Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, wystawiłem przedmiot na allegro w jego opisie napisałem "wystawiam tutaj od 1 zł jeżeli aukcja zostanie przy kwocie 1 zł zastrzegam sobie prawo do rezygnacji ze sprzedaży" nie było zainteresowanie i przedmiot właśnie sprzedał się za 1 zł ja nie zdążyłem odowałć ofert i kupujący wygał i zapłacił 1 zł za aukcje - ja w ciągu godziny zwóciłem pieniądze i napisałem że nie sprzedaje przedmiotu zgodnie z opisem jednak kupujący założył dyskusje i teraz straszy mnie sądem, co mogę zrobić gdzie się udać ? Strasznie się denerwuje.
Odpisać rzeczowo w dyskusji, Allegro nic Ci nie zrobi bo zwróciłeś środki a do sądu ? skoro był taki opis w aukcji to co kupujący może Ci zrobić!
napisałem przeprosiłem, a kupujący nadal mnie straszy a się naczytałem że prawo nie chroni sprzedawców i czy opis aukcji jest istotny ? co myślicie ?
@pl23forest myśle że skoro chciałeś sprzedac przedmiot za cene od jakiegoś poziomu należało zrobić aukcje z ceną minimalną ( nie znam sie na aukcjach ale zdaje si eże takie są) - w takim wypadku bez jej osiągnięcia do transakcji by nie doszło
Skoro wystawiłeś przedmiot na licytacji od 1 zł i podjąłeś ryzyko - umowa został zawarta i nalezałoby sie z niej wywiązać.
Czy wobec nie nałozenia ceny minimalnej zapis w ofercie jaki zamieściłeś jest wiążący ? Moim zdaniem nie . Po to są aukcje z ceną minimalną aby sprzedający mógł podjąć decyzje czy chce osiągnąc jakąś cene czy tez chce sie pozbyć przedmiotu, podejmuje ryzyko i sprzedaje od 1 zł.
Jełsi takie zapisy byłby wiązące można by było w każdej aukcji umieścić zapis : "zastrzegam sobie prawo do wycofania sie z umowy jełśi cena mnie nie usatysfakcjonuje" i wówczas w licytacjach zrobiłby sie taki bałagan że masakra. Nie byłoby zadnych zasad, kupujacy by nie wiedział czy kupił przedmiot czy nie a to czy umowa został zawarta czy nie byłoby jednostrnną decyzją sprzedającego a to zdaje sie by naruszało kilka przepisów.
sprzedałeś na zwykłym allegro jako osoba prywatna czy jako firma?
na zwykłym allegro jako osoba prywatna.
A ile ten przedmiot jest normalnie wart?
Nie wiem w sensie jest to pieniądz papierowy byłem w lombardzie i chcieli mi za niego dać 5 zł bardziej ma on wartość sentymentalna dla rodziny
@pl23forest i dla kwoty 5 zł. chcesz ryzykować zawieszenie konta? Bo jeśli dostaniesz drugiego negatywa to bardzo prawdopodobne, że tak się stanie - spadnie % pozytywów i jakość sprzedaży do stanu nieakceptowalnego.. na Twoim miejscu przeprosiłbym kupującego i szybko wysyłał towar.
A wartości sentymentalnej chyba tak dużej ten pieniądz nie ma, skoro zdecydowałeś się go sprzedać za kilka zł..
skoro jesteś osobą prywatną to sprzedaż odbyła się według zapisów KC a tam masz dział V art 89 warunek czyli do umowy można wprowadzic warunek możliwy do spełnienia który powoduje określone skutki prawne, zapis "wystawiam tutaj od 1 zł jeżeli aukcja zostanie przy kwocie 1 zł zastrzegam sobie prawo do rezygnacji ze sprzedaży" jest zapisem warunkowym czy prawidłowym nie wiem nie podejmę się określić jako że nie jestem prawnikiem ale wygląda na obowiązujący
@pl23forest jest opcja ceny minimalnej !!! Taki zapis jest nie zgodny z licytacją 😞 jak się kupujący uprze to sąd rozstrzygnie 🙂
Trzeba przyjąć na klatę i tyle - taki zapis jaki tam umieściłeś nie ma żadnej mocy.
Ja kiedyś wystawiłem na sprzedaż router z anteną zewnętrzną - liczyłem na coś w okolicach 300-350 zł a z tego co pamiętam licytacja zakończyła się na 14 zł więc nieźle się przeliczyłem - ale zamówienie oczywiście zrealizowałem.
Życie 🙂
Czyli gdyby aukcja zakończyła się kwotą 1,25 zł to byś sprzedał?
Tak bo wtedy opis aukcji by się nie zgadzal że jeżeli będzie 1 zł ....
🙈
Ile lat mi grozi ?
@pl23forest myślę, że ze 2 to minimum, ale może wypuszczą wcześniej za dobre sprawowanie.
Pamiętaj, jak Cię pierwszego dnia w celi zapytają czy grypsujesz to nie należy odpowiadać, że nigdy nie zepsułeś żadnej gry.
Ciebie to bawi a ja psychicznie jestem słaby, dawno mnie tak nikt nie nastraszył jak ten gościu ale popełniłem błąd na przyszłość będę wiedział że w opisie aukcji można napisać co się chce nawet o innym przedmiocie bo ten opis jest nieistotny
@pl23forest nie ma się czego bać, przecież gość nie pójdzie do sądu w sprawie towaru wartego ze 20 zł (jeśli w lombardzie dawali 5). Realnie jedyna konsekwencja to niemożliwość dalszej sprzedaży na allegro, jeśli dostaniesz drugiego negatywa. Ja bym ten towar po prostu wysłał.
Tak ale strasznie się boje aż mnie dziwnie musli przychodzą. Może zapłacić kupującemu ? Co myślicie?