anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nadany zwrot a późne wysłane

pieskiecuda
#7 Wielbiciel#

Witam,

Klient odebrał paczkę 19.10.2024. Nadał zwrot 02.11.2024, wysłał 06.11.2024 a dotarła do mnie 08.11.2024 (ewidentnie przekroczone terminy). Przy dużej ilości sprzedaży oraz zwrotu nie jestem w stanie monitorować wszystkich dat.

Rozumiem, że allegro dopuszcza składanie zwrotu po terminie i muszę sama tego pilnować? 

Już zwróciłam tą wpłatę klientowi, ale tak dla wiedzy i następnych tego typu sytuacji mam kilka pytań:

1. Allegro pomimo upływu 14 dni nadal pozwala na zgłoszenie zwrotu?

2. Wszystkie i zwroty i daty muszę sama monitorować?

3. Jeżeli minęło te 14 dni i klient zgłosił ten zwrot to mam odrazu go informować, że upłynął czas czy dać mu wysłać ten zwrot i potem to odsyłać...? 

4. Co w sytuacji, gdy klientowi no udało się przed 14 dnioma zgłosić ten zwrot ale paczkę sobie wysłał tydzień później? Nadal się liczy te 14 dni na zwrot?

Korzystam z modelu dropshipping i właśnie paczka dotarła po 3 tygodniach do hurtowni. Oczywiście hurtownia mi tego nie przyjęła bo do nich musi paczka dotrzeć  14 dni. Nie interesują ich terminy nadania itd. Rozumiem, że to mój problem i nie da się ustawić na Allegro, że klient ma 14 dni na wysłanie a nie na nadanie? 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

LEW433
#21 Demiurg#

Jakie terminy przekroczone? Nie pisz bzdur, kupujący ma 14dni na zgłoszenie odstąpienia od umowy zakupu od chwili otrzymania przesyłki 19.10 odstępuje 2.11 i 14dni na odesłanie wysyła 6.11 więc jest to w sumie 28dni, a tu ile dni?

oznacz moderatorów

pieskiecuda
#7 Wielbiciel#

A może spokojniej? Po to się pytam żeby wiedzieć... w końcu to tablica dla początkujących sprzedawców. Jak widzę takie odpowiedzi to chyba lepiej popełniać błędy niż jak człowiek się zapytać. Zachęcam następną razom do zastanowienia się przed wysłaniem komentarza. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@pieskiecuda Jeśli paczka została odebrana 19.10 to czas na złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy mija o północy dnia 2.11.
Tu żaden termin nie został przekroczony.

"Korzystam z modelu dropshipping i właśnie paczka dotarła po 3 tygodniach do hurtowni. Oczywiście hurtownia mi tego nie przyjęła bo do nich musi paczka dotrzeć 14 dni. Nie interesują ich terminy nadania itd. Rozumiem, że to mój problem i nie da się ustawić na Allegro, że klient ma 14 dni na wysłanie a nie na nadanie? "

Zakup był dokonany u Ciebie a to że Ty kupiłeś w hurtowni to już nie jest problem kupującego - towar jest Twoją własnością po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@pieskiecuda 

1)Klient ma 14 dni na ZŁOŻENIE OŚWIADCZENIA o odstąpieniu od umowy 

2) Termin ten biegnie OD MOMENTU OTRZYMANIA PRZESYŁKI

3) Po złożeniu oświadczenia klient powinien w ciagu 14 dni odesłać towar a sprzedawca zwrócić środki

4) teoretycznie jeśłi klient nie dotrzyma terminu na odesłanie można go obciążyć kwotą za bezumowne korzystnie lecz w praktyce to nieosiagalne i bezsensowne działanie 

5) jeśli klient złoży oswiadczenie przed upływem 14 dni od otrzymania paczki to nawet jeśli przekroczy termin odesłania - sprzedający ma obowiązek przyjąć zwrot . Złożenie oświadczenia przez konsumenta rozwiązuje zawartą umowe sprzedaży

oznacz moderatorów