Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Sprzedaż mojego przedmiotu zakończyła się w niedzielę przed południem. Kupujący krótko po południu zakup opłacił. Ponieważ InPost w niedzielę przesyłek nie odbiera, spokojnie przygotowałem paczkę i wieczorem umieściłem w paczkomacie, aby trafiła na pierwszy transport InPostu, który odwiedza mój paczkomat ok. 8-mej rano. Jakie jest moje zdziwienie, że jest już 12-sta, a paczka dalej w paczkomacie. Oznacza to że albo kurier, albo dyspozytor uznali, ze nie opłaca im się podjeżdżać pod paczkomat (za mało paczek), lub tylko paczki wrzucił, nie odebrał nadanych (miałem taką sytuację, że nadawałem paczkę przy stojącym kurierze, który zapewniał mnie, że zostanie natychmiast odebrana, ale leżała w paczkomacie kilka godzin do następnego objazdu). Dzięki temu znów Allegro obetnie mi premię za szybką wysyłkę, bo paczka nie została odebrana przez kuriera przed 8:00. Nr przesyłki 602776728532855136092482
@archimed Kpiny se robisz ? InPost ma godzinę graniczną na włożenie paczki paczki według kodu średnio jest to 14 - 16 zależy od lokalizacji gdzie powinien wyciągnąć i zawieźć na sortownie, może to zrobić nawet o 18 byle dziś wyjechała z oddziału 😄
Nic ci nie odejmą jak dziś wyjedzie 🙂
Może by tak bez insynuacji? Napisałem, że w mojej lokalizacji InPost odbiera przesyłki 2 razy dziennie, rano i po południu. Poprzednia moja przesyłak została odebrana przez kuriera nieco przed 8:00.
@archimed Kpina to Twój post. Nie Twój interes kiedy kurier odbiera paczki z automatu. Nie ty ustalasz mu grafik dnia pracy. Na doręczenie paczki nie ma znaczenia czy zostanie zabrana z automatu rano czy też wieczorem.
@archimed To że InPost zabiera paczki rano to jest tylko ich wola (częściej robią to tylko dlatego że przywożąc paczki z sortowni nie mają ich gdzie włożyć i muszą najpierw wyjąc to co jest w skrytkach) . Odbiory są zwykle przed godziną graniczną dla danego rejonu ,a zdarza się że jest to również później i zależy to od kursówki kuriera.
Witam. Rozumiem, że InPost może albo też nie. A ja naiwnie myślałem, że ten ranny odbiór to norma. Dla informacji - dla mojej lokalizacji godziną graniczną jest 15:00. Co do kolejności operacji - jak widziałem, to zawsze najpierw ładowali do skrytek, a potem wyjmowali przesyłki, z powodu operowania przesyłkami w samochodzie.
@archimed dla Ciebie to bez różnicy, paczkę umieszczoną do godziny 15 powinni wyjąć w ten sam dzień, wtedy allegro zliczy poprawne nadanie 🙂
Co do szybkich nadać czy masz ustawioną godzinę graniczną do której gwarantujesz nadanie ?
Mam ustawione tylko, że paczkę wysyłam w ciągu jednego dnia roboczego. Ale niedawno coś Allegro majstrowało, że paczka nadana wieczorem liczy się jako "szybka", jeśli zostanie odebrana przez kuriera następnego dnia przed (chyba) 8:00. Ciułam te punkty za "szybką" wysyłkę, bo Kupujący całkowicie olewają wystawianie komentarzy, a w takiej sytuacji jedna spóźniona odpowiedź na głupie pytanie, na które jest odpowiedź w opisie oferty, powoduje straszny obsuw w kategorii "jakośc sprzedaży"
@archimed to tak nie działa 😞
Jak masz ustawioną godzinę graniczną 12:00 to zamówienia złożone od 00:00 do godziny 12:00 i wysłane w ten sam dzień ( odebrane z paczkomatu, włożenie się nie liczy ) liczą się do tej punktacji, jak nikt nie zamawia w tych godzinach, a większość zamówień leci wieczorami to masz po punktach 😞
Plus minus tak to działa, staram się ustawiac licytacje, aby kończyły się w granicach godz. 10-tej. Większośc Kupujących praktycznie od razu opłaca zakup i wtedy mam 4 godz. na naklejenie etykiet i wrzucenie do paczkomatu. Bardzo rzadko sprzedaję tylko z ceną "Kup teraz", własnie ze względu na cyrki z liczeniem czasu dostawy.
Nie rozumiem o co ta awantura? Paczki włożone przed godziną graniczną (również te z niedzieli) ma odebrać tego samego dnia. Nie ma absolutnie żadnego znaczenia czy je zabierze o 7, 14, 15, czy 17:00. I tak dotrą w tym samym czasie. Standardowo zwożą paczki z tego dnia na sortownię i wszystko co tam trafiło obojętnie czy o 7 rano czy 23 wieczorem w dalszą drogę wyrusza następnego dnia bladym świtem.
Nie pamiętam odstępstwa od tej zasady, a wysłałam tego tysiące...
Jeżeli chodzi o godzinę graniczną, to służy ona do obliczania terminu doręczenia. Przewoźnik nie ma zaś bezwzględnego obowiązku odbioru przesyłki w danym dniu przy nadaniu do godziny granicznej.
Czas transportu liczymy od dnia zamknięcia skrytki do dnia doręczenia, a jeżeli nastąpiło to po godzinie granicznej, to doliczamy jeden dzień.