Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Hej,
Mam mały problem, do wszystkich swoich aukcji dodałem opcję odbioru osobistego w punkcie, dodatkowo dodałem punkt odbioru w zakładce punkty odbioru
Po wejściu na jakąkolwiek ofertę oprócz paczkomatów i kuriera wyświetla mi się opcja odbioru osobistego ale po dodaniu przedmiotu do koszyka lub kliknięcia kup teraz opcja jest zwyczajnie niedostępna. Sprawdzałem to ze swojego prywatnego konta i z konta siostry.
Proszę o informację co robić w tej sytuacji.
@Armedion W cenniku dostaw masz zaznaczony Odbiór osobisty w punkcie sprzedawcy? I Opłata z góry lub Opłata przy odbiorze?
Tak, w każdej opcji mam coś podobnego do tego wzorca. Nie da się zmienić ilości przy odbiorze osobistym
Już wiele osób pisało o tym problemie. Ja także w wielu ofertach innych sprzedawców widzę odbiór osobisty, ale przy próbie zakupu nie można odbioru osobistego wybrać. Myślę, że jest to związane z niedawno wprowadzoną prowizją od kosztu wysyłki. Allegro od tego czasu nie lubi odbiorów osobistych 🙂
@xyz96 niby zaglądam codziennie na Gadane a jakoś przegapiłem te tematy. Dzięki za informację.
Ostatnio dzwonił do mnie klient i skarżył się, że nie może wybrać odbioru osobistego ale uznałem, że robi coś nie tak. Może to jednak nie była jego wina.
@ares_ Faktycznie, u Ciebie niby jest odbiór osobisty, ale ja też nie mogę go wybrać. Zapytaj o to Allegro na czacie tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=4a6df9f8-0556-4b18-8930-68906a58c18e i napisz, jak Ci to wyjaśnili. 🙂
@Armedion Rozumiem, że punkty odbioru dodałeś już po ustawieniu opcji dostawy. Przejdź teraz przez edycję cennika (nie wprowadzając zmian) i zaakceptuj. Następnie sprawdź czy w ofertach nic się nie zmieni.
Robiłem to za 1 razem jak dostałem informację o tym, że odbiór osobisty nie działa. Teraz ponownie zatwierdziłem ustawienia dostaw i nadal bez zmian. Nie mam możliwości wyboru odbioru osobistego w punkcie sprzedającego.
@Armedion Podaj mi numer przykładowej oferty, której dotyczy ten problem.
W zasadzie każdej ale przy tej ofercie zauważyłem problem 9705559257
@Armedion Po wrzuceniu do koszyka i przejściu do płatności, pod "odbiorem w punkcie" należy kliknąć w "zobacz wszystkie na mapie", u góry po prawej w "pokaż punkty" wybrać "odbiór osobisty", oddalić mapę (najlepiej tak, żeby było widać cały kraj) i dopiero wtedy wybrać punkt odbioru osobistego.
Utrudnione jak cholera, chyba wiadomo po co.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Knowhere Nie do końca to jest celowe i jest to utrudnienie. Są firmy, które mają w całym kraju np. 100 punktów odbioru. Właśnie po to ta mapa aby każdy klient z polski mógł wybrać punkt odbioru najbliższy jego miejscu zamieszkania. Przy jednym punkcie w polsce to faktycznie bez sensu ale to uniwersalny punkt programu ( ta mapka) i jest to takie same dla kogoś kto mas 1 punkt jak i całą sieć w kraju. Jak ktoś ma jeden punkt to faktycznie wystarczył by sam adres i klik. Jednak dla 100 punktów mapka jest bardziej czytelna i też obrazowo przedstawia gdzie najbliższe punkty są dla kupującego. Ma to swoje plusy i minusy.
@Z_Kwitalski Skoro allegro jest w stanie podsunąć paczkomaty najbliższe adresowi miejsca zamieszkania ustawionego na koncie, to dlaczego nie jest w stanie zrobić tego samego z punktami odbioru osobistego i dorzucić ich do listy bez włażenia w mapkę (która w przypadku jednego punktu nawet nie centruje się na nim, a na adresie odbiorcy) i kombinowania? Bo jak widać jest to mocno nieintuicyjnie i coraz ktoś wraca tu z tym samym problemem.
Może i nie jest celowe, co nie zmienia faktu, że od odbioru osobistego nie można pobrać dodatkowej prowizji (jak od wysyłki)😏
PS Kto ma po 100 punktów odbioru w Polsce? Nawet tak duże sklepy jak morele czy komputronik mają raptem po kilka, góra kilkanaście. No chyba że masz na myśli jakieś elektromarkety nie dla idi0tów, to wtedy może tak być.
Knowhere Godny rozmówco 🙂 Być może i są takie firmy jak sam podałeś. Być może są takie co mają i 200 punktów. Nie wiemy tego. W sumie to wiemy. Znam producenta, który rozwozi towar po kraju. Nie wiem na jakiej zasadzie rozlicza się ze swoimi odbiorcami ale sam sprzedaje na allegro i oferuje prawie 60 punktów odbioru - właśnie tam gdzie dostarcza swój towar. Nie chodzi o to. Chodzi o zasadę. Twoje pytanie powinno być skierowane do allegro. Rozumiem, że to wypowiedź na mój post wobec Twojego ale pewnie to tak marginalny problem , że allegro nie chce tego rozwiązać podobnie jak zakup rzeczy za 39 zł + drugiej za 1,99 a następnie zwrot tej za 1,99 zł by załapać się na smart. Problem jest mały więc nic się z tego nie robi. U nas to duży problem i u innych też. Jasne, że w skali milionów transakcji miesięcznie to żaden problem ale spójrzmy na to lokalnie a nie globalnie. Zanieczyszczenie Wisły awarią oczyszczalni to OGROMNY problem lokalny z punktu widzenia mieszkańców pobliskich. Co jednak to obchodzi kogoś z globalnego punktu widzenia - mieszkańca Szwajcarii .... To tylko taka pewna analogia. Sztuczne zakupy by wyłudzić SMART są na potęgę ale w skali miliona czy dwóch transakcji ogólnych gdzie 500 jest na wyłudzenie - nie robi to wrażenia na systemie.
"podobnie jak zakup rzeczy za 39 zł + drugiej za 1,99 a następnie zwrot tej za 1,99 zł by załapać się na smart." - szybciej na odwrót😁
"Zanieczyszczenie Wisły awarią oczyszczalni to OGROMNY problem lokalny z punktu widzenia mieszkańców pobliskich. Co jednak to obchodzi kogoś z globalnego punktu widzenia - mieszkańca Szwajcarii" - mieszkam raptem województwo obok i też mnie to nie obchodzi😏
Knowhere U nas jest na odwrót właśnie. Ktoś kupuje coś za 39 zł. Brakuje Smarta i dokupuje coś innego by tylko przekroczyć a potem oddaje. Pewnie specyfika towarów. Nie ma na to reguły choć raz mieliśmy coś takiego, że zakup za niecałe 5 zł a następnie kupno czegoś drogiego i jego zwrot. Tak też się zdarza choć u nas jest odwrotnie. Tanie rzeczy traktowane są jako "uzupełniacz smarta"
Do do drugiej części - Odosobniony przypadek , może nie jesteś wędkarzem 🙂 🙂 🙂 🙂 Nie czepiajmy się drobnostek i pojęcia "bliskości" bo to pojęcie względne. Globalnie i lokalnie również 🙂 Nie ma granicy. Chodziło mi po prostu o zobrazowanie tego bo allegro tłumaczy wyłudzenia smart jako problem bardzo niskiej wagi. Odosobniony dlatego nic się z tym nie robi.
@Z_Kwitalski Fakt, nie jestem wędkarzem😏
Knowhere Ja również. Bardzo jednak dziękuje za udzielanie się w moich wypowiedziach i zwrócenie raz ewidentnej uwagi na kwestię autoresponderów. Trzymasz klasę godny rozmówco i jesteś drobiazgowy. Szacun. Gdzieś tam się wypowiadamy ale jak widać i czasami jest nam po drodze i w tym samym wątku. Do następnego posta 🙂 🙂
@Z_Kwitalski Nie ma za co, dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam:)