anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odrzucenie reklamacji przez inpost

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Witam, na wstępie przepraszam za kategorie jeśli jest zła. 

W marcu tego roku ktoś kupił ode mnie laptopa. Zapakowałem go w folie bombelkową, karton i sowicie go okleilem stretchem. Inpost uszkodził go w transporcie. Ewidentnie dostał strzała i się rozsypał. Kupujący otworzył spór i dam stwierdził że pakowanie było ok ale czekał za decyzją inpostu. Odrzucili właśnie odwołanie. Co teraz? Laptop kosztował ponad tysiąc złotych i nie mam pojęcia co robić..? 

oznacz moderatorów
38 ODPOWIEDZI 38

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Laptop po włożeniu do pudełka miał ok 5 cm z każdej strony. Owinięty folią bombelkową nie przesuwał się. Dla mnie było to zapakowane odpowiednio. 

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Daj znać co myślisz jako osoba postronna. 

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

I w sumie szczerze co byś zrobił na moim miejscu bo już mam dość tej sytuacji... Już nawet się kurna nie wysypiam bo mnie to stresuje. Głupi laptop głupia sytuacja ale ja nie nadaje się do handlu bo się za bardzo przejmuje. Nie chcę aby ktokolwiek z nas był poszkodowany ale już mam dość. Liczyłem, że inpost weźmie na siebie te sprawę a tu zonk. Z jednej strony już najchętniej bym przesłał mu te 250 żeby naprawił sobie w swoim zakresie ale dlaczego ja mam być stratny bo ktoś j3bnal paczką o rant. Także daj znać czy było ok spakowane - jako osoba postronna. Jeśli nie to napisze do niego jeszcze dziś na dyskusji. Dzięki za poświęcony czas i rady. Człowiek się uczy całe życie. Pozdrawiam 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Xaras123 w handlu jak masz miękkie serce to musisz mieć twardy zad. Nic bym nie zrobił odrzucasz reklamację i jak ma obiekcje to sąd. Koszt zalożenia sprawy ponosi on plus art 6 kpc ciężar udowodnienia lezy po stronie wyciagającej korzyści czyli on ma udowodnić że źle spakowano. Co do wystawiania czegoś w necie jeśli chodzi o allegro 

1 nigdy w smart

2 wyłączenie rękojmi w ofercie

3 nagranie stanu sprzętu i pakowania

I jesteś wtedy mocno kryty jak ci np ktoś próbuje wyłudzić kasę z protecta. Ogólnie sam protect z punktu widzenia prawa to wał do zaorania w sądzie bo przenoszenie zadłużenia wymaga cesji wierzytelności u notariusza a allegro się wciska w roszczenie na zasadzie bo se wejdę i ch...j co nam pan zrobisz jestesmy dużym korpo. Wywala na minę kupującego pięknie bo możnaby to podciągnąć pod art 286kk doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem a to jest min 8 lat

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Mogę się z tobą skontaktować w inny sposób niż na forum? Nie będę truł gitary. Przejrzałem twoje posty i widzę, że jesteś mocno ogarnięty w prawie. Zajmę ci 5 min oczywiście nie za darmo. Odezwij się proszę na maila. Xaras321@gmail.com

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@Xaras123 działanie każdego przewoźnika w tego typu sprawach jest podobne, opłaca się odrzucać prawie każdą reklamację bo nadzór organów państwa nie działa prawidłowo,a nikt z tym do polskiego sądu nie pójdzie.

Tak jak pisze @az1rael allegro protect to wałek - bo nie wiadomo czym on jest z pkt widzenia polskiego prawa, może być np: siłowym tworzeniem wierzytelności, która nie ma podstaw prawnych.

Złóż reklamację allegro, że źle wykonali umowę/pośrednictwo w sprzedaży z odpowiedzią idź np: do lokalnej inspekcji handlowej czy rzecznika praw konsumenta.

Serwis pozwolił Ci wystawić ofertę, przygotował usługę wysyłki, wziął od tego prowizję.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@RED ale po co on ma coś składać do allegro? reklamację wniósł do przewoźnika kupujący bo wg kpc / prawa przewozowego lub pocztowego on jest uprawniony bo za paczkę odpowiada nadawca do chwili nadania. Składanie czegokolwiek do allegro spowoduje że allegro uzna że reklamację przyjął i odda środki a sam se będzie procedował z nimi spór a kochany kupujący będzie ukontentowany. Proszenie się o problem z konsultantami portalu co nawet nie potrafią dyskusji ze zrozumieniem przeczytać że nie wspomnę że ustawy to chyba 99% nie widziało na oczy 

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Szefie jak znajdziesz chwilę. Poproszę o kontakt na maila. Bo szkoda mi tu już waszego czasu na odpisywanie a tym bardziej twojego. 

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

@az1rael Xaras321@gmail.com

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Końcowy etap w sprawie. Allegro tak czy siak chce mnie obciążyć w rozliczeniach przez allegro protect. Rozumiem, że od tego nie mam już możliwości obrony i tylko czekać jak mnie tym obarczą? 

Screenshot_20250417-141459.png

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

@az1rael  dodatkowo widzę, że chcą jeszcze zablokować mi konto.

Wiesz może jakie mam opcje w takiej sytuacji? Gdzie to mogę zgłosić /odwołać się? 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Xaras123 z tym odwołaniem to jak do pana boga do allegro się możesz odwołać ale to tak jakbyś reklamację na ciebie sam rozpatrywał ... jak nie dadzą się odwołać to też są odpowiednie instytucje do zgłoszenia allegro niektórzy użytkownicy podawali nazwy. JAk chcesz coś do mnei priv napisać to możesz wysłać przez panel wiadomości na allegro nick z forum to także nazwa konta użytkownika jak se wpiszesz w google allegro nick to ci powinno znaleźć. Jak odrzuciłeś reklamację w czasie 14 dni to nie mają podstaw do obciążenia cię protect, jak pisałem ty masz określić czy kupujący ma wysyłać towar do reklamacji czy ją rozpatrujesz po zdjęciach etc bo jak chcesz odesłania to ponosisz koszt odesłania ci towaru a nie każdy se życzy za to płacić i tu konsultant łamie prawo bo nie on decyduje o odesłaniu a robiąc tak naraża cię na koszty przesyłki bez twojej zgody. Ja bym skorzystał z darmowej porady prawnej na uniwerkach z wydziałem prawa są takie studenckie grupy prowadzone przez prawników z uprawnieniami i można się co nie co dowiedzieć plus zadzwonił do uokiku z zawiadomieniem że firma wtrąca się w proces reklamacyjny wymuszając na tobie niekorzystne działania dysponowania własnym mieniem. Plus porada prawna czy zgłaszać na policję arty 286kk p1 
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  czy tam waszego konsultanta przegrzało na zwojach mózgowych, że kolejne dyrdymały pisze w dyskusji, czy znowu wiadomością od bota próbujecie kolejną osobę o zawał przyprawić pt zablokujemy ci konto i obciążymy protect??? jeśli sprzedawca odrzucił reklamację o czasie to macie 0,0000% podstaw na obciążenie go protectem. Ogarnijcie się tam w allegro zanim wam ktoś założy sprawę w sądzie o nękanie i zastraszenie z doprowadzeniem do rozstroju zdrowotnego z powodu nerwów.

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Już w sumie chyba po sprawie tak na prawdę więc nie będę Ci truł już gitary na priv. Chciałem po prostu porady wtedy w jakim kierunku iść... tak straciłeś w cholere czasu żeby się mi tu naprodukować. Kłania się u mnie brak podstawowej wiedzy co do praw i jak działa ten system. Jestem na allegro już parę lat ale nie miałem praktycznie z taką sprawą styczności i nie powiem, stresujące to wszystko. Nie jest to nóż na gardle bo 250 zł o ile czegoś jeszcze nie doliczą ale nie spodziewałem się, że to jest zrzucanie na mnie jako sprzedającego gdy w tej sytuacji jest ewidentny błąd firmy przewozowej mając tyle dowodów... No cóż do uokiku na pewno napiszę bo i tak nie mam już nic do stracenia. Nie wiem tylko czy to już ma być kierowane w sprawie allegro czy inpostu? Szczerze już nawet lżej na serduchu że to już jakby się wyjaśniło. Dosyłam screena z najnowszym mailem. Dzięki wodzu za poświęcony czas. 

Screenshot_20250417-162752.png

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Xaras123 ja chcę wiedzieć czemu nie ma twoich screenshootów do tej pory bo moderacja zadka nie ruszyła czy wydumane dane wrażliwe się pojawiają? Do uokiku na allegro ja bym sie do rzecznika wybrał bo firma której mam usługę w postaci konta na portalu działa na moją niekorzyść jako konsumenta plus uokik. Uwaga zawieszając konto allegro stosuje odpoqiedzialność zbiorową to tez sie nadaje do zaorania sądownie że zblokuja ci konta allegro wszystkim w domu bo sa powiązane po tym samym ip etc

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

@az1rael  zasadniczo myślałem że ty cały czas widzisz te screeny przez to dosyłałem. Z resztą nieważne już.

Zasadniczo w mojej okolicy jest właśnie rzecznik kwestia ile sobie będzie wolał.. Czy to będzie opłacalne.

Gdzieś czytałem, że ludzie piszą do jakiegoś dyrektora mediacji ale to chyba jedynie na etapie walki z inpostem kiedy odrzucają drugą próbę refundacji czy jak to nazwać. Teraz gdy już jest to sprawa allegro to pozamiatane. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Xaras123 rzecznik nic nie woła to jego praca ale czy się podejmie nie wiem

oznacz moderatorów

Xaras123
#7 Wielbiciel#

Liczę, że masz rację i tak się to potoczy bo dopiero jak zacząłem przeglądać fora, głównie allegro to mnóstwo jest właśnie takich kwiatków od inpostu i zrzucania winy na kupującego /sprzedającego. Raz na kilka lat człowiek sprzeda coś co ma większą wartość i kuźwa muszą to rozwalić... Handel internetowy jest dla ludzi o stalowych nerwach. 

oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz#

Allegro Protect działa wyśmienicie w przypadku zakupu od firm.

Byle "bzdet" zgłoszony przez kupującego, a rozpatrzony przez sprzedawcę negatywnie - to Allegro zwraca kasę.

Np.

- Stacja do filtrowania wody, za 350 zł, kupiona na FV na firmę, montował fachowiec-"instalator" - firma jakoś nie mogła przedstawić FV na instalację, ciekła woda na wszystkich szybkozłączkach. Wystarczyło tylko dokręcić. Zgłosili reklamację, ja odrzuciłem, a Allegro "poprosiło wręcz" kupującego o złożenie wniosku do AP, żeby zwrócić mu kasę.

- następne - klient kupuje koła zębate do miksera, na aukcji piszę, że wymagają nasmarowania, bo po paru minutach pracy zostaną uszkodzone. A klient składa reklamację, dyskusja, zdjęcie ze startymi kołami, smaru na nich nie widać, a pisze, że nasmarował. No i Allegro zwraca mu kasę. Pytanie: za co?

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów