Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
cześć,
dzisiaj dostałem na maila info o sprzedaży przedmiotu gdzie zaznaczyłem tylko odbiór osobisty i płatność przy odbiorze.
Skontaktowałem się z kupującym w celu ustalenia odbioru i zonk, bo kupujący chce aby wysłać fanta kurierem, lecz jest to troche gabaryt i do spakowania musiałbym tą rzecz rozciąć -zniszczyć.
Nie było kontkatku przed z pytaniem o możliwość wysyłki.
co zrobić w takiej sytuacji?
Jeżeli nie dojdziemy do konsensusu, to co z prowizją za aukcje, tymbardziej że miałem opłacone promowanie?
Jak na AL to możesz wysłać tylko musisz dojść do porozumienia z kupującym. Oczywiście prowizja będzie naliczona, żeby nie była to musisz mieć oświadczenie kupującego o rezygnacji z zakupu.
ok, ale pakowanie i wysyłka jest dla mnie problematyczna ze względu na gabaryt. i nie bez powodu zaznaczyłem tylko odbiór osobisty.
jeżeli nie dojdziemy do ładu to co z prowizją i promowaniem?
Oczywiście prowizja będzie naliczona, żeby nie była to musisz mieć oświadczenie kupującego o rezygnacji z zakupu, dlatego nie zaleca się ustawiania w ofercie odbioru osobistego ani za pobraniem. Promowania nikt Ci nie zwróci.
no to troche słaba opcja, jeżeli kupujący robią sobie zakupy for fun i system tego nie uwzględnia. najgorsze jest to, że po kontakcie kupujący wymaga rozkręcenia /przecięcia tej rzeczy do umożliwienia wysłania. kupił kompletne, a dostanie w kawałkach, czyli towar niezgodny z opisem /zdjęciami...
i kolejne pytanie: co w sytuacji jeżeli nie wyśle towaru kupującemu? ile moge czekać żeby wystawić ją ponownie w przypadku braku odbioru?
Czekasz 5 dni.
@arkadius350 jak domaga się wysyłki to niech podeślę swego kuriera. Uświadom, że ty nie jesteś w stanie tego wysłać.
on podesłać kuriera może, ale domaga się rozkręcenia lub rozcięcia i grafisowego zapakowania gabarytu.... a tdgo przy wystawianiu z odbiorem własnym nie uwzględniałem.
Nie może się domagać tylko prosić skoro nie udostępniałeś tej formy dostawy w ofercie.
ok, ale jeżeli tego nie "zniszcze" to on sie wycofa bez oświadczeń ani niczego, a ja jestem w plecy na prowizji i promowaniu.
Nie da się zmienić płatności na konto w momencie zakupu przy odbiorze osobistym? może by takie przypadki kontaktowały sie przed ślepym "kup to"
Może to robi celowo,🤔 taki przypadki były tu opisane, dołącz do oferty że wyślesz za odpowiednią opłatą, skalkuluj ile to kosztuje, bo odbiór osobisty i za pobraniem to często w "plecy".
wzzystko ok, ale nie wszystko jesteśmy w stanie wysłać kurierem /pocztą. to po co w takim razie możliwość odbioru osobistego (bez innej formy dostawy) jeżeli wiadomo że takie przypadki zdarzają sie celowo?
troche się zdegustowałem, bo: zniszczyć i wysłać i mieć roszczenia za zniszczenie, albo nie wysłać i być w plecy....
Miałem taką sytuację: wystawione z odbiorem osobistym, gość kupił (nic nie zapłacił) i podał adres do wysyłki kurierem. Był to rower. Napisałem mu na czacie, żeby się określił czy odbierze osobiście czy nie i że czekam na odpowiedź 2 dni. Po dwóch dniach jego milczenia wiadomość do allegro i prowizję zwrócili.
Prowizję jest szansa odzyskać ale kosztów wyróżnienia czy promowania allegro nie zwróci .
Nie rozumiem. Kupujący chce abyś "zniszczył" towar, który u Ciebie kupił? Na Twoim miejscu bym tego nie robił.
Prowizję żeby odzyskać musisz mieć dowód na brak transakcji a wyróżnień nikt nie zwróci, dlatego pisałem żeby nie udostępniać pobrań i odbioru osobistego.
ehh, czyli wychodzi na to że graty ze sprzątania garażu, których nie da sie wysłać, trzeba wystawiać gdzie indziej... btw: jeżeli teraz rzecz jest kupiona i sie dogadam i wyśle to podzielone na raty, to jaka jest opcja że kupujący zrobi mi dym za towar niezgodny z opisem? (bo będę musiał rozczłonkować ten przedmiot....)
No wiesz, nie wiem, co sprzedałeś, ale odbiór własny to też podesłanie swojego kuriera czy kierowcy który odbiera ten przedmiot, nie muszę się fatygować osobiście, mam umowę z DTP i odbierają dla mnie przesyłki na mój koszt.