anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

KDV faturaları

soulgiftbox
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

Korzystam z platformy Allegro po raz pierwszy i prowadzę sprzedaż jako firma. Sprzedaż na moim koncie rozpoczęła się od września. Chciałabym szczegółowo wyjaśnić moją sytuację, aby prowadzić rozliczenia w sposób prawidłowy i zgodny z przepisami.

Na etapie wystawiania ofert, z powodu braku doświadczenia, część z nich została oznaczona jako „nie wystawiam faktury VAT”, natomiast część jako „wystawiam fakturę VAT”. Sprzedaż rozpoczęła się bardzo dynamicznie i błędnie założyłam, że będę mogła wystawić jedną zbiorczą fakturę później. Z tego powodu nie wystawiłam faktur osobno do każdego zamówienia w momencie sprzedaży.

Dodatkowo większość środków ze sprzedaży pozostawała na saldzie Allegro. Tylko 1–2 razy środki zostały wypłacone na moje konto firmowe – planowałam wypłatę w formie jednej większej transzy.

Zgodnie z moją dotychczasową wiedzą, do momentu przekroczenia określonego limitu (około 2000 EUR / 30 transakcji) nie istnieje obowiązek wystawiania faktur. Jednak sprzedaż w bardzo krótkim czasie i w sposób zupełnie nieoczekiwany przekroczyła ten limit, przez co – jako początkujący sprzedawca – nie poświęciłam temu zagadnieniu wystarczającej uwagi.

W związku z powyższym proszę o doprecyzowanie następujących kwestii:

1. Jeżeli do tej pory postępowałam nieprawidłowo, czy powinnam wystawić faktury wstecznie – osobno dla każdego klienta, według daty zakupu?

2. Czy nadal istnieje możliwość wystawienia jednej zbiorczej faktury na Allegro za wcześniejsze transakcje?

3. Czy faktury powinny być wystawiane według daty zakupu przez klienta, czy według daty wypłaty środków z Allegro na konto firmowe?

4. Jakie rozwiązanie jest rekomendowane, aby mój księgowy mógł skorygować wcześniejsze rozliczenia w sposób zgodny z przepisami?

5. Jaka jest prawidłowa i rekomendowana praktyka na przyszłość przy sprzedaży firmowej na Allegro (B2C / B2B)?

Zależy mi na prawidłowym i zgodnym z przepisami prowadzeniu sprzedaży oraz rozliczeń podatkowych, dlatego będę wdzięczna za szczegółowe wskazówki.

Z góry dziękuję za pomoc.

Z poważaniem

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@soulgiftbox jak masz księgowego to się spytaj, każdą sprzedaż trzeba rozliczać w dniu sprzedaży, paragonem, fakturą !!! nie ma czegoś takiego jak zbiorcza za cały okres sprzedaży 😞

1. księgowanie wstecz i zapłata zaległego podatku i Vat 😞 niech księgowy poradzi co zrobić !

2. Nie

3. z datą sprzedaży !!!

4. ustal z księgowym

5. taka sama dokument sprzedaży wystawiasz w dniu sprzedaży, księgowy rozlicza miesięcznie lub kwartalnie 🙂

soulgiftbox
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

Moje konto sprzedawcy zostało tymczasowo zawieszone z powodu konieczności uzupełnienia formularza DAC7. Rozumiem, że jest to obowiązek formalny i chciałabym go niezwłocznie dopełnić, aby móc kontynuować sprzedaż.

Jednocześnie chciałabym zapytać, czy wypełnienie formularza DAC7 przed pełnym uporządkowaniem wcześniejszych kwestii związanych z fakturowaniem może spowodować dla mnie jakiekolwiek konsekwencje. Aktualnie jestem w trakcie konsultacji z księgowym w celu skorygowania wcześniejszych rozliczeń.

Czy prawidłowym i rekomendowanym rozwiązaniem jest:

• uzupełnienie formularza DAC7 w celu odblokowania konta,

• wznowienie sprzedaży i stosowanie od tej pory prawidłowego sposobu dokumentowania każdej transakcji,

• oraz równoległe uporządkowanie i skorygowanie wcześniejszych błędów z pomocą księgowego?

Zależy mi na prowadzeniu sprzedaży w sposób zgodny z przepisami oraz wytycznymi platformy Allegro, dlatego będę wdzięczna za potwierdzenie, czy taka kolejność działań jest prawidłowa.

Z góry dziękuję za pomoc.

Z poważaniem

oznacz moderatorów