anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kontrowersyjna blokada konta.

add3rso
#1 Nowicjusz#

Witam wszystkich. Mam problem .

Dziś wystawiłem na allegro lokalnie kilka przedmiotów.

Allegro natychmiast zablokowało mi konto

Cytuje maila.

"

Zawiesiliśmy Twoje konto z powodu naruszenia art. 8.7 Regulaminu Allegro Zgodnie z nim użytkownik, którego działalność w serwisie została zawieszona, nie może zarejestrować nowego konta ani korzystać z innego bez naszej zgody.

Co to dla Ciebie oznacza

Usunęliśmy wszystkie wystawione oferty i anulowaliśmy oferty kupna złożone w licytacjach.

Co należy zrobić

Zaloguj się na swoje wcześniejsze konto ********** i wyjaśnij z nami przyczyny jego zawieszenia, korzystając z formularza kontaktowego.

W przypadku wątpliwości skontaktuj się z nami, korzystając z formularza kontaktowego za pośrednictwem 

Uwaga! Prosimy, nie używaj opcji „Odpowiedz”, ponieważ tak wysłana wiadomość do nas nie dotrze."

Problem w tym że konto które zaznaczyłem gwiazdkami należy do członka rodziny. Wiecie , To samo nazwisko tylko inne imię. Adres zamieszkania jest ten sam, ze względu że mieszkamy w dużym domu rodzinnym.

Na chłopski rozum , np ja jestem Jan Kowalski a druga osoba podana w mailu do Janusz Kowalski.

Ma chłop tam jakiś niewielkie kwoty do opłacenia za sprzedaż na allegro. Jego konto to jego konto a moje to moje. 

I teraz pytanie . Dlaczego mi zostało zablokowane konto i sprzedaż, Co jednoznacznie uniemożliwia mi korzystanie z funkcji smart i darmowej wysyłki. Za dwa tygodnie kończy mi się abonament. Mam kilka rzeczy do sprzedania których wartość rynkowa zmienia się z dnia na dzień, Dziś mogę zarobić za dwa dni mogę równie dobrze darować sobie sprzedaż bo będzie nieopłacalna.

Dla mnie to jest łamanie praw konsumenta " bo nim jestem , skoro płace abonament i podatek od sprzedanych produktów " . Przecież ja nie mogę odpowiadać za inną osobę.  Skoro tamta osoba ma coś z nimi do dogadania to dlaczego cierpię na tym ja ?

Co o tym sądzicie i co wg was można zrobić ?.

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

komis-bell
#21 Demiurg#

Generalnie to nic z tym nie zrobisz.

Niestety.

oznacz moderatorów

add3rso
#1 Nowicjusz#

Proszę o rozwinięcie tej wypowiedzi , bo nic nie wnosi.

Wg polskiego prawa "uproszczę" jedna osoba nie może brać odpowiedzialności za drugą.

Podstawy konstytucji. 

To tak jak byś ty napadł na sklep a mnie zamknęli.

Jeśli ty narobisz długów to komornik nie będzie ścigał mnie.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@add3rso Ja tylko piszę jaka jest rzeczywistość 😉

Rozwinięcie jest takie - Allegro dobrowolnie konta Ci nie odblokuje o ile nie spełnisz wymaganych warunków - czyli wyjaśnienie problemów na wskazanym koncie.
Aczkolwiek nawet wyjaśnienie tych problemów nie zagwarantuje, że blokada zostanie zdjęta.

Jak chcesz to możesz iść z tym do sądu.

oznacz moderatorów

Client:35386082
#14 Krzewiciel#

Allegro ma swoje zasady, to ich podwórko i ich zasady sprzedaży. Nic z tym nie zrobisz.
Ewentualnie możesz ich pozwać do sądu z powództwa cywilnego, ale wątpię czy coś ugrasz.

oznacz moderatorów

add3rso
#1 Nowicjusz#

Już wysłałem wszystkie dokumenty do mojego mecenasa.

przytoczę wam taki przykład. Co prawda z KK. ale chyba jasno tłumaczy że allegro łamie prawa polskiego obywatela.

Zasady odpowiedzialności karnej

Art.  1.  [Struktura przestępstwa. Warunki odpowiedzialności]

§  1.  Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto popełnia czyn zabroniony pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia.

oznacz moderatorów

Client:35386082
#14 Krzewiciel#

Daj znać jak wygrasz.

oznacz moderatorów

McGuyver__
#10 Popularyzator#

Co nie zmienia faktu, że tak jak napisali Ci już wyżej Allegro to "prywatne podwórko" z własnym regulaminem. Zakładając konto zaakceptowałeś jego warunki, więc zgodziłeś się na to, że mogą działać według własnego widzimisię. Niestety zespół bezpieczeństwa Allegro, żyje we własnym świecie i naprawdę ciężko będzie Ci odblokować konto. Tak jak wspomniano wcześniej zostaje Ci zmienić portal lub wytoczyć im sprawę cywilną jeśli uważasz, że masz na tyle dobrego mecenasa.

oznacz moderatorów

add3rso
#1 Nowicjusz#

To że to ich podwórko nie oznacza że mogą łamać prawo.

Nie odpuszczę .

Nie widzę zasadności w tej blokadzie konta.

I nie zamierzam odpowiadać za inna osobę i tracić na tym czas, pieniądze, i nerwy.

Jestem osobą niepełnosprawną i mam już dość na głowie.

Nie dość że płacimy te smarty itp. to jeszcze przy sprzedaży płacimy podatek od podatku , i od jeszcze jednego podatku. Powinni szanować klientów. A jeżeli mieli problem z moim kontem bądź jakieś zastrzeżenia, to powinni się ze mną skontaktować. A oni wydali bezpodstawny , niezgodny z prawem " wyrok " od tak sobie .

oznacz moderatorów

client11546
#11 Animator#

ALLEGRO SZUKA MUZGU W D'''''E ALE MUZK I MYSLENIE JUST W GŁOWIE

oznacz moderatorów

add3rso
#1 Nowicjusz#

Tak czy inaczej . Właśnie poszło pismo z dowodami do UOKiK.

Jeśli do północy nie odblokują konta, sprawa trafia do sądu.

Mam dosyć takich skór*** w tym kraju.

Z tym trzeba walczyć a nie mówić że "nie dasz rady" " to ich podwórko"

Oni zarabiają na nas. Dzięki nam się utrzymują.

Nie odpuszczę dziadom .

Pozdrawiam i miłego weekendu.

oznacz moderatorów

add3rso
#1 Nowicjusz#

PS Nawiązując do jednej z odpowiedzi. Jak mam wyjaśnić sprawę na innym koncie skoro nie jest moje ? . czy ty człowieku myślisz ?. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@add3rso Słuchaj… ja Ci napisałem tylko jak to wygląda w praktyce - czytam to forum od kilku lat i takich tematów były tu już setki jeśli nie tysiące i każdy kończy się tak samo.  

Bodajże w jednym przypadku który pamiętam była informacja zwrotna o tym, że po interwencji prawnika blokada została zdjęta ale tam sprawa dotyczyła relatywnie dużej firmy a nie użytkownika prywatnego. 

Dla mnie takie nakładanie blokad to również absurd ale ja jestem tylko takim samym użytkownikiem jak Ty - nic na to nie poradzę 😉

PS. Z UOKIK Allegro sobie nic nie robi niestety. 

Do północy konta Ci i tak nie odblokują.

Więcej - najpewniej nie odblokują dopóki nie wygrasz z nimi w sądzie. 

Szczerze życzę Ci powodzenia i cierpliwie czekam na informację jak się sprawa skończy. 

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@add3rso Daj znać jak poszło i życzę powodzenia w dochodzeniu swoich racji 🙂

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Jak do północy

oni poszli do domow

Na odp z Działu bezpieczeństwa czeka się kilkanaście kilkadziesiąt dni 

oznacz moderatorów

add3rso
#1 Nowicjusz#

Ich problem. Kontaktowałem się już z obsługą klienta kilka godzin temu. Mieli czas.

Sprzęt wystawie na innym portalu. A ich zmieszam z błotem jak tylko to możliwe.

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@add3rso

Po prostu Allegro stosuje odpowiedzialność zbiorową. Za przewinienia jednej osoby kara się cała rodzinnę (także byłych członków rodziny). Kim mogły się od nich uczyć.

@Monika__L

Ja kiedyś czekałem ponad 10 lat, na odpowiedź. 

oznacz moderatorów

client11546
#11 Animator#

TAK TRZEBA JA STRACIŁAM 2 KONTA MAM TYLKO JEDNE SPRZEDAŻ ZABLOKOWANA MOGĘ TYLKO KUPIĆ I TO DOBRE

oznacz moderatorów