anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Konto zwykłe a dodawanie aukcji przez API (Baselinker lub Apilo)

pecela
#17 Koryfeusz#

Witam.

Czy jest jakaś możliwość wystawienia aukcji za pomocą Baselinkera lub Apilo, nie posiadając konta firma. Niestety Allegro nie pozwala mieć konta firma w przypadku działalności nierejestrowanej (jest to legalne i mówi o tym art. 5 ustawy Prawo przedsiębiorców, pod warunkiem nieprzekroczenia limitu dochodu z tej działalności). Wystawianie ręczne i potem pilnowanie cen i ilości jest dość czasochłonne (zwłaszcza że to ma być działalność dodatkowa).

__PRESENT

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

pecela
#17 Koryfeusz#

@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Hello, jest tam kto? Można liczyć na jakieś info w tej kwestii? 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pecela przepraszam, że czekałeś na odpowiedź! 
Przykro mi, ale nie będzie to możliwe, ponieważ wystawiać i edytować oferty za pomocą API mogą tylko sprzedający, którzy posiadają konto firmowe. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Tylko że konta firma nie da się u was założyć bez zarejestrowanej działalności gospodarczej, a to mi się obecnie nie kalkuluje (posiadanie NIP-u nie wystarczy).
Z drugiej strony przepisy ustawy o Prawach konsumenta, Kodeks Cywilny, Ordynacja Podatkowa czy Ustawa o VAT, traktują mnie jak osobę prowadzącą działalność gospodarczą (te ustawy mają własną definicję pojęcia "działalność gospodarcza"), pomimo braku formalnie zarejestrowanej działalności w CEIDG czy KRS. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pecela rozumiem, jednak warunkiem założenia konta firmowego na Allegro jest prowadzenie zarejestrowanej działalności gospodarczej. Przykro mi, ale sam numer NIP nie jest wystarczający. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Przydałoby się jednak dodać do listy osób uprawnionych do posiadania konta firma osoby prowadząca działność w oparciu o art 5 ustawy Prawo przedsiębiorców, czy też prowadzących działalność w branży która nie podlega wpisowi do ewidencji (sam znam firmy, które mają bardzo duże obroty i nie mają wpisów do CEIDG czy KRS, bo ich branża nie podlega takim, mają tylko nadany REGON).

__PRESENT

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pecela dziękuję za Twoją sugestię, przekażę ją do odpowiednich osób. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PIotrSklepOnline
#1 Nowicjusz#

Mam ten sam problem, chce sprzedawać na allegro/baselinker bez działalności nierejestrowanej i niestety nie mogę. Trochę śmieszne. 

oznacz moderatorów