anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Raportowanie DAC7

amfstudio
#7 Wielbiciel

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Raportowanie DAC7, nie wiem czego się tutaj czepić od 2 tygodniu próbujemy rozszyfrować co zostało przesłane w raporcie, żadna "tabelka" nam się nie spina z zestawieniem które pobieramy, co dzień jesteśmy bardziej zieloni w tych zestawieniach, np nagle w kwartale mamy 2200 transakcji po pobraniu raportu i przeliczeniu brakuje nam do tej ilości 70 czy 80 transakcji, sprawdzamy kwoty i każdy miesiąc brakuje ok 500 - 1200 zł, szukamy, sprawdzamy i ni jak nie wychodzi, US nam mówi żeby nie odliczać kosztów wysyłek, ale to wtedy ni jak nie się nie zepnie z tą tabelką , więc jak moglibyśmy prosić o jakieś szczegóły i jak tak, z góry dziękujemy 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Robicie wpłaty na poczet zwrotów? Ktoś tu jak dobrze pamiętał wrzeszczał, że wpłaty własne na zwrot wliczali do przychodu... 

Na 100% wliczają się te transakcje gdzie nie dostaliście zwrotu prowizji... Nawet nie opłacona licytacja jak zapomnieliście zwrot klepnąć... Więcej niestety nie wiem.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@amfstudio konsultuję temat, wrócę do Ciebie z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@amfstudio

Sprawdź z uwzględnieniem zwrotów czy anulowanych transakcji. Ustawa mówi tylko o odliczaniu prowizji i podatków pobranych przez platformę.

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

U nas też były czynności sprawdzające – mogę podzielić się doświadczeniem.

Sprzedaję wyłącznie przez Allegro, więc co miesiąc robię własne zestawienie przychodów w taki sposób:

1. Pobieram z Allegro zestawienie wpłat za dany miesiąc – od 1. do ostatniego dnia.

2. Doliczam wpłaty z pobrań (czyli płatności gotówkowe od klientów), razem z kosztami przesyłek.

3. Odejmuje wartości zwrotów oraz ewentualne wpłaty własne na zwroty ( u mnie czasem były ) 

4. Tak obliczam realny przychód, który podaję w rozliczeniu.

Natomiast DAC7 pokazuje coś zupełnie innego – raport zawiera wszystkie transakcje, nawet te:

• które zostały zwrócone w kolejnym miesiącu,

• lub były dokonane np. 31 grudnia, ale pieniądze wpłynęły dopiero w styczniu.

To bardzo zaburza obraz i powoduje rozbieżności.

U nas wyszła różnica ok. 2,7% między danymi z DAC7 a moimi rzeczywistymi przychodami. Urząd skarbowy poprosił o wyjaśnienie, które złożyłam, pokazując szczegółowe zestawienie – pani przyjęła to bez problemu.

Według mnie niewielka różnica procentowa (1–3%) przy takiej formie rozliczania przez platformę jest zrozumiała i akceptowalna – ważne, żeby mieć dowody i potrafić to wyjaśnić.

oznacz moderatorów