anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odrzucenie reklamacji przez inpost

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Witam, na wstępie przepraszam za kategorie jeśli jest zła. 

W marcu tego roku ktoś kupił ode mnie laptopa. Zapakowałem go w folie bombelkową, karton i sowicie go okleilem stretchem. Inpost uszkodził go w transporcie. Ewidentnie dostał strzała i się rozsypał. Kupujący otworzył spór i dam stwierdził że pakowanie było ok ale czekał za decyzją inpostu. Odrzucili właśnie odwołanie. Co teraz? Laptop kosztował ponad tysiąc złotych i nie mam pojęcia co robić..? 

oznacz moderatorów
38 ODPOWIEDZI 38

pecela
#18 Luminarz#

@Xaras123

Masz dwie opcje.

Pierwsza to mediacja z przewoźnikiem przed Przezesem UKE 

Druga to pozew cywilny przeciwko przewoźnikowi.

Innej opcji nie ma 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Sprzedałeś jako firma czy osoba prywatna?

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Osoba prywatna. Było to na allegro lokalnie ze smartem. 

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Czy to ma jakąkolwiek różnicę? Z resztą nawet jeśli to jest wina przewoźnika. Kupujący stwierdził że czeka tylko jeszcze na decyzję allegro w sprawie sporu. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Xaras123 ogromną. Jako sprzedawca prywatny odpowiadasz za paczkę do chwili nadania a jako firma do chwili doręczenia. W 1 przypadku o ile nie spakowałeś źle to cię nic nie interesuje i reklamacje wnosi kupujący i się kopie z przewoźnikiem. Ciebie nie obchodzi że po paczce przejechał czołg.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@az1rael   Zakup był smart więc to Allegro organizuje i odpowiada za przesyłkę. Kupujacy wykupił usługę dostawy od Allegro więc  dostawcą jest Allegro  a nie Inpost.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@br. to niech sobie kupujący wnosi reklamację do allegro bo sprzedawca odpowiadał za paczkę do chwili nadania. Zresztą nawet w ostatnich postach było coś pt jak przewoźnik rozwalił asusa tuf w fabrycznym opakowaniu i odrzucił reklamację bo źle spakowane - laptop w fabrycznym opakowaniu z plombami nie może być źle spakowany i nie ma takiego pakowania co wytrzyma konfrontację z widlakiem

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@az1rael

Tylko że OP wziął kwestię reklamacji uszkodzenia na siebie. Teraz już nie może powiedzieć kupujacemu, aby ten zgłosił reklamację do przewoźnika. Po prostu jest na to za późno. 

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Nie, to kupujący ubiegał się o reklamację. Gdy inpost się wysrał brzydko powiem to kupujący chce mi zwrócić sprzęt. Nie chcę być ujem ale dlaczego ja mam się pałować z nimi. 

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Także czekam w dyskusji na odpowiedź allegro. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Xaras123 a odbiorca spisał protokół szkody, masz z jakiego powodu odrzucili reklamację, tak jak piszą przy sprzedaży prywatnej odpowiadasz do momentu nadania i za byle jakie pakowanie, reszta to problem kupującego 🙂

Jak nie ma protokołu szkody, napisz że reklamację odrzucasz do uszkodzenia doszło po wydaniu towaru 😄 najwyżej oddadzą mu z protect bez obciążania Ciebie 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Napisałem właśnie, że nie przyjmę uszkodzonego sprzętu bo wysłałem cały. Chętnie, pomogę w czynnej dyskusji ale dlaczego ja mam ponosić szkodę za wakacje laptopa w te i z powrotem. To nie jest 10 czy nawet 100 zł tylko ponad tysiąc. Właśnie o to chodzi. Nie po to sprzedałem sprzęt żeby zarobić a nie żeby być teraz w plecy przez niechlujność kuriera. Sprzedający ocenił obligatoryjne uszkodzenia na 250 zł ale prawda jest taka że jak się rozbierze to wyjdzie jeszcze więcej. 

Allegro odpisało, że sprawa jest przekierowana na jakiś dział od przesyłek i będą się kontaktować mailowo z kupującym. Kurde chodzi o to że nie miałem problemów nigdy z inpostem a tym bardziej allegro. Raz miałem uszkodzona paczkę X lat temu to bodajże nawet nie pisałem odwołania i oddali kasę. Teraz kupujący jest niezadowolony i szczerze go rozumiem ale ja sam w nerwach nie przespałem pół nocy bo nie wyskoczę teraz z tysiaka. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Xaras123 napisz ze zgodnie z zapisami prawa polskiego 
1 odpowiadasz za przesyłkę do chwili nadania jako osoba prywatna i ryzyko utraty lub zniszczenia rzeczy przechodzi na kupującego z chwilą nadania
2 zgodnie z zapisami KPC jako prywatny sprzedawca nie wyrażasz zgody na zwrot
3 zgodnie z zapisami KPC odrzucasz reklamację i roszczenie kupującego z powodu procedowanej przez niego reklamacji u przewoźnika, której wynik po 30 dniach skutkować może uzyskaniem przez niego drugiej rekompensaty od przewoźnika

Podsumowując jeśli dobrze spakowałeś paczkę (najlepiej mieć nagrania z pakowania) pewnie z fabryczny karton to przewoźnik musi odrzucić reklamację z powodu złego spakowania wtedy kupujący powróci z roszczeniem do ciebie ale możesz odrzucić 2 raz 

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Podsumowując, allegro nie pomoże ani mi ani kupującemu. Podtrzymują decyzję inpostu i nie biorą tego na siebie. Napisali cytuje "Jako serwis nie mamy mocy sądu, aby zmienić lub podważyć tę decyzję.

Przewoźnik stwierdził, że przesyłka nie została odpowiednio zabezpieczona na czas transportu, za co odpowiada sprzedawca.

proszę zatem o odniesienie się do zgłoszonego problemu oraz zaproponować kupującemu rozwiązanie w tej sytuacji"

Rozumiem, że prawnie tak jak napisałeś  nie mam obowiązku przyjmować zwrotu tak? 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Xaras123 nie masz takiego obowiązku, musisz jedynie rozpatrzeć reklamacje w czasie ustawowym 14dni od zgloszenia chybaże w ofercie wylączyleś rekojmię. Opisz jak to spakowałeś w fabryczny karton?

Jak wspominałem odrzuć reklamację jeśli uwazasz że spakowałeś prawidłowo i tyle ale musisz to napisać w dyskusji o czasie bo cie allegro obciąży. Nie mają kompetencji ani do podważenia decyzji reklamacyjnej ani obciążania cie protect jeśli wydasz decyzję o czasie. Kupujący może sprawę cywilną zakładać i udowadniać w sądzie że źle zabezpieczyłeś paczkę do czego prawie na pewno nie dojdzie bo allegro mu odda protect na swój koszt ty tylko pilnuj odrzucenia reklamacji 

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

@az1rael  napisał(a):

@Xaras123 nie masz takiego obowiązku, musisz jedynie rozpatrzeć reklamacje w czasie ustawowym 14dni od zgloszenia chybaże w ofercie wylączyleś rekojmię. Opisz jak to spakowałeś w fabryczny karton?

Jak wspominałem odrzuć reklamację jeśli uwazasz że spakowałeś prawidłowo i tyle ale musisz to napisać w dyskusji o czasie bo cie allegro obciąży. Nie mają kompetencji ani do podważenia decyzji reklamacyjnej ani obciążania cie protect jeśli wydasz decyzję o czasie. Kupujący może sprawę cywilną zakładać i udowadniać w sądzie że źle zabezpieczyłeś paczkę do czego prawie na pewno nie dojdzie bo allegro mu odda protect na swój koszt ty tylko pilnuj odrzucenia reklamacji

Laptop został owinięty folią bombelkową na 2 razy i wrzucony do kartonu zastępczego i owinięty stretchem. 

PXL_20250321_184732269.jpg

Screenshot_20250415-213000.png

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Xaras123 masz zdjęcia z uszkodzeń?

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Screenshot_20250417-052225.png

Screenshot_20250417-052232.png

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

I naderwana folia bombelkowa ale już nie wysłał. 

oznacz moderatorów