Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Ostatnio pozbywam się zawartości piwnicy nieżyjących już Rodziców, do której wstąpiłem po kilkunastu latach. Aż się przeraziłem, czego tam nie znalazłem - wystawiam wszystko jak leci, a że jest tych rzeczy mnóstwo, więc zacząłem się obawiać o limit działalności nierejestrowanej. Z tego co wiem ten limit wynosi obecnie 3 181,50 zł. Czy przekroczenie nastąpi, gdy w dowolnym miesiącu (na przykład w marcu) go przekroczę czy będzie to średnia z całego roku powyżej tej kwoty? Myślę, że to drugie - bo w przeciwnym razie gdybym np. sprzedał rower wart 4000 zł to byłoby to dziwne, gdybym z tego powodu musiał założyć firmę... No i to nie miałoby sensu - w marcu może się zdarzyć, że ten limit bym przekroczył ale na kwiecień już raczej trend będzie szedł mocno w dół, kolejne miesiące to już będą znacznie mniejsze kwoty - symulacje wskazują, że pod koniec roku to będzie już kilkadziesiąt, może 200-300 zł miesięcznie.
Doradzam wizytę w Urzędzie Skarbowym, oni powinni udzielić konkretnej informacji.
Jeżeli chodzi o limit dla działalności nierejestrowanej, to liczy się przychód w danym miesiącu, a nie średnia z całego roku.
W twoim jednak przypadku będzie to sprzedaż prywatna, bo wyprzedajesz przedmioty będące twoją prywatną własnością, a w takim przypadku nie ma limitu przychodu.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Dodam jak przekraczasz limit masz obowiązek rejestracji firmy, oczywiście że możesz to podciągnąć pod wysprzedaż ale nie zawsze tak to działa.