anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieprawidłowe wyświetlanie terminu dostawy przy wysyłce „natychmiast” – prośba o wyjaśnienie

Volfario
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

jestem nowym sprzedawcą na Allegro (sprzedaję od około miesiąca) i mam pytanie dotyczące wyświetlania terminu dostawy w ofertach.

Sprzedaję kilka kategorii produktów

- półki na wymiar – czas wysyłki: 3 dni,

- półki gotowe – wysyłka natychmiast,

- uszczelki cokołowe – wysyłka natychmiast,

- ekrany ochronne do zmywarki – wysyłka natychmiast.

Wszystkie zamówienia realizuję terminowo lub nawet szybciej niż deklarowany czas. Wszystkie wysyłki są realizowane przez Allegro Smart.

Przykłady:

1. Numer oferty: 18319702230 (półka na wymiar, wysyłka 3 dni)
    Klient widzi dostawę na wtorek – co jest poprawne:
    czwartek i piątek – produkcja, poniedziałek – wysyłka, co daje 3 dni realizacji i dostawę we wtorek.

2. Numer oferty: 18374596192 (produkt dostępny, wysyłka natychmiast)
    Pokazuje dostawę na sobotę – dlaczego?
    Jeśli wyślę w czwartek, przesyłka powinna być u klienta w piątek.

3. Numer oferty: 18370707705 (wysyłka natychmiast)
    Analogicznie – pokazuje dostawę na sobotę, mimo że realnie będzie w piątek.

4. Numer oferty: 18371256279 (uszczelka cokołowa, dostępna, wysyłka natychmiast)
    Pokazuje dostawę na poniedziałek, mimo że wyślę w czwartek i dostawa będzie w piątek.

Dlaczego system pokazuje późniejsze terminy dostawy niż rzeczywiste?
Jak mogę to poprawić, aby klienci widzieli realny czas dostawy (np. „jutro” lub „pojutrze”)?

Obecnie konkurencja ma w ofertach informację o dostawie „pojutrze”, a u mnie wyświetla się nawet poniedziałek, mimo że wysyłam szybciej.

Będę wdzięczny za wyjaśnienie oraz wskazówki, jak poprawnie skonfigurować oferty, aby terminy były zgodne z rzeczywistością.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

maxr01
#18 Luminarz

Przeanalizuj sobie aukcje z "wysyłką natychmiast".

Kupuję u Ciebie taki produkt np. o 20:00 - wysyłka natychmiast. I jak mi o wyślesz?

Gdziekolwiek nie nadasz, to wysyłka będzie na drugi dzień - liczy się czas zeskanowania przesyłki przez odbierającego kuriera. I to już nie będzie "wysyłka natychmiast".

Bardzo duże firmy mają umowy z kurierami - nawet w niedzielę odbierają przesyłki ok. 23.00 - sprawdzałem na śledzeniu przy zakupie.

Małe firmy nie mają takich możliwości.

Moim zdaniem - ustaw sobie "normalny" termin wysyłki, te 24h, z ustawieniem godzin granicznych.

Allegro pokazuje przewidywany czas dostawy na podstawie wcześniejszych zrealizowanych zamówień. Ja obecnie nawet nie mam ustawionych "godzin granicznych odbioru", a i tak mi pokazuje do południa czas dostawy na następny dzień.

Volfario
#7 Wielbiciel

Rozumiem, o czym Pan pisze, natomiast próbowałem już ustawić wysyłkę „w 1 dzień” – niestety nie przyniosło to żadnej zmiany.

Problem polega na czymś innym.

W mojej ofercie większość produktów to półki na wymiar – z czasem realizacji 3 dni (produkcja). Jednocześnie mam też produkty dostępne od ręki, gdzie ustawiona jest wysyłka natychmiast.

I wygląda na to, że system Allegro bierze pod uwagę średni czas realizacji z całego konta, a nie rozróżnia tego poprawnie na poziomie konkretnej oferty.

W efekcie:

- produkty z wysyłką natychmiast również pokazują wydłużony termin dostawy

- system nie reaguje realnie na ustawiony czas wysyłki w danej ofercie

I właśnie to jest dla mnie główny problem.

Chciałbym, aby dla produktów dostępnych od ręki (wysyłka natychmiast) Allegro pokazywało realny czas dostawy, niezależnie od innych ofert z czasem realizacji 3 dni.

Czy mogą Państwo potwierdzić, czy system rzeczywiście działa w ten sposób (na podstawie średniego czasu dla konta)?
Jeśli tak – czy jest możliwość, aby to rozdzielić, tak żeby każda oferta była liczona indywidualnie?

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Volfario Przewidywany czas dostawy jest obliczany na podstawie historycznych wysyłek oraz dostaw w danej ofercie. Jeśli dla oferty 18370707705 wyślesz więcej przesyłek, które zostaną dostarczone w piątek, to taki czas będziemy wyświetlać. To samo dotyczy oferty 18371256279 -  miałeś w niej dotyczczas tylko 2 zamówienia, zatem system nie miał tak na prawdę na jakiej podstawie wyliczyć średniej, zatem wziął średni czas dostawy przewoźnika, czyli 2 dni robocze. 

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Volfario
#7 Wielbiciel

Dziękuję za odpowiedź.
Proszę podpowiedzieć, ile czasu musi upłynąć albo ile wysyłek powinno zostać zrealizowanych w ciągu 1 dnia, aby system zaczął wyświetlać dostawę na piątek?

Dla przykładu możemy wziąć inną ofertę: numer 18349429400 – w ciągu ostatnich 30 dni było tam 8 sprzedaży i wszystkie zamówienia zostały wysłane terminowo.
Czy przy takiej liczbie zamówień system powinien już wyliczać przewidywaną dostawę na podstawie historii tej konkretnej oferty? Jeśli nie, to jaki jest minimalny próg?

Dodatkowo, inna oferta – numer 18370782942 – była kupiona w ostatnim miesiącu 5 razy, a mimo to system pokazuje dostawę na poniedziałek, chociaż jeśli klient zamówi dziś, wyślę jeszcze tego samego dnia i przesyłka będzie u niego jutro.

Oraz co mogę zrobić, aby klientom wyświetlała się informacja, że dostawa będzie już na następny dzień?

oznacz moderatorów

Volfario
#7 Wielbiciel

@w_kiwi 

Proszę odpowiedzieć na moje pytanie.

Numer oferty: 18370782942

Obecnie jest czwartek, a system pokazuje klientom dostawę dopiero na wtorek. W ciągu ostatniego miesiąca było 5 sprzedaży, jednak ja wyślę zamówienie jutro i przesyłka dotrze do klienta w poniedziałek.

U konkurenta dla tego samego produktu wyświetla się dostawa na poniedziałek. Dlaczego występuje taka niesprawiedliwość?

Proszę o pomoc.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Volfario możesz skorzystać z opcji [wyłącz dostawy szybsze niż moja deklaracja], w tym artykule znajdziesz dokładny opis tej funkcji. Działa to w dwie strony, czyli ogranicza wpływ przewidywań naszych algorytmów na prezentowaną datę dostawy w ofercie. Trzeba tylko pamiętać, że po 10 dniach trzeba ponowić włączenie tej funkcji. 

Alicja
oznacz moderatorów

Volfario
#7 Wielbiciel

Próbowałem już włączać i wyłączać tę opcję, niestety nie zmieniło to sytuacji 😔

Czy mogliby Państwo wejść w moją ofertę i sprawdzić, jaki termin dostawy się wyświetla?
A także porównać z ofertami konkurencji — tam pokazuje termin krótszy o 1 dzień.

Szczerze mówiąc, nie wiem już co mogę jeszcze zrobić, dlatego będę wdzięczny za pomoc 🙏

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Volfario a czy po wyłączeniu odczekałeś przynajmniej 2h? Potrzeba czasu, na przeprocesowanie tej zmiany, nie jest to natychmiastowe. W tej ofercie 18370782942 przewidywany czas dostawy na teraz to wtorek. 

Alicja
oznacz moderatorów

Volfario
#7 Wielbiciel

Ta opcja była już u mnie wcześniej wyłączona — testowałem to już wcześniej, więc odczekałem też odpowiedni czas.

Tak, obecnie w tej ofercie 18370782942 pokazuje dostawę na wtorek, ale powinna pokazywać na poniedziałek.
Na przykład u konkurencji dla tego produktu (Numer oferty: 17526277842) pokazuje dostawę na poniedziałek.

Jeśli wyślę swój produkt, on również dotrze do klienta w poniedziałek, ale u mnie nadal wyświetla się wtorek.

Czy inne oferty mogą wpływać na przewidywany czas dostawy tej konkretnej oferty?
Mam część ofert, gdzie deklarowany czas wysyłki to 3 dni i faktycznie wysyłam je po 3 dniach, ale ta konkretna oferta ma wysyłkę natychmiastową i wysyłam ją tego samego dnia.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Volfario tak, wpływają, jednak tylko te oferty, które mają tę samą deklarację co dana oferta. 
Przy wyliczaniu przewidywanego czasu dostawy dla danej oferty na Allegro brane są pod uwagę deklaracje czasu wysyłki ustawione przez sprzedającego w tej konkretnej ofercie oraz historyczne dane o szybkości wysyłki sprzedającego dla ofert z taką samą deklaracją czasu wysyłki (np. 1 dzień, 2 dni). Algorytm analizuje dane z ostatnich 30 do 90 dni dotyczące wszystkich ofert o tej samej deklaracji.

Alicja
oznacz moderatorów

Volfario
#7 Wielbiciel

Czyli rozumiem, że dla każdej nowej oferty, jeśli ustawię wysyłkę „natychmiast”, to muszę odczekać nawet do około miesiąca, aż system zbierze dane i „nauczy się”, że wysyłam je na czas?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

system nie miał tak na prawdę na jakiej podstawie wyliczyć średniej, zatem wziął średni czas dostawy przewoźnika, czyli 2 dni robocze.

@w_kiwi TAKIE SPRAWY POWINIEN OPISYWAĆ REGULAMIN SERWISU lub jakiś odnośnik do niego.

@maxr01 jakiś czas temu opisywałem swoje przygody z zakupem od kogoś co miał opcję wysyłki natychmiast - wg moderacji allegro mogło to być nawet 48h

dla serwisu natychmiast-24h-48h to jedno i to samo wg ich godzin granicznych, których kupujący często i tak nie widzi

oznacz moderatorów

smartdog_com_pl
#1 Nowicjusz

Miałam dokładnie ten sam problem z allegro. Chociaż deklarowałam wysyłkę natychmiast i natychmiast pędziałam do paczkomatu, to w systemie dla kupujących była informacja o 1 dzień dłuższym terminie dostawy niż było naprawdę. I miałam dokładnie tak samo, że u konkurencji świeciło się termin dostawy na poniedziałek, a u mnie na wtorek itp. Ale po kilku tygodniach allegro samo zmieniło ustawienia i teraz jest ok. u mnie też się świeci dostawa na drugi dzień (przy wysyłakch rano) No i powtórzę to co już wcześniej ktoś napisał, allegro liczy za datę nadania nie dzień w którym wkładamy do paczkomatu, ale dzień kiedy kurier ją wyjmuje z paczkomatu... 

oznacz moderatorów

Volfario
#7 Wielbiciel

Dziękuję za wsparcie i odpowiedź 🙂

Tak, już zrozumiałem, że liczy się data odbioru przez kuriera, a nie moment nadania do paczkomatu.
Staram się wysyłać paczki tego samego dnia przez kuriera — wszystko co mam do godziny 12:00, wyjeżdża jeszcze tego samego dnia.

Mimo to nadal pokazuje dostawę o 1 dzień później, dlatego zacząłem się tym martwić.

A teraz u Panstwa wszystko wyświetla się poprawnie tylko dla starszych ofert (po tych ~30 dniach), czy również dla nowych ofert, które dopiero zostały wystawione z deklaracją wysyłki 1 dzień?

oznacz moderatorów