Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam wszystkich. Mam problem .
Dziś wystawiłem na allegro lokalnie kilka przedmiotów.
Allegro natychmiast zablokowało mi konto
Cytuje maila.
"
Zawiesiliśmy Twoje konto z powodu naruszenia art. 8.7 Regulaminu Allegro Zgodnie z nim użytkownik, którego działalność w serwisie została zawieszona, nie może zarejestrować nowego konta ani korzystać z innego bez naszej zgody.
Co to dla Ciebie oznacza
Usunęliśmy wszystkie wystawione oferty i anulowaliśmy oferty kupna złożone w licytacjach.
Co należy zrobić
Zaloguj się na swoje wcześniejsze konto ********** i wyjaśnij z nami przyczyny jego zawieszenia, korzystając z formularza kontaktowego.
W przypadku wątpliwości skontaktuj się z nami, korzystając z formularza kontaktowego za pośrednictwem
Uwaga! Prosimy, nie używaj opcji „Odpowiedz”, ponieważ tak wysłana wiadomość do nas nie dotrze."
Problem w tym że konto które zaznaczyłem gwiazdkami należy do członka rodziny. Wiecie , To samo nazwisko tylko inne imię. Adres zamieszkania jest ten sam, ze względu że mieszkamy w dużym domu rodzinnym.
Na chłopski rozum , np ja jestem Jan Kowalski a druga osoba podana w mailu do Janusz Kowalski.
Ma chłop tam jakiś niewielkie kwoty do opłacenia za sprzedaż na allegro. Jego konto to jego konto a moje to moje.
I teraz pytanie . Dlaczego mi zostało zablokowane konto i sprzedaż, Co jednoznacznie uniemożliwia mi korzystanie z funkcji smart i darmowej wysyłki. Za dwa tygodnie kończy mi się abonament. Mam kilka rzeczy do sprzedania których wartość rynkowa zmienia się z dnia na dzień, Dziś mogę zarobić za dwa dni mogę równie dobrze darować sobie sprzedaż bo będzie nieopłacalna.
Dla mnie to jest łamanie praw konsumenta " bo nim jestem , skoro płace abonament i podatek od sprzedanych produktów " . Przecież ja nie mogę odpowiadać za inną osobę. Skoro tamta osoba ma coś z nimi do dogadania to dlaczego cierpię na tym ja ?
Co o tym sądzicie i co wg was można zrobić ?.
Generalnie to nic z tym nie zrobisz.
Niestety.
Proszę o rozwinięcie tej wypowiedzi , bo nic nie wnosi.
Wg polskiego prawa "uproszczę" jedna osoba nie może brać odpowiedzialności za drugą.
Podstawy konstytucji.
To tak jak byś ty napadł na sklep a mnie zamknęli.
Jeśli ty narobisz długów to komornik nie będzie ścigał mnie.
@add3rso Ja tylko piszę jaka jest rzeczywistość 😉
Rozwinięcie jest takie - Allegro dobrowolnie konta Ci nie odblokuje o ile nie spełnisz wymaganych warunków - czyli wyjaśnienie problemów na wskazanym koncie.
Aczkolwiek nawet wyjaśnienie tych problemów nie zagwarantuje, że blokada zostanie zdjęta.
Jak chcesz to możesz iść z tym do sądu.
Allegro ma swoje zasady, to ich podwórko i ich zasady sprzedaży. Nic z tym nie zrobisz.
Ewentualnie możesz ich pozwać do sądu z powództwa cywilnego, ale wątpię czy coś ugrasz.
Już wysłałem wszystkie dokumenty do mojego mecenasa.
przytoczę wam taki przykład. Co prawda z KK. ale chyba jasno tłumaczy że allegro łamie prawa polskiego obywatela.
Zasady odpowiedzialności karnej
Art. 1. [Struktura przestępstwa. Warunki odpowiedzialności]
§ 1. Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto popełnia czyn zabroniony pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia.
Daj znać jak wygrasz.
Co nie zmienia faktu, że tak jak napisali Ci już wyżej Allegro to "prywatne podwórko" z własnym regulaminem. Zakładając konto zaakceptowałeś jego warunki, więc zgodziłeś się na to, że mogą działać według własnego widzimisię. Niestety zespół bezpieczeństwa Allegro, żyje we własnym świecie i naprawdę ciężko będzie Ci odblokować konto. Tak jak wspomniano wcześniej zostaje Ci zmienić portal lub wytoczyć im sprawę cywilną jeśli uważasz, że masz na tyle dobrego mecenasa.
To że to ich podwórko nie oznacza że mogą łamać prawo.
Nie odpuszczę .
Nie widzę zasadności w tej blokadzie konta.
I nie zamierzam odpowiadać za inna osobę i tracić na tym czas, pieniądze, i nerwy.
Jestem osobą niepełnosprawną i mam już dość na głowie.
Nie dość że płacimy te smarty itp. to jeszcze przy sprzedaży płacimy podatek od podatku , i od jeszcze jednego podatku. Powinni szanować klientów. A jeżeli mieli problem z moim kontem bądź jakieś zastrzeżenia, to powinni się ze mną skontaktować. A oni wydali bezpodstawny , niezgodny z prawem " wyrok " od tak sobie .
ALLEGRO SZUKA MUZGU W D'''''E ALE MUZK I MYSLENIE JUST W GŁOWIE
Tak czy inaczej . Właśnie poszło pismo z dowodami do UOKiK.
Jeśli do północy nie odblokują konta, sprawa trafia do sądu.
Mam dosyć takich skór*** w tym kraju.
Z tym trzeba walczyć a nie mówić że "nie dasz rady" " to ich podwórko"
Oni zarabiają na nas. Dzięki nam się utrzymują.
Nie odpuszczę dziadom .
Pozdrawiam i miłego weekendu.
PS Nawiązując do jednej z odpowiedzi. Jak mam wyjaśnić sprawę na innym koncie skoro nie jest moje ? . czy ty człowieku myślisz ?.
@add3rso Słuchaj… ja Ci napisałem tylko jak to wygląda w praktyce - czytam to forum od kilku lat i takich tematów były tu już setki jeśli nie tysiące i każdy kończy się tak samo.
Bodajże w jednym przypadku który pamiętam była informacja zwrotna o tym, że po interwencji prawnika blokada została zdjęta ale tam sprawa dotyczyła relatywnie dużej firmy a nie użytkownika prywatnego.
Dla mnie takie nakładanie blokad to również absurd ale ja jestem tylko takim samym użytkownikiem jak Ty - nic na to nie poradzę 😉
PS. Z UOKIK Allegro sobie nic nie robi niestety.
Do północy konta Ci i tak nie odblokują.
Więcej - najpewniej nie odblokują dopóki nie wygrasz z nimi w sądzie.
Szczerze życzę Ci powodzenia i cierpliwie czekam na informację jak się sprawa skończy.
@add3rso Daj znać jak poszło i życzę powodzenia w dochodzeniu swoich racji 🙂
Jak do północy
oni poszli do domow
Na odp z Działu bezpieczeństwa czeka się kilkanaście kilkadziesiąt dni
Ich problem. Kontaktowałem się już z obsługą klienta kilka godzin temu. Mieli czas.
Sprzęt wystawie na innym portalu. A ich zmieszam z błotem jak tylko to możliwe.
Po prostu Allegro stosuje odpowiedzialność zbiorową. Za przewinienia jednej osoby kara się cała rodzinnę (także byłych członków rodziny). Kim mogły się od nich uczyć.
Ja kiedyś czekałem ponad 10 lat, na odpowiedź.
TAK TRZEBA JA STRACIŁAM 2 KONTA MAM TYLKO JEDNE SPRZEDAŻ ZABLOKOWANA MOGĘ TYLKO KUPIĆ I TO DOBRE