anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Klient ze Słowacji chce kupić rzeczy używane

ChainSaw
#9 Pomysłodawca

Mam pytanie, czy klient ze Słowacji może kupić rzeczy używane w moim sklepie wchodząc na Allegro Pl ? Jak wygl;ądała by płatność i wysyłka ? Allegro wstrzymało sprzedaż rzeczy używanych za granicę a klienci piszą do mnie szukając sposobu kupna ,sprzedaję części używane niedostępne już w sprzedaży jako nowe. 

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@ChainSaw tak, kupujący zagraniczny może kupić przedmiot w Twojej ofercie na allegro.pl. 
Aby było to możliwe, powinieneś w cenniku dostaw swoich ofert na allegro.pl udostępnić zagraniczne metody dostawy. 
Znajdziesz je w Ustawieniach dostawy po zmianie kierunku dostawy na samej górze cennika. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@la_nika 

Szanowna Pani Moderatorko.

Pytanie dotyczy PRZEDMIOTÓW UŻYWANYCH, a możliwość sprzedaży takowych na rynkach zagranicznych Allegro wyłączyło kilka dni temu z tego co się orientuję.

Więc odpowiedź "nie za bardzo", no chyba że coś się zmieniło a ja tego nie zauważyłem.

@ChainSaw 

Cała masa użytkowników sprzedających "starocie" ma z tym problem. Jak na razie poza wysyłką do najbliższego paczkomatu (z punktu widzenia nabywcy) po naszej stronie granicy rozwiązania brak.

Może założenie konta prywatnego na Allegro rozwiązało by problem.

A może trzeba postawić "na własny sklep" gdzieś indziej i tam odsyłać zainteresowanych, skoro za pośrednictwem Allegro się nie da...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

la_nika

Szanowny Panie Marku @MOJEGRATY5,
w mojej odpowiedzi zaznaczyłam, że chodzi o sprzedaż na allegro.pl, więc nie na rynku zagranicznym (np. allegro.sk).  
Pozdrawiam! 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@la_nika 

Nie sprzedaję za granicą, więc nie wiem tego z własnego doświadczenia, ale przez kilka ostatnich tygodni "wysłuchiwałem" lamentów sprzedawców przedmiotów używanych, którzy narzekali na drastyczny spadek sprzedaży, spowodowany "zablokowaniem możliwości sprzedaży na rynkach zagranicznych". Być może źle zrozumiałem, a być może wszyscy Ci lamentujący użytkownicy, którzy wpłynęli na mój osąd byli w błędzie.

Rozumiem, że na chwilę obecną jest tak, że Słowak nie zobaczy oferty przedmiotów używanych na portalu Allegro.sk. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by wszedł sobie na Allegro.pl i takowe zobaczył. I jeśli tylko sprzedawca w ofertach na Allegro.pl udostępni wysyłkę na rynki zagraniczne, to Słowak będzie mógł sobie produkt zakupić z dostawą na Słowację.

Jeśli tak jest, TO ZWRACAM HONOR I PRZEPRASZAM za moją niewiedzę i że się "mądrzyłem". Czasem mnie ponosi fantazja...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

la_nika

@MOJEGRATY5 tak, jest tak jak Pan opisał 🙂 
Słowak takiej oferty nie zobaczy na allegro.sk, ale o ile sprzedający na allegro.pl oferuje wysyłkę do Słowacji, zobaczy taką ofertę na allegro.pl i będzie mógł w niej złożyć zamówienie. 
Nic nie szkodzi 🙂 Pozdrawia serdecznie! 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ChainSaw
#9 Pomysłodawca

Czyli możliwa będzie jedynie wysyłka na uwowię własnej z przewoźnikiem ?

oznacz moderatorów

la_nika

@ChainSaw nie, możesz udostępnić metody dostawy do Słowacji, za które rozliczysz się z nami w Ustawieniach dostawy. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

hubos1985
#7 Wielbiciel

Witam. Chcę wysłać klientowi przedmiot na Słowację dodałe, w cenniku wysyłkę do Słowacji, ale w aukcji jej nie widać, przynajmniej ja jej nie widzę, co jeszcze muszę zrobić

oznacz moderatorów

la_nika

@hubos1985 podaj proszę numer oferty, do której dodałeś metodę dostawy na Słowację? 
Na koncie zwykłym możesz udostępnić tylko Wysyłkę z Polski doi Słowacji na umowie własnej. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

hubos1985
#7 Wielbiciel
oznacz moderatorów

la_nika

@hubos1985 dziękuję! Wyjaśniam to i dam znać, gdy otrzymam odpowiedź. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

hubos1985
#7 Wielbiciel

Coś się ruszyło w temacie? Próbowałem wystawić przedmiot jako nowy ale to samo.

oznacz moderatorów

w_kiwi

@hubos1985  Przykro mi, ale jeszcze nie otrzymaliśmy ostatecznej odpowiedzi w tej kwestii. Zespół odpowiedzialny za ten obszar pracuje nad rozwiązaniem.

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

w_kiwi

@hubos1985 Otrzymałam informację, że została wdrożona poprawka, która pozwala na dodanie wspomnianej metody dostawy tylko na koncie firmowym. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

Zawsze można wystawić takiemu klientowi ofertę ze stanem nowy..

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@vonNogay zawsze można napisać takiemu klientowi, że jest gorszy sort i nie dostanie towaru z winy allegro

kiedyś wyszło prawo unijne zabraniające tego typu praktyk - przez geolokalizację sprzedawca nie może odmówić sprzedaży

tutaj to jest omówione

https://blogdlakonsumenta.pl/czy-sprzedawca-z-ue-moze-odmowic-sprzedazy-zagranicznemu-klientowi

allegro może łamać tutaj prawo

oznacz moderatorów

ms3007
#8 Zapaleniec

Zwiększyłem cenę i zrobiłem darmową dostawę, jak kupi to się wyśle

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@RED jak widać prawo unijne jeszcze nie zdążyło się dostosować do regulaminu Allegro 🙂

oznacz moderatorów