Witam.
Chciałbym się dowiedzieć nie pierwszy raz zresztą jak system allegro odejmuje punkty i jak je nalicza. Na jakiej podstawie zostało mi odjęte aż 51 punktów? Pobrałem raport i wynika z niego. Proszę podam przykład: fc565610-2c6d-11f1-aae1-61e7b7f01e5c zakupione po godzinie 21. Umieszczone w paczkomacie następnego dnia po godzinie 9 i odebrane przez kuriera po 11 tego samego dnia. Druga przesyłka e1e8e3c1-29e2-11f1-b394-af2dd290c512, jest to przesyłka z piątku odebrana przez kuriera w sobotę.
Proszę o odpowiedź skąd taka ilość odjętych punktów. Bo jak się uda wysłać szybko wysyłkę to niezbyt chętnie nagradzacie punktami.
Cześć @Sklep_Proxima, poprosiłem o zweryfikowanie Twojej sprawy do odpowiedniego zespołu.
Wrócę do tego wątku, jak tylko otrzymam odpowiedź 🙂
Witam.
Piszę po raz kolejny w sprawie odjętych punktów za szybką wysyłkę. Mam dwa zamówienia: 5d5cf4f0-3ce0-11f1-83a6-d9d3b752f3ab i 5b6a15e0-380f-11f1-b339-f571c4808c63. Jedno zostało wysłane i odebrane przez kuriera z paczkomatu tego samego dnia drugie kurier odebrał dnia następnego ponieważ zamówienie było już po godzinach pracy kuriera. Proszę o ponowną weryfikację tych zamówień. Zwracam się również z prośbą o wyjaśnienie mi skąd taka duża ilość odjętych punktów?
Cześć @Sklep_Proxima! Przepraszam, że nie otrzymałaś odpowiedzi, już wyjaśniam.
W jakości sprzedaży mamy dwie miary dotyczące wysłki - Wysyłka w terminie oraz Szybka wysyłka (tutaj przeczytasz jak przyznajemy punkty w każdej z tych miar).
Oba podane dzisiaj zamówienia zostały zaliczone jako nadane w terminie, nie otrzymałaś za nie ujemnych punktów.
Jednak nie zostały uznane za Szybką wysyłkę, ponieważ przesyłki uznajemy za nadane, gdy przewoźnik nada im status w drodze, który to potwierdza. Dlatego nie uznamy jej automatycznie za wysłaną, gdy przekażesz przesyłkę kurierowi, umieścisz przesyłkę w automacie paczkowym lub zaniesiesz przesyłkę do punktu odbioru.
Obie przesyłki zostały zeskanowane następnego dnia po zakupie dlatego nie zostały uznane za szybką wysyłkę. W tej mierze nie przyznajemy ujemnych punktów.
To co widzisz jako -51 pkt nie oznacza, że tyle punktów Ci odjęliśmy, to porównanie z poprzednim dniem lub miesiącem.
Obecnie w porównianiu z poprzednim miesiącem masz o 61 punktów mniej w mierze Szybka wysyłka, oznacza to, że w tym miesiącu mniej przesyłek nadałaś w dniu zakupu, niż w poprzednim, te wyniki zmieniają się każdego dnia, ponieważ zawsze brane jest pod uwagę ostatnie 28 dni, więc niektóre zamówienia przestają się liczyć, co może spowodować spadek punktacji.