieczeństwo transakcji więc dodatkowo taką usługe pośrednictwa wprowadzono. Utworzono PayU które ma takie funkcje jakie ma, podobnie jak podobne firmy typu Monetia. Ale nie może gromadzić pieniędzy bo zaraz zaczną się problemy odsetek, gwarancji itp, itd...
Jeszcze małe uzupełnienie. Jeżeli masz na swoim koncie Allegro Finanse jakieś pieniądze to są tylko Twoje pieniądze i mogą tylko być przekazane tylko na Twój powiązany rachunek bankowy. Nie można ich przenieść na przykład na moje konto bo wymagało by to formalnego nadania numerów kont i przeprowadzenia normalnej procedury przelewu. A tak wolno tylko bankom.
Myślę że wiesz to wszystko, ale napisałem bo może czytają to inni
@br. A niby co allegro sprzedaje, jak nie usługę dostępu do ich portalu? Ujmując to bardziej obrazowo, to płacisz na rozstawienie swojego straganu na ich placu😏
Na Steamie czy GOG-u też nie możesz przekazać pieniędzy ze swojego portfela komuś innemu - możesz tylko za nie kupić wirtualne towary oferowane na danej platformie.
@Knowhere Tak i dawno dawno temu, kiedy wpłacało się na konto przelewem papierowym można było sobie zapłacić 100 zł wiecej (na zaś) i nikt się do tego nie wtrącał. Teraz gdy płatności przejęło PayU możesz zapłacić tylko tyle ile się należy, bo pośrednik nie ma prawa wziąć więcej. Nie wiem czy można teraz sobie zapłacić zwykłym przelewem, chyba tak, trzeba by było odczytać ze starego wyciągu bankowego numer swojego konta na Al Finanse do wpłaty i spróbować zapłacić powiedzmy 1 zł. Może sprawdzę ale to będzie chyba numer konta PayU a nie Al Finanse
@br. Mylisz się, nie masz racji😏 Zawsze gdy płacę prowizję (kartą lub BLIKiem), to płacę z lekką górką.
Jakby nie można było tak robić, to nie byłoby np. takiej możliwości https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/rachunek-biezace-saldo-i-wplata/czy-moge-odzyskac-nadplac...
@Knowhere No to dobrze, pytanie w tytule tematu było czy można wpłacić środki ot, tak sobie. Czyli można?
@br. Tutaj; https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji#!/ nie można, tu są tylko wpłaty od kupujących.
Tutaj; https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/rachunki/rozliczenia-z-allegro można, tu są wpłaty właściciela konta.
Po co bić pianę?
@xyz96 Jaką pianę, po to jest publiczne forum żeby móc dyskutować, wymieniać poglady, doszkalać się.
Starasz się odpowiadać na wszystko, nie ma sprawy. ale oceniać i cenzurować innych chyba jeszcze nie powinieneś
Wygląda, że to warunek zwrotu prowizji, jak zatem ubiegać się o zwrot?
@KKrugla przelej a kopię przelewu pokaż allegro podczas procesu ubiegania się o zwrot prowizji..
Jak to pokazać?
W formularzu zwrotu nie pokażesz, zrobisz to dopiero w odwołaniu po odmowie zwrotu.
To nie jest warunek zwrotu prowizji, nigdzie w regulaminie nie ma takiego warunku. Jeśli wniosek o zwrot zostanie odrzucony, składasz odwołanie, dodając potwierdzenie zwrotu wpłaty.
https://allegro.pl/pomoc/odwolanie-od-decyzji-o-rabacie-transakcyjnym