Jak wiadomo żeby zmienić opisy i inne parametry np. w 500set ofertach na koncie prywatnym Allegro trzeba to robić pojedynczo - każdą ofertę z osobna edytować - co daje parę tysięcy kliknięć jeśli to samo chciało by się zrobić w 500set ofertach (co czyni tą czynność niezwykle długą i żmudną).
Czy zna ktoś jakiś program AI który sam by to zrobił? (pokazać mu jak to się robi na jednej ofercie i tak żeby to zrobił sam z resztą) ?.
@SkarbyNaWyspiepl to promptuj
Ok. Właśnie spytałem sztuczną inteligencje to mi odpowiedziała tak:
To, o co pytasz, jest możliwe, ale wymaga rozróżnienia między „sztuczną inteligencją” (jak ChatGPT), a „automatami” (botami).
Oto przegląd rozwiązań, od najbezpieczniejszych i najłatwiejszych, po te z wykorzystaniem automatyzacji, o którą pytałeś.
Nawet mając konto prywatne, możesz skorzystać z profesjonalnych narzędzi do zarządzania sprzedażą. Większość z nich oferuje darmowe okresy próbne, co pozwoli Ci jednorazowo zmienić opisy we wszystkich ofertach za darmo.
Najlepsze narzędzie: BaseLinker
Darmowy okres: Masz 14 dni testów bez podawania karty.
Jak to działa:
Podłączasz swoje konto Allegro do BaseLinkera (przez API – bezpieczne logowanie).
Pobierasz wszystkie oferty do magazynu BaseLinkera.
Używasz funkcji „Grupowa edycja” -> „Znajdź i zamień” w opisach (możesz np. dokleić tekst do wszystkich ofert, zmienić konkretne zdanie lub sformatować HTML).
Wysyłasz zmiany z powrotem do Allegro.
Zaleta: To oficjalna metoda, nie dostaniesz bana, działa szybko.
Zapytałeś: "Mogę pokazać jak edytuje się jedną ofertę - czy sztuczna inteligencja mogła by zrobić to samo we wszystkich moich ofertach?"
Tak, technologia ta nazywa się RPA (automatyzacja procesów robotycznych) . Nie jest to jednak "AI" w sensie ChatGPT, który magicznie wchodzi na Twoje konto. To program, który udaje ruchy Twojej myszki i klawiatury.
Jakie narzędzia to robią?
Rozszerzenia do przeglądarki (np. Automa, iMacros, Kantu):
To wtyczki do Chrome/Firefox.
Zasada: Włączasz nagrywanie, wchodzisz w edycję jednej oferty, zmieniasz opis, zapisujesz. Wtyczka zapamiętuje sekwencję kliknięć.
Następnie dajesz wtyczce listę linków do edycji wszystkich Twoich aukcji, a ona powtarza te czynności w pętli.
Ryzyko: Jeśli Allegro wykryje, że robisz to nieludzko szybko, może wyświetlić CAPTCHA lub zablokować konto.
Skrypty Python (Selenium / Playwright):
Jeśli znasz podstawy programowania, możesz poprosić ChatGPT o napisanie skryptu w języku Python.
Skrypt otworzy przeglądarkę, zaloguje się i przejdzie przez wszystkie Twoje oferty, zmieniając treść.
Przykład promptu dla ChatGPT: "Napisz skrypt w Python używając Selenium, który zaloguje się na Allegro, weźmie listę URLi moich aukcji z pliku txt, wejdzie w każdą, znajdzie pole opisu o ID 'x', dopisze tekst 'y' i kliknie zapisz."
Jeśli Twoim celem jest nie tylko techniczna zmiana, ale stworzenie nowych, lepszych opisów przez AI:
Używasz BaseLinkera do pobrania ofert do pliku CSV (Excel).
Wklejasz obecne opisy do ChatGPT z prośbą o ich poprawienie/przeredagowanie.
Wgrywasz poprawione opisy z powrotem do BaseLinkera i synchronizujesz z Allegro.
Jeśli Twoje oferty są wystawione na Allegro Lokalnie , większość integratorów (jak BaseLinker) oraz API Allegro nie zadziała w zakresie edycji opisów. Allegro Lokalnie jest bardzo ograniczone technicznie dla zewnętrznych narzędzi.
Jeśli sprzedajesz na "zwykłym" Allegro – bierz BaseLinkera.
Jeśli sprzedajesz na Allegro Lokalnie – pozostaje Ci tylko Opcja 2 (makra/klikacze typu Automa), ponieważ tam nie ma dostępu przez API.
Moja rekomendacja:
Spróbuj BaseLinkera (wersja próbna). To najmniej ryzykowne, najszybsze i nie wymaga wiedzy technicznej ani konfigurowania botów, które mogą zablokować Ci konto.
Spróbuje zatem BaseLinker. Trafnie odpowiada ta sztuczna inteligencja... Dam znać jak się uda
@SkarbyNaWyspiepl Jest to płatne narzędzie i musisz je prawidłowo skonfigurować.
To ja Ci od razu powiem jak Ci pójdzie. Nie pójdzie, bo API jest dostępne tylko dla kont firma.
@SkarbyNaWyspiepl Nie znam niestety takiego programu.
Jest jeszcze zennoposter do automatyzacji zadań, ale tutaj też trzeba znajomości oprogramowania, bo nie zrobi tego raczej amator.
Spróbowałem z dodatkiem Automa. Nawet działa ale nie potrafię zmienić opisów ofert - Automa zaznacza opis tak że miga kursor ale Allegro ignoruje komendę Control+v zadaną przez blok Press Key.. Blok Forms i JavaScript zdaje się tez być ignorowany jeśli chodzi o te konkretne pole opisu na Allegro
Niestety musisz mieć konto firmowe. A zwykłym zmiany w ofertach za pomocą narzędzi zewnątrznych, jest zablokowane. One tylko mogę tylko odczytać ofert. Allegro po prostu blokuje możliwość edycji i wystawiania ofert poprzez programy zewnątrzne na kontach zwykłych.