Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Klient zakupił produkt z przedpłatą, jednak nie odebrał przesyłki – została ona zwrócona do mnie jako nadawcy.
Paragon fiskalny został wygenerowany w dniu nadania przesyłki (z systemu sprzedaży), ale fizycznie klient nie odebrał towaru, więc sprzedaż się faktycznie nie zrealizowała. Klient zapłacił za towar oraz za dostawę.
Mam kilka pytań praktycznych:
Czy w takiej sytuacji należy przesłać klientowi kopię paragonu PDF mimo braku odbioru przesyłki?
Czy w praktyce sprzedawcy zwracają klientowi także koszt dostawy, czy tylko cenę towaru?
Czy lepiej od razu zwrócić środki, czy skontaktować się z klientem i zapytać, czy nadal chce otrzymać ten towar?
Co zrobić, jeśli klient powie „tak, proszę wysłać ponownie”, ale nie ma już możliwości zapłaty za nową dostawę? Czy powinien wtedy złożyć nowe zamówienie?
Mam tylko 1 sztukę tego towaru – czy warto wstrzymać zwrot pieniędzy i poczekać na odpowiedź klienta, czy lepiej od razu wystawić go ponownie?
Zależy mi na tym, żeby wszystko zrobić zgodnie z zasadami Allegro i przepisami podatkowymi.
Z góry dziękuję za wszelkie porady
@waggybuddy_pl Przede wszystkim brak odbioru przesyłki przez klienta nie jest jednoznaczne z odstąpieniem od umowy. Jeśli klient poprosi o ponowienie wysyłki, jest ona na jego koszt. Możesz wygenerować dodatkową etykietę do bieżącego zamówienia. Jeśli umieściłeś paragon w formie fizycznej w przesyłce, to nie musisz przekazywać jego kopii mailem.
Jeśli natomiast klient zdecyduje się na zwrot towaru, to zwracasz kwotę towaru oraz najtańszej opcji dostawy, jaką oferujesz.