Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam pytanie, czy klient ze Słowacji może kupić rzeczy używane w moim sklepie wchodząc na Allegro Pl ? Jak wygl;ądała by płatność i wysyłka ? Allegro wstrzymało sprzedaż rzeczy używanych za granicę a klienci piszą do mnie szukając sposobu kupna ,sprzedaję części używane niedostępne już w sprzedaży jako nowe.
@ChainSaw tak, kupujący zagraniczny może kupić przedmiot w Twojej ofercie na allegro.pl.
Aby było to możliwe, powinieneś w cenniku dostaw swoich ofert na allegro.pl udostępnić zagraniczne metody dostawy.
Znajdziesz je w Ustawieniach dostawy po zmianie kierunku dostawy na samej górze cennika.
Witam.
Szanowna Pani Moderatorko.
Pytanie dotyczy PRZEDMIOTÓW UŻYWANYCH, a możliwość sprzedaży takowych na rynkach zagranicznych Allegro wyłączyło kilka dni temu z tego co się orientuję.
Więc odpowiedź "nie za bardzo", no chyba że coś się zmieniło a ja tego nie zauważyłem.
Cała masa użytkowników sprzedających "starocie" ma z tym problem. Jak na razie poza wysyłką do najbliższego paczkomatu (z punktu widzenia nabywcy) po naszej stronie granicy rozwiązania brak.
Może założenie konta prywatnego na Allegro rozwiązało by problem.
A może trzeba postawić "na własny sklep" gdzieś indziej i tam odsyłać zainteresowanych, skoro za pośrednictwem Allegro się nie da...
Pozdrawiam. Marek.
Szanowny Panie Marku @MOJEGRATY5,
w mojej odpowiedzi zaznaczyłam, że chodzi o sprzedaż na allegro.pl, więc nie na rynku zagranicznym (np. allegro.sk).
Pozdrawiam!
Witam.
Nie sprzedaję za granicą, więc nie wiem tego z własnego doświadczenia, ale przez kilka ostatnich tygodni "wysłuchiwałem" lamentów sprzedawców przedmiotów używanych, którzy narzekali na drastyczny spadek sprzedaży, spowodowany "zablokowaniem możliwości sprzedaży na rynkach zagranicznych". Być może źle zrozumiałem, a być może wszyscy Ci lamentujący użytkownicy, którzy wpłynęli na mój osąd byli w błędzie.
Rozumiem, że na chwilę obecną jest tak, że Słowak nie zobaczy oferty przedmiotów używanych na portalu Allegro.sk. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by wszedł sobie na Allegro.pl i takowe zobaczył. I jeśli tylko sprzedawca w ofertach na Allegro.pl udostępni wysyłkę na rynki zagraniczne, to Słowak będzie mógł sobie produkt zakupić z dostawą na Słowację.
Jeśli tak jest, TO ZWRACAM HONOR I PRZEPRASZAM za moją niewiedzę i że się "mądrzyłem". Czasem mnie ponosi fantazja...
Pozdrawiam. Marek.
@MOJEGRATY5 tak, jest tak jak Pan opisał 🙂
Słowak takiej oferty nie zobaczy na allegro.sk, ale o ile sprzedający na allegro.pl oferuje wysyłkę do Słowacji, zobaczy taką ofertę na allegro.pl i będzie mógł w niej złożyć zamówienie.
Nic nie szkodzi 🙂 Pozdrawia serdecznie!
Czyli możliwa będzie jedynie wysyłka na uwowię własnej z przewoźnikiem ?
@ChainSaw nie, możesz udostępnić metody dostawy do Słowacji, za które rozliczysz się z nami w Ustawieniach dostawy.
Witam. Chcę wysłać klientowi przedmiot na Słowację dodałe, w cenniku wysyłkę do Słowacji, ale w aukcji jej nie widać, przynajmniej ja jej nie widzę, co jeszcze muszę zrobić
@hubos1985 podaj proszę numer oferty, do której dodałeś metodę dostawy na Słowację?
Na koncie zwykłym możesz udostępnić tylko Wysyłkę z Polski doi Słowacji na umowie własnej.
@hubos1985 dziękuję! Wyjaśniam to i dam znać, gdy otrzymam odpowiedź.
Coś się ruszyło w temacie? Próbowałem wystawić przedmiot jako nowy ale to samo.
@hubos1985 Przykro mi, ale jeszcze nie otrzymaliśmy ostatecznej odpowiedzi w tej kwestii. Zespół odpowiedzialny za ten obszar pracuje nad rozwiązaniem.
@hubos1985 Otrzymałam informację, że została wdrożona poprawka, która pozwala na dodanie wspomnianej metody dostawy tylko na koncie firmowym.
Zawsze można wystawić takiemu klientowi ofertę ze stanem nowy..
@vonNogay zawsze można napisać takiemu klientowi, że jest gorszy sort i nie dostanie towaru z winy allegro
kiedyś wyszło prawo unijne zabraniające tego typu praktyk - przez geolokalizację sprzedawca nie może odmówić sprzedaży
tutaj to jest omówione
https://blogdlakonsumenta.pl/czy-sprzedawca-z-ue-moze-odmowic-sprzedazy-zagranicznemu-klientowi
allegro może łamać tutaj prawo
Zwiększyłem cenę i zrobiłem darmową dostawę, jak kupi to się wyśle
@RED jak widać prawo unijne jeszcze nie zdążyło się dostosować do regulaminu Allegro 🙂