anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Od 12 września 2025 obowiązek poinformowania jak urządzenia lub oprogramowanie przetwarzają dane

-PRORIDE-
#12 Orędownik

Od 12 września 2025 będziesz mieć obowiązek poinformowania w swoich ofertach o tym, jak urządzenia lub oprogramowanie, które sprzedajesz, przetwarzają dane.

Sprzedajesz używane buty i musisz poinformować kupujących jak oprogramowanie przetwarza dane. Siedzą w Brukseli i tylko wymyślają jakieś bzdety.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@-PRORIDE- 

Obowiązek od 12 września 2025 r. dotyczy głównie sprzedaży urządzeń z funkcjami cyfrowymi (np. smartfony, zegarki, AGD z Wi-Fi) lub oprogramowania, które zbiera/przetwarza dane.

Jeśli sprzedajesz zwykłe buty nic się nie zmienia. Ale jeśli mają np. moduł śledzenia aktywności, to trzeba będzie dodać info, jak zbierają dane.

Chodzi o większą przejrzystość, a nie „utrudnianie sprzedaży”.

Więcej dowiesz się tutaj.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

-PRORIDE-
#12 Orędownik

Na allegro lokalnie dostałem taką informację, a nie sprzedawałem żadnej elektroniki.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@-PRORIDE- rozumiem, natomiast obowiązek poinformowania mamy każdego sprzedającego.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@gdvorek Czy będzie możliwość, dodania tej informacji zbiorowo, np. W kategorii smartfony. Jeżeli nie wszystkich producentów, to chociaż smartfony danego producenta?

Bo jak wiadomo te dane będą identyczne (w obrębie jednego producenta)

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@gdvorek Tak szczerze powiedziawszy, od czego są instrukcje obsługi i ulotki z danymi technicznymi dołączone do w/w sprzętów.? Jeszcze trochę i obowiązkiem sprzedającego będzie nauczanie kupujących obsługi sprzętu.

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@ART_FOTO 

@ART_FOTO  napisał(a):

Tak szczerze powiedziawszy, od czego są instrukcje obsługi i ulotki z danymi technicznymi dołączone do w/w sprzętów.? 

Po części masz rację, ale do coraz większej ilości sprzętów, głównie smartfonów to jest kilka papierków, których nie można nazwać instrukcjami obsługi.

Ja tu jednak widzę małą hipokryzję systemową. Producent ma informować, jak zbiera dane, tylko... Na takim smartfonie czy innym urządzeniu smart, lub urządzeniu z funkcjami cyfrowymi, na którym możemy zainstalować Facebooka, messengera, aplikacje Allegro, "socjalne" media, notatnik, czy głupi kalkulator itp. Czy jesteśmy informowani w przejrzysty sposób, jak i gdzie są przechowywane nasze dane?

@ART_FOTO  napisał(a):
 Jeszcze trochę i obowiązkiem sprzedającego będzie nauczanie kupujących obsługi sprzętu.

Ja już tak mam, jedna z kobiet lat (45) zakupiła smartfon Honor Magic 7 Pro (tegoroczny smartfon premium). Wiadomość po otrzymaniu smartfona

"Ladowarka jest z przejsciowka polska ale nie moge tego do niej wlozyc"

Kilka minut pożniej

"Juz dalam rade"

Dziś dostaję wiadomość

"Hejka masz pomysł jak to przestawić długo otwierają się strony w internecie ,aplikacje itp . pozdrawiam"

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@wojtekmarchewka

A czy producent takiego telefonu o tym informuje? Oczywiście, że nie, bo to często zależy od użytkownika i zainstalowanych aplikacji.

Tak samo wszystkie urządzenia Smart łączące się poprzez aplikacje w telefonie. To apka wysyła dane, a nie samo urządzenie. A czasem urządzenia działają z wieloma aplikacjami. 

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@pecela W tej chwili nie, ale prawdopodobnie będzie musiał. Tak masz rację, że to (tak jak wspomniałem) apki, w większości zbierają i przechowują dane czy inne ciasteczka.

Coraz częściej mamy, u danych producentów darmowe przechowywanie w chmurze ok 5GB i można wykupić u nich abonament na więcej GB. Xiaomi/Vivo/Honor/OnePlus Cloud, dodatkowo dochodzi także zakładanie kont, które przechowują dane typu Xiaomi Account, Huawei /Honor ID itp.  które dane  po zalogowaniu na nowe urządzenia typu smartwatch są przywracane. Więc to zapewne o to chodzi 

oznacz moderatorów

atechnik_sklep
#14 Krzewiciel

To ma taki sam sens jak poniższe, skopiowane ze stron Allegro:

"Czy przetwarzamy Twoje dane osobowe automatycznie (w tym poprzez profilowanie) w sposób wpływający na Twoje prawa?

W związku z dostępem do naszych stron internetowych, dane z urządzenia końcowego przetwarzane są w sposób zautomatyzowany w związku z jego wywołaniem lub wykonywaniem aktywności na stronie, dzięki czemu jako administrator danych możemy oceniać niektóre czynniki dotyczące Ciebie, w celach dla których używamy plików cookies."

😉 bull**piiip**.

oznacz moderatorów