Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Czy jest jakaś możliwość wystawienia aukcji za pomocą Baselinkera lub Apilo, nie posiadając konta firma. Niestety Allegro nie pozwala mieć konta firma w przypadku działalności nierejestrowanej (jest to legalne i mówi o tym art. 5 ustawy Prawo przedsiębiorców, pod warunkiem nieprzekroczenia limitu dochodu z tej działalności). Wystawianie ręczne i potem pilnowanie cen i ilości jest dość czasochłonne (zwłaszcza że to ma być działalność dodatkowa).
__PRESENT
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Hello, jest tam kto? Można liczyć na jakieś info w tej kwestii?
@pecela przepraszam, że czekałeś na odpowiedź!
Przykro mi, ale nie będzie to możliwe, ponieważ wystawiać i edytować oferty za pomocą API mogą tylko sprzedający, którzy posiadają konto firmowe.
Tylko że konta firma nie da się u was założyć bez zarejestrowanej działalności gospodarczej, a to mi się obecnie nie kalkuluje (posiadanie NIP-u nie wystarczy).
Z drugiej strony przepisy ustawy o Prawach konsumenta, Kodeks Cywilny, Ordynacja Podatkowa czy Ustawa o VAT, traktują mnie jak osobę prowadzącą działalność gospodarczą (te ustawy mają własną definicję pojęcia "działalność gospodarcza"), pomimo braku formalnie zarejestrowanej działalności w CEIDG czy KRS.
@pecela rozumiem, jednak warunkiem założenia konta firmowego na Allegro jest prowadzenie zarejestrowanej działalności gospodarczej. Przykro mi, ale sam numer NIP nie jest wystarczający.
Przydałoby się jednak dodać do listy osób uprawnionych do posiadania konta firma osoby prowadząca działność w oparciu o art 5 ustawy Prawo przedsiębiorców, czy też prowadzących działalność w branży która nie podlega wpisowi do ewidencji (sam znam firmy, które mają bardzo duże obroty i nie mają wpisów do CEIDG czy KRS, bo ich branża nie podlega takim, mają tylko nadany REGON).
__PRESENT
@pecela dziękuję za Twoją sugestię, przekażę ją do odpowiednich osób.
Mam ten sam problem, chce sprzedawać na allegro/baselinker bez działalności nierejestrowanej i niestety nie mogę. Trochę śmieszne.