anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

One box 25Kg i SMART

BIserwis_pl
#1 Nowicjusz

Przy sprzedaży towaru powyżej 20 KG z opcją SMART i wyborze kuriera Inpost muszę również mieć zaznaczone opcję dostawy w Allegro Delivery: "Dostawa do automatów i do punktów".

Problem w tym, że do automatów paczkowych Allegro Delivery mogę dostarczyć tylko paczki do 20KG, a do paczkomatów Inpost do 25KG.
Jak wyłączę dostawę: "Dostawa do automatów i do punktów" automatycznie opcja SMART jest wyłączana, jeżeli dodatkowo mam zaznaczone dostawa do paczkomatów Inpost. 

Zostaje mi opcja, żeby być SMART wyłączenie paczkomatów Inpost i zostawienie tylko:

DHL dostawa pod drzwi
DPD dostawa pod drzwi

Tworzy to ogromne problemy dla kupujących bo nie wiedzą o ograniczeniu wagowym i często wybierają, opcję One box czy Oreln Paczka gdzie formalnie taka forma dostawy nie powinna mieć możliwości wybrania. 

Czy system nie powinien weryfikować wagi paczki? Proszę o poprawienie tego błędu.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@BIserwis_pl 

Dziękuję za sugestię. Przekazałem ją do odpowiedniego zespołu.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

BIserwis_pl
#1 Nowicjusz

Dziękuje Panie Grzegorzu za zainsteresowanie się tematem. Chociaż problem powszechny na forum. Czy jest szansa, że otrzyma Pan odpowiedź od zespołu kiedy rozwiązanie może być wdrożone? 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@BIserwis_pl 

Oczywiście - zapiszę sobie, że jeśli otrzymam jakąkolwiek informację w tej sprawie to żeby wrócić do Ciebie z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

CzarnyOleander1
#1 Nowicjusz

@BIserwis_pl znam to. Niestety, ale ta różnica maksymalnej wagi przesyłki jest zadziwiająca. Inpost produkuje lepsze z bardziej wytrzymałymi skrytkami automaty? 😅 Skutek jest taki, że dla produktów o wadze 20-24kg trzeba tworzyć osobny cennik w którym należy wykluczyć zarówno dostawę do Paczkomatów, jak i wszystkie inne dostawy do automatów i punktów odbioru w Allegro Delivery. W cenniku należy zostawić wtedy tylko opcję dostawy kurierem... 

Swoją drogą, ciekawe dlaczego skrytka w opcjach dostawy z Allegro Delivery ma te same wymiary, które są w Paczkomatach, ale jednak już nie udźwigną paczki w przedziale 20-25kg.

oznacz moderatorów

BIserwis_pl
#1 Nowicjusz

Ja rozumiem, że kurier też człowiek i wcale nie jest takie łatwe dźwiganie 25kg to nie jest takie fajne.
Dla tego jestem za tym, żeby było ograniczenie i do 20 kg. Ale jestem programistą/integratorem rozwizwiązań ecommers i zrobinie zależności, jeżeli przesyłka waży więcej niż 20 kg to dana dostawa nie może być wybrana to czyste lenistwo albo działanie z premedycają programisty czy też zarządu. 

oznacz moderatorów

CzarnyOleander1
#1 Nowicjusz

@BIserwis_pl pamiętaj, że obecnie ustawienia wysyłki bazują na podstawie cenników i ogólnych ustawień jeśli chodzi o łączenie / rozdzielanie osobnych cenników. W chwili obecnej ustawienia wysyłki nie bazują na podstawie "ile waży dany produkt", tylko na tym co się ustawi w danym cenniku wysyłki, czyli deklaracji, że przy danym cenniku np. można wysłać 1 sztukę produktu o wadze 20kg lub w drugim cenniku - 20 sztuk produktów o wadze 1kg.

Odnośnie kurierów i ich specyfikacji pracy, chciałbym nadmienić, że dla opcji dostawy do DPD Pickup maksymalna waga wynosi 20kg i jest wszystko ok, ale też z drugiej strony, nie ma przeciwskazań, aby ten sam kurier, pod adres miał paczkę o wadze 31kg 😉

Przedefiniowanie całego systemu jeśli chodzi o rozwiązanie liczenia cenników i ilości paczek w Smart względem wagi produktu zakupionego, wydaje mi się bardziej skomplikowane, niż zmiana maksymalnej wagi dla automatów paczkowych i punktów odbioru Allegro Delivery. No, ale z treści Twojego wpisu wnioskuję, że w tym aspekcie znasz się lepiej ode mnie. Dlatego poczekajmy na odpowiedź @gdvorek  🙂

oznacz moderatorów