niedawno założyłam działalność aby prowadzić sprzedaż przez internet- skusiły mnie reklamy allegro. Kupiłam towar od producenta i wystawiłam go na sprzedaż, okazało się że to dobry biznes. Zrobiłam większy zapas towaru ponieważ był na niego spory popyt. Ze wszystkich transakcji się wywiązywałam, nie miałam dużo zwrotów, nie zalegałam nikomu z wypłatami ani nie miałam większych opóźnień, wysyłałam w ciagu 24h, jakość mojej sprzedaży to 416 punktow na 500 możliwych. Żadnych naruszeń regulaminu. Po trzech tygodniach od otwarcia konta dostałam informacje o zawieszeniu konta w obawie o bezpieczeństwo przyszłych transakcji, poproszono mnie o wysłanie dowodu osobistego, zdjęcia selfie z dowodem osobistym, dowodu osobistego z towarem oraz fakturę zakupu aby allegro mogło się upewnić, ze jestem w stanie dostarczać klientom zamówiony towar. Po otrzymaniu wszystkich dokumentów poprosili abym poczekała do zrealizowania wszystkich przesyłek. W tym momencie pojawiło się pare reklamacji oraz jeden negatywny komenatrz który został usunięty, reklamacje też były zakończone. Przy 320 zamówieniach miałam zaledwie 5 reklamacji i jeden negatyw. Po ponownej weryfikacji allegro napisało ze nie odblokują mi konta na podstawie wyslanych dokumentów oraz obawiają się o bezpieczeństwo transakcji. Czy ktoś z was tak mial? co zrobić w takiej sytuacji?
@blopi Takich tematów na forum są dziesiątki jak nie setki. Mało komu udało się odblokować konto. Nie wiemy na czym opiera się Allegro w tych decyzjach, może dostawca jest na ich czarnej liście, moze taka decyzja biznesowa, może kontrahent ma cos innego za uszami.
jestem w szoku, jeszcze wczoraj pisali ze widzą moje starania i zostanie to docenione przy weryfikacji i tak właśnie docenili trwała blokada
@blopi @Niestety ale w zasadzie nic z tym nie zrobisz.
Może ewentualnie z pomocą jakiegoś dobrego prawnika udałoby się odblokować konto ale nie będzie to ani szybkie ani łatwe (o ile w ogóle się uda) a nawet jeśli się uda to i tak będziesz na „czarnej liście”.
Zostaje poszukać innego kanału sprzedaży.
na czarnej liście tzn? właśnie mam zamiar kontaktować się jutro z prawnikiem od takich spraw
Tzn na takiej gdzie będą mieć na Ciebie oko.
Oczywiście nikt tego oficjalnie nie przyzna, że taka lista istnieje.
A może inny "oficjalny sklep" zwęszył interes i nie lubi tłoku 😀
@blopi Cześć. Przykro mi, ale sprawy związane z blokadami konta możemy wyjaśniać tylko w prywatnej korespondencji mailowej.
Byłoby milo, gdyby ktoś odpisal
@blopi Muszę prosić Cię o cierpliwość.
podjęliście decyzje o blokadzie konta w dosłownie chwile, a teraz nie możecie odpisać i podać jej przyczyny przez ponad 12h
@blopi nie Ty pierwszy i ostatni z dziwnych powodów zostałeś zbanowany, dziwnie się tu ostatnio dzieje, pierw reklamy ściągają nowych, brak prowizji na start a potem dożywotnia blokada 😞
Wiem, zaczęłam czytać... jestem w szoku. Czekam na konkretne wyjaśnienie, następnie podejmuje kroki prawne. Będę was informować na bieżąco
@blopi napisał(a):
Wiem, zaczęłam czytać... jestem w szoku. Czekam na konkretne wyjaśnienie, następnie podejmuje kroki prawne. Będę was informować na bieżąco
@blopi Na kilkaset takich blokad udało się odzyskać konto może 2-3 osobom.
skąd wiesz?
@kostas11 Ale schemat podobny. Jak to jest że nowa osoba w biznesie ma nagle dostęp do dużo tańszego towaru, że nawet duże podmioty wymiękają na tle jego ofert, a on jeszcze zarabia na tym kokosy. To albo kontrahent ma kradziony towar i go upłynnia, albo nieświadomie dostaje podróbki dobrej jakości.
U mnie nie było podróbek, szczerze mówiąc były tańsze oferty niż moje
Proponuję znaleźć inny kanał sprzedaży.
za dużo, za szybko, za nowe konto
plus interwencje konkurencji
ale na poważnie są odpowiednie przepisy, są prawnicy
działaj