anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieletni i DAC 7. Mieszanka wybuchowa.

Client:118511404
#7 Wielbiciel#

Witam, Jedną sprawę już rozwiązałem za co oczywiście jestem wdzięczy. Tylko zorientowałem się że nie podałem kluczowej rzeczy. A dokładniej wieku. Oczywiście wszystko odbywało się za zgodą opiekunów prawnych. Jednak zaczynając jaki w ogóle mam problem. Jeździło się po giełdach, kupywało się komputery, taka mania z dnia na dzień aż wreszcie nazbierała się kupa tego jak zwał tak zwał złomu i po prostu chciałem się go pozbyć. Dlatego zacząłem sprzedaż różnorakich części typu chłodzenia, płyty, karty, zasilacze itd. na początku lutego 2024r. Raz sprzedałem 2, raz 5 a nawet czasem 5 części i  w taki sposób uzyskałem łączny przychód z 2024 roku na oko 3,5 tys. Sprzedaż nie była jakaś ciągła typu "PŁYTY TANIO SPRZEDAM HURT" tyko pojedyńcze ogłoszenia typu sprzedam płytke w większości za mniej niż 100zł. Około 70% sprzętu posiadałem te "6 miesięcy". Przychody miesięczne nie były duże raz max udało się zarobić 900zł a tak to to bankowo poniżej 400zł. W styczniu 2025r oszołomiła mnie wiadomość na allegro o dac7, peselu i przekazaniu moich sprzedaży pod oko skarbówki. I teraz piszę z pytaniem. Co ja mam teraz takiego zrobić, czy bać się czy nie i jak to w  najgorszym przypadku uregulować?

(Mam nadzieję że admini i inne osoby mnie zrozumieją bo złych intencji tu nie było)

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:118511404 jedno zasadnicze pytanie - czy jesteś w stanie udokumentować , że jesteś / byłeś właścicielem sprzedanych rzeczy dłużej niż 6 miesięcy...

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

@mdrogeria Do 2 najdroższych rzeczy jak najbardziej (obydwie były kupione przez internet, mam nawet ich zdjęcia jak były w moim posiadaniu. Co do innych mówiąc szczerze różnie to wygląda. W większości to zdjęcia i obudowy z których zostały wyjęte.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:118511404 nie jest powiedziane ,że US zainteresuje się Twoją sprzedażą , ale jak dla Ciebie ważniejsza jest spokojność to załóż sobie ewidencję sprzedanych rzeczy , na których zakup nie Masz potwierdzenia i odprowadź podatek w zeznaniu rocznym .Może to niewielkie pieniądze nie warte stresu , ale decyzję musisz podjąć sam

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

@mdrogeria  I tak bym zrobił, ale jednak nie wiem jak takie coś zrobić. Taki nastolatek jak ja nie zabardzo kuma takich rzeczy, a tymbardziej podatków bo nigdy się nie rozliczałem 😕

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#15 Entuzjasta#

@Client:118511404  no ale ktoś dorosły podpisał Ci zgodę, więc jest odpowiedzialny za Twój handel, w związku z tym powinien pomóc w rozliczeniu podatku

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Client:118511404

DAC7 nie ma nic wspólnego z obowiązkiem podatkowym. To tylko raport informacyjny.

A jeżeli o opodatkowania to wszystko zależy czy była to działalność nierejestrowana (a wtedy masz przechlapane, bo wymagana jest kasa fiskalna i rejestracja do VAT) czy sprzedaż prywatna.

Działalność nierejestrowana jest, zawsze opodatkowana, bez względu na to kiedy nastąpił zakup sprzedawanej rzeczy. W przypadku sprzedaży prywatnej, jak dany produkt był w posiadaniu sprzedającego dłużej niż 6 miesięcy (liczymy to od ostatniego dnia miesiąca), to otrzymana kwota ze sprzedaży nie stanowi przychodu.

Ps. US ma prawo sprawdzić rozliczenia do 5 lat wstecz. 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

@pecela Zwykła sprzedarz prywatna i pozbywanie się gratów. Działalności nawet nie miałem planu zakładać.

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@Client:118511404  no to spokojnie 🙂

"Osoby do 26 roku życia, które w roku podatkowym 2024 uzyskały wyłącznie przychody objęte ulgą dla młodych, tj. nieprzekraczające całościowo 85 528 zł, nie mają obowiązku złożenia zeznania rocznego PIT w roku 2025."

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Client:118511404

Działalności nierejestrowanej się nie zakłada.

Jeżeli kupujesz towar do dalszej odsprzedaży z zyskiem lub taka sprzedaż stanowi dla ciebie źródło dochodu, to jest to działalność gospodarcza w rozumieniu przepisów podatkowych. 

Musisz też wiedzieć, że Ordynacja Podatkowa i Ustawa o VAT mają swoje własne definicje działalności gospodarczej, odmienne od potocznego jej znaczenia. Najszerszą definicję ma Ordynacja Podatkowa, wg której każda działalność wykonywana we własnym imieniu i na własny rachunek, to działalność gospodarcza (przykładowo wyprowadzisz psa sąsiada za drobną opłatą, czy sprzedaż coś aby mieć pieniądze). 

A i ulga dla młodych nie dotyczy przychodów z działalności nierejestrowanej oraz z odpłatnego zbycia rzeczy.

Ale w twoim przypadku raczej będzie to odpłatne zbycie rzeczy, jeżeli nie robiłeś tego regularnie. Wtedy o ile pomiędzy kupnem a sprzedażą minęło więcej niż 6 miesięcy, to nigdzie tego nie rozliczasz. Natomiast jak nie minęło, to musisz rozliczyć to w PIT-36 (jak masz dowody zakupu, to możesz odliczyć sobie koszty, bierz też faktury na prowizję i wysyłkę).

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@pecela  Jeżeli napisał że cały przychód za rok 2024 nie przekroczył  3500 zł  to nie wierzę aby załapał się na obowiązek działalności. Po prostu zwyczajna pojedyńcza wyprzedaż.

Ja na jego miejscu nie podejmowałbym żadnych działań, nawet dopisywanie tych groszy do zeznania rocznego nie ma sensu,  tym bardziej że prawdopodobnie nie ma innych dochodów, no i małoletni...

@Client:118511404  Natomiast dokumenty zakupu i sprzedaży radzę trzymać bo Urzędy uwielbiają kontrolować w czwartym lub piątym roku po zdarzeniu.

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@br.

Wiem, dlatego wspomniałem o działalności nierejestrowanej, a tą US traktuje praktycznie tak samo jak normalną działalność (tylko nie ma miesięcznych zaliczek na podatek dochodowy).

Ps. Skarbówka ma własną definicję czym jest działalność gospodarcza. Trzeba o tym pamiętać.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Odpowiedzą za to Ci co wyrazili zgodę.

oznacz moderatorów