Klient nie zadysponował przy zakupie, że chce otrzymać fakturę VAT, zatem wystawiliśmy paragon. Kilka dni później, zapytał o możliwość otrzymania faktury, więc odpowiedzieliśmy, że nie, bo byłoby to naruszeniem przepisów skarbowych. Po kolejnych kilku dniach zainicjował dyskusję, domagając się faktury VAT, a my ponownie wyjaśniliśmy, że niestety nie. Minęło kilka dni i oczywiście pojawiła się instrukcja od Allegro, jak dokopać Sprzedającemu - "Jeśli problem został rozwiązany, zakończ Dyskusję. Jeśli nie - możesz poprosić nas o pomoc, albo oznaczyć Dyskusję jako nierozwiązaną i wystąpić o zwrot pieniędzy z Allegro Ochrona Kupujących. Jeśli masz już złożony wniosek Allegro Ochrona Kupujących, nie musisz nic więcej robić". Czy mam rozumieć, że Allegro chce wesprzeć Kupującego i tym samym, podżega (art. 26 kk ) mnie do popełnienia przestępstwa?
Akurat wystawienie faktury do paragonu bez NIP-u nie jest przestępstwem ani wykroczeniem. Grozi za to sankcja w wysokości podatku VAT wskazanego na fakturze (nie mniej i nie więcej). Oczywiście nie ma możliwości odliczenia VAT-u od takiej faktury i jako sprzedawca musiałbyś zapłacić cały VAT z faktury (VAT naliczony wynosi 0 zł). Czyli płacisz 2x cały VAT.
ale kupujący chce otrzymać fakturę na firmę, a otrzymał paragon bez NIP, bowiem nie zadysponował, jaki dokumet chce otrzymać do transakcji, ...natomiast wystawienie paragonu do faktury bez NIP, owszem, jest możliwe, ale sprzedawca powinien zatrzymać paragon, który dołącza do kopii faktury i pozostawia w dokumentacji księgowej
@more_poland rozumiem, że chodzi o dyskusję do zamówienia nr 273cc3e0-d5c6-11f0-8343-ef5e14c45a9c. Wpis od Allegro to wiadomość automatyczna, która pojawia się jeśli dyskusja trwa 14 dni. Decyzja i rozwiązanie tego problemu, należą do Ciebie. Jeśli wypowiadasz się w dyskusji, a kupujący nie zgłosił, że chce trzymać fakturę, możesz odrzucić jego reklamację.
to nie jest reklamacja, tylko dyskusja, odpowiedziałem i na razie czekam na rozwój sytuacji, ...np. na sytuację, kiedy Kupujący poprosi o pomoc Allegro