anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący wykorzystuje rękojmię, żeby zwrócić urządzenie niezgodne z opisem.

TheWolfBoi
#8 Zapaleniec#

Witam, (Dodam, że jestem prywatnym sprzedawcą. Nie jestem firmą i osoba kupującą również nią nie jest.) 

Jakieś 3 miesiące temu na [edycja] odezwał się Pan Marcel, który był zainteresowany kupnem kierownicy - problem był taki, że w ogłoszeniu napisałem, że zgadzam się na dostawę osobiście lub odbiór osobisty, a ten Pan chciał dostawę. Zgodziłem się bo dostawałem tylko wiadomości o wysłanie paczką, a z okolic Trójmiasta nikt jej nie chciał. Pan Poprosił, żebym wystawił ją na Allegro ale "nie Lokalnie", a że nie wiedziałem jak to zrobić to wystawiłem po prostu przez aplikację Allegro o czym go poinformowałem. Gdy tylko skończyłem robić ogłoszenie, ktoś kupił urządzenie (dokładnie to kierownice Logitech) i był nim Pan Norbert K.- A Pan Marcel na [edycja] napisał, że dziękuję za transakcję.

Następnego dnia wypłaciłem już pieniądze (118 zł) od kupującego, sprawdziłem kierownicę (tylko czy się kalibruje) i zawiozłem ją do paczkomatu oraz wysłałem. Napisałem kupującemu na [edycja], że "paczka została wysłana, dziękuję i pozdrawiam" lecz odpowiedzi nie dostałem (ale też nie oczekiwałem 🙃). Ok. 4 dni temu po prawie 3 miesiącach od wysłania paczki odezwał się do mnie Pan Norbert na dyskusji Allegro. Napisał, że kierownica NIE DZIAŁA KOMPLETNIE - silniki na wykończeniu, kółko kierownicy nie da się kręcić oraz, że nie da się wcisnąć przycisków znajdujących się na kółku kierownicy. Napisałem mu, że czemu mi pisze to dopiero teraz, a nie przy odbiorze paczki lub w domu kiedy ją odebrał - dostałem odpowiedź, że kupujący wrócił z Anglii... Odpakował "to coś" i nadaje się to na śmietnik, a nie wspomniałem o tym w ogłoszeniu. Nie wspomniałem o tym w ogłoszeniu bo kierownica w momencie wysłania jej była sprawna oprócz wad, które wypisałem w ogłoszeniu, a on po 3 miesiącach wyjeżdża mi z wadami, które uśmiercają kierownice, a ich nie było w momencie kiedy byłem jej właścicielem oraz kiedy mu ją wysłałem. I chce on całkowitego zwrotu kosztów...

Co zrobiłem:

Kilka razy pisali już Doradcy Allegro z możliwymi opcjami, które mam zrobić dla kupującego (obniżenie ceny, odstąpienie od umowy itd.) za każdym razym odmawiam - jako uzasadnienie podjadę, że kierownica była zgodna z opisem i w momencie wysłania paczki nic się nie zmieniło oraz, że kupujący w ciągu trzech miesięcy mógł sam uszkodzić kierownice do tego stopnia, że nie działa kompletnie lub zrobiła to osoba, która odebrała przesyłkę za niego (bo przecież on był w Anglii, a ja wysyłałem ją na paczkomat w Polsce). Napisałem też, że należało sprawdzić przesyłkę po odebraniu jej... Allegro nadal pisze, żebym określił się, którą opcje wybieram, a kupujący nadal chce całkowitego zwrotu kosztów.

Pytanie co z tym zrobić. Mam mu oddać pieniądze za sprzęt, który on go uszkodził do stopnia, w którym nie da się go używać oraz naprawa jej to będą grubsze pieniądze?

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

xyz96
#21 Demiurg#

@TheWolfBoi To nie jest tak, że coś sobie sprzedasz na Allegro i nic Cię dalej nie interesuje. Odpowiadasz za wady i uszkodzenia z rękojmi przez 2 lata. Reklamację trzeba przyjąć i uznać lub odrzucić. Po uznaniu towar naprawiasz, wymieniasz na swój koszt lub oddajesz kupującemu wszystkie koszty razem z kosztem odesłania. Jeśli reklamację odrzucisz, kupujący pewnie wystąpi z wnioskiem do Programu Ochrony Kupujących, a to już może oznaczać spore kłopoty dla Ciebie. Były tu nawet opisywane przypadki blokady kont w podobnych sytuacjach.

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@xyz96 Nie, nie za samo odrzucenie reklamacji była blokada. Dobrze wiesz o tym.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@TheWolfBoi Odpowiedź jest prosta, reklamację musisz rozpatrzyć, możesz ja uznać albo nie, możesz obniżyć o tyle ile się zmniejszyła wartość kierownicy, jak kupujący złoży wniosek do POKu i otrzyma to Allegro zażąda zwrotu od ciebie, mogą zablokować ci konto.

oznacz moderatorów

TheWolfBoi
#8 Zapaleniec#

Tyle, że wartość zmniejszyła się o 100%

Kierownice sprzedałem za 118 zł sprawną, a teraz jest całkowicie uszkodzona... 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Przy sprzedaży prywatnej nie możesz obniżać zwracanej ceny, jeśli reklamację uznajesz, oddajesz wszystkie koszty.

Obniżanie ceny to tylko przy konsumenckim odstąpieniu od umowy.

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@TheWolfBoi Nie, masz rozpatrzyć reklamację. Trzeba było WYŁĄCZYĆ rękojmię. Popros o wysłanie sprzętu - sprawdź go ( zobacz czy to ta sama kierownica, czy kupujacy coś nie majstrował itp). Możesz uznać reklamację ( zwracasz wszystkie koszty wraz z przesyłką) lub ją odrzucić. NIE olewaj allegro i kupujacego ( odpowiadaj, zgłoś wolę współpracy). Allegro nie ingeruje w reklamacje, ale w brak kontaktu i lekceważenie - jak najbardziej.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

TheWolfBoi
#8 Zapaleniec#

Na następny raz - jak się to wyłącza? Czytałem na internecie oraz pytałem i odpowiedzi nie dostałem, a 10 letnia elektronika sprzedana za byle pieniądze kiedys prędzej czy później się zepsuje (lub uszkodzi ja kupujący 🙃) a kupujący sobie wniesie o rękojmię i po zawodach... 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Gdy wyłączysz rękojmię, pewnie nikt od Ciebie nic nie kupi. Ty byś kupił bez żadnej gwarancji?

oznacz moderatorów

TheWolfBoi
#8 Zapaleniec#

Ogłoszenie wystawiłem na O L X  więc żadnej gwarancji nie było i tam też o tym wspomniałem... 

Czyli po prostu będę wybierał odbiór osobisty lub dowóz przeze mnie i tyle. Koniec z Allegro. 

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@TheWolfBoi Ale sprzedałeś przez Allegro. I teraz musisz rozpatrzyć reklamację ( jak, to zalezy od Ciebie).

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

TheWolfBoi
#8 Zapaleniec#

Allegro napisało, że mogę prosić o wysłanie przez kupującego urządzenia i tego samego dnia od odebrania przesyłki określić się czy przyjmę reklamację. Jeśli urządzenie jest w takim stanie jak opisał kupujący to zwrócę mu te pieniądze ale moim zdaniem to on ją uszkodził - bo kto inny? 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@TheWolfBoi Masz rację, tak zrób, pozbędziesz się problemu.

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@TheWolfBoi Buddy, Ty podejmujesz decyzję. Jeżeli jesteś przekonany że on uszkodził - odrzucasz. Jeżeli Ty zaniechałeś czegoś - uznajesz.

Są osoby które doradzają aby uznawac wszystko co mówi kupujacy, ale to Twoje pieniądze i Ty decydujesz. Nie daj się szantażować, ale działaj rozważnie - jak cos ukryłeś musisz to wziąć na klatę.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

TheWolfBoi
#8 Zapaleniec#

Kilka razy pisałem, że odrzucam z uzasadnieniem i oni nadal mi piszą, że MAM spełnić prośbę kupującego, a kupujący chce zwrot kosztów i "jak chce to mam wysłać mu kuriera, żeby odebrał ten bubel". 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@TheWolfBoi Podjąłeś słuszną decyzję o zwrocie kosztów moim zdaniem. Nie czekaj na POK, to większe zło.

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@TheWolfBoi 

1. GDZIE CI PISZĄ ŻE MASZ SPEŁNIĆ PROŚBĘ KUPUJĄCEGO ???

2. Po drugie napisz uprzejmie że rozpatrzysz reklamację jak kupujacy odesle do Ciebie sprzęt

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

TheWolfBoi
#8 Zapaleniec#

Trochę nadciągnąłem bo tylko proszą ale robią to cały czas, a ja im również odpowiadam im to samo. Już napisałem uprzejmie, że ma mi ten sprzęt odesłać - jeśli wszystko będzie jak opisywał kupujący to zwrócę pieniądze wraz z kosztami przesyłki. Takie pytanie mam - bo typo napisał, że kierownica była rozkręcana przez jakiegoś **piiip**e bo przyciski są inaczej poustawiane (pisząc "poustawiane" miał chyba na myśli zamienione miejscami - nie określił się bo cały czas pisze, że nie działa i chce zwrot) - problem w tym, że mam zdjęcie kierownicy, które zrobiłem przed wysyłką i porównałem je z zdjęciem kierownicy z Google Grafika i wszystkie przyciski są na swoim miejscu. Jeśli zauważę, że kierownica była np. Rozkręcana bo np. On rozkręcił, źle ustawił i gra teraz debila, że to ja ją rozkręciłem to już mogę odmówić reklamacji? I czy jeśli ta kierownica będzie działa Tzn. Podłącze i nie będzie tych problemów co on miał i kierownica nadal będzie działać jak ja opisałem na **piiip** i Allegro to czy również mogę odmówić przyjęcia reklamacji? 

oznacz moderatorów

TheWolfBoi
#8 Zapaleniec#

Napisze jeszcze raz bo wiadomość gdzieś zniknęła - była i nima.

Trochę podciągnąłem bo Proszą, a nie że mam - tak czy inaczej przy każdym moim odmówieniu piszą, że "proszą, bym ustosunkowałsię do prośby kupującego" czyli do zwrotu pieniędzy. Jakieś 1,5 h temu napisałem, że proszę kupującego, żeby odesłał kierownice i jeśli usterki, które opisał, będą, to zwrócę mu pieniądze wraz z kosztem wysyłki - I jest cisza. Kupujący pisał coś "jakiś id*ota rozkręcił i złożył tą kierownice bo są źle poustawiane przyciski na kierownicy" tyle, że mam zdjęcia kierownicy z dnia wysyłki i przyciski są poustawiane w swoich miejscach. Jeśli on mi ją wyśle i przyciski będą źle poustawiane to mogę już podejrzewać, że on ją rozkręcił i odmówić reklamacji? Tak samo z jej działaniem - jeśli u mnie będzie działać jak przed wysyłką to również mogę odmówić reklamacji bo wszystko będzie wtedy zgodnie z opisem - więc nie ma podstawy do rękojmi? Chociaż wątpię, że tak będzie... 

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@TheWolfBoi Wystarczy zamieścić taką informację w widocznym miejscu w opisie przedmiotu, zwłaszcza przy częściowo niesprawnych czy też uszkodzonych przedmiotach.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów