Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Raportowanie DAC7, nie wiem czego się tutaj czepić od 2 tygodniu próbujemy rozszyfrować co zostało przesłane w raporcie, żadna "tabelka" nam się nie spina z zestawieniem które pobieramy, co dzień jesteśmy bardziej zieloni w tych zestawieniach, np nagle w kwartale mamy 2200 transakcji po pobraniu raportu i przeliczeniu brakuje nam do tej ilości 70 czy 80 transakcji, sprawdzamy kwoty i każdy miesiąc brakuje ok 500 - 1200 zł, szukamy, sprawdzamy i ni jak nie wychodzi, US nam mówi żeby nie odliczać kosztów wysyłek, ale to wtedy ni jak nie się nie zepnie z tą tabelką , więc jak moglibyśmy prosić o jakieś szczegóły i jak tak, z góry dziękujemy
Robicie wpłaty na poczet zwrotów? Ktoś tu jak dobrze pamiętał wrzeszczał, że wpłaty własne na zwrot wliczali do przychodu...
Na 100% wliczają się te transakcje gdzie nie dostaliście zwrotu prowizji... Nawet nie opłacona licytacja jak zapomnieliście zwrot klepnąć... Więcej niestety nie wiem.
@amfstudio konsultuję temat, wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
Sprawdź z uwzględnieniem zwrotów czy anulowanych transakcji. Ustawa mówi tylko o odliczaniu prowizji i podatków pobranych przez platformę.
U nas też były czynności sprawdzające – mogę podzielić się doświadczeniem.
Sprzedaję wyłącznie przez Allegro, więc co miesiąc robię własne zestawienie przychodów w taki sposób:
Pobieram z Allegro zestawienie wpłat za dany miesiąc – od 1. do ostatniego dnia.
Doliczam wpłaty z pobrań (czyli płatności gotówkowe od klientów), razem z kosztami przesyłek.
Odejmuje wartości zwrotów oraz ewentualne wpłaty własne na zwroty ( u mnie czasem były )
Tak obliczam realny przychód, który podaję w rozliczeniu.
Natomiast DAC7 pokazuje coś zupełnie innego – raport zawiera wszystkie transakcje, nawet te:
które zostały zwrócone w kolejnym miesiącu,
lub były dokonane np. 31 grudnia, ale pieniądze wpłynęły dopiero w styczniu.
To bardzo zaburza obraz i powoduje rozbieżności.
U nas wyszła różnica ok. 2,7% między danymi z DAC7 a moimi rzeczywistymi przychodami. Urząd skarbowy poprosił o wyjaśnienie, które złożyłam, pokazując szczegółowe zestawienie – pani przyjęła to bez problemu.
Według mnie niewielka różnica procentowa (1–3%) przy takiej formie rozliczania przez platformę jest zrozumiała i akceptowalna – ważne, żeby mieć dowody i potrafić to wyjaśnić.