Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Na otrzymanej od Allegro fakturze, nie ma mojego numeru NIP. Zgodnie z art 106e ust. 1 pkt. 5 ustawy o VAT, na fakturze powinien być umieszczony numer na podstawie którego nabywca identyfikowany jest na potrzeby podatku lub podatku od wartości dodanej. W ustawieniach nie widzę opcji dodania numeru NIP.
Jestem płatnikiem VAT czynnym i na fakturze musi być mój nr NIP, ale nie mam konta firma (i mieć nie mogę, taka polityka Allegro). Jednakże nie zwalnia to Allegro z obowiązku wystawiania faktur zgodnie z obowiązującym prawem.
@pecela poprosiłam już zespół aby sprawdził tę wiadomość, więc poproszę Cię jeszcze o chwilę cierpliwości.
chwila cierpliwości 🙂
chłopina już pewnie zapomniał o wątku
Pamiętam, ale odpowiedzi od Allegro nadal brak.
@pecela ja też pamiętam i przepraszam, że tak długo to trwa. Cały czas działam w Twojej sprawie.
Mamy 7 kwietnia i nadal nic.
A przy okazji trochę pogrzebałem i nigdzie w regulaminie nie ma info, że do założenia konta firma niezbędne jest posiadanie nr REGON. Za to mamy taką informację "Konto firmowe Allegro przeznaczone jest natomiast wyłącznie dla przedsiębiorców (osób prowadzących dowolną formę działalności gospodarczej)", kluczowe jest tu sformułowanie "dowolną formę", czyli nie ma wykluczenia działalności nierejestrowanej. Jest tylko wymóg posiadania nr NIP.
ps. Chiński sprzedawca może mieć konto firma i wystarczy mu polski NIP, obywatelowi polskiemu zaś sam NIP nie wystarczy. Gdzie tu równe traktowanie.
Zgłoś to do urzędu, za takie nierówności i wybiórcze traktowanie są spore kary finansowe.
@pecela zgodnie z naszym regulaminem: "Konto Użytkownika korzystającego z Allegro w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, utworzone i prowadzone na zasadach przewidzianych w Regulaminie." W art. 2 "Warunki uczestnictwa w Allegro", pkt 2.3 stanowi: "...Osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, osoby prawne lub jednostki organizacyjne, o których mowa w art. 2.1, dokonują Rejestracji za pomocą odpowiedniego formularza rejestracyjnego poprzez podanie wyszczególnionych w nim danych. Następnie podmioty te przesyłają do Spółki kopię dokumentów potwierdzających przedmiotowe dane o prowadzonej działalności gospodarczej...."
W pkt 2.4."...Konto zarejestrowane w sposób, o którym mowa w art. 2.3 powyżej, po pozytywnej weryfikacji danych podanych przez Użytkownika, zostanie wyróżnione ikoną widoczną dla wszystkich odwiedzających Allegro (Konto Firma). Użytkownik dokonujący sprzedaży Towarów w ramach prowadzonej działalności gospodarczej zobowiązany jest do jej realizacji wyłącznie poprzez Konto Firma. Jednocześnie Użytkownik korzystający z Konta Zwykłego, zobowiązany jest niezwłocznie przekształcić Konto Zwykłe na Konto Firma, w celu rozpoczęcia sprzedaży na Allegro w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, z zastrzeżeniem, że takie przekształcenie Konta może nastąpić wyłącznie w oparciu o obowiązujące przepisy prawa. Tym samym sprzedaż niezwiązana z działalnością Użytkownika, o której mowa w zdaniach poprzednich odbywa się w ramach Konta Zwykłego."
Czy w takim przypadku posiadasz dokument potwierdzający zarejestrowanie działalności? Nadanie numeru NIP nim nie jest.
Tylko, że mamy tu sprzeczność. Regulamin nakazuje dokonywania sprzedaży związanej z prowadzoną działalnością z konta firma, a w przypadku działalności nierejestrowanej nie pozwalacie na konto firma. To błędne koło. Przecież taka osoba nawet jak nie ma zarejestrowanej firmy, to odpowiada przez kupującym jak firma, ma obowiązek wystawić fakturę lub paragon (jak jest on wymagany prawnie), przyjąć zwrot czy rozpatrzyć reklamację z tytułu niezgodności zgodnie z ustawą konsumencką, a nie KC.
Ja np. wystawiam kupującemu normalną fakturę VAT z 23% VAT-em, do tego muszę przyjąć ewentualny zwrot (tutaj allegro jawnie i z premedytacją okłamuje potencjalnych kupujących, że nie mają prawa do zwrotu i nie przysługują im prawa konsumenckie). Do tego wystawianie aukcji przez zjebany formularz jest męczące (powinniście dopłacać sprzedawcą za korzystanie z formularza). Kolejne kłamstwa Allegro, to informacja, że sprzedawca nie wystawia faktury (choć to robi).
A co do dokumentów to mam Zaświadczenie o byciu czynnym podatnikiem podatku VAT i Potwierdzenie rejestracji do VAT-UE. O zaświadczenie o nadaniu nr NIP nie występowałem.
ps. Ostatnio pytałem w banku czy osoba prowadząca działalność nierejestrowaną może mieć konto firma. Nie widzą większego problemu.
A odnośnie rządowych baz danych to można mnie znaleźć w:
- https://www.podatki.gov.pl/wykaz-podatnikow-vat-wyszukiwarka
- http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=pl
- https://ppuslugi.mf.gov.pl/?link=VAT
Jako sprzedawca wystawiam FV na każde żądanie kupującego. W dyskusji zgłoszonej przez kupującego (bo miałem kilka dni zwłoki) - pracownik serwisu odpisał, że mam obowiązek wystawienia FV na życzenie kupującego. Oczywiście FV wystawiłem, wysłałem kupującemu, lecz pracownik serwisu Allegro nie miał racji.
Do kwoty (chyba ok. 450 zł) nie muszę wystawiać FV - zgodnie z prawem, wystarczy paragon z nr NIP - tak sprzedają duże sieci handlowe.
Widać, że Allegro stosuje "podwójne standardy" w zależności od rodzaju swoich klientów. Wg Allegro każdy kupujący może żądać od sprzedawcy FV (niezgodnie z obowiązującym prawem), jednak nie każdy sprzedający otrzyma prawidłową FV od Allegro, czego Allegro wymaga od sprzedających.