anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Ochrona Kupujących a zwrot produktu.

eddiemaiden
#8 Zapaleniec

Kupujący zgłosił reklamację. Reklamacja została odrzucona. Allegro zaproponowało zwrot z programu AOK. Zwrot został zaakceptowany. Pomimo tego towar należy odesłać do kupującego, wiadomo. Ale kupujący wyraźnie piszę w wiadomościach: nie wysyłaj, nie odbiorę. Wysłaliśmy. Nie odebrał. Towar wrócił i został przez nas zutylizowany. Po 2 tygodniach sobie kupujący przypomniał że jednak chce ten towar. I Allegro stoi na stanowisku że mamy oddać a jak nie mamy to oddać wpłatę. Serio ?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @eddiemaiden. Proszę, podaj numer zamówienia, którego dotyczy ta sprawa.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

eddiemaiden
#8 Zapaleniec

1fc50800-e694-11f0-99db-9b2b241be5e7

oznacz moderatorów

MiMary

@eddiemaiden, sprawdziłam przebieg Dyskusji i korespondencji do wniosku Allegro Ochrona Kupujących. Wniosek rozpatrzyliśmy pozytywnie i nie obciążyliśmy Cię kwotą zwrotu z Allegro Ochrony Kupujących. 
W tej sytuacji klient wciąż jest prawnym właścicielem towaru, ponieważ reklamacja została przez Ciebie odrzucona. Kupujący w Dyskusji nie wspomniał o tym, że zrzeka się praw do towaru i że możesz zutylizować produkt - dlatego nie powinieneś tego robić. 
Przykro mi, jedynym rozwiązaniem jest odesłanie towaru (lub zwrot pieniędzy), ponieważ tego oczekuje kupujący. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

eddiemaiden
#8 Zapaleniec

rozumiem, czy mogę obciążyć kupującego kosztami zwrotu którego nie odebrał oraz kosztami magazynowania towaru od momentu powrotu do mnie nieodebranej przesyłki do momentu zgłoszenia przez kupującego zwrotu przedmiotu ?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@eddiemaiden a był o tych kosztach poinformowany?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

ktoś w allegro nie rozumie kodeksu cywilnego

pełen odlot

czy dobrze rozumiem

kupujący nie odebrał zwrotu towaru z reklamacji, nawet o tym napisał, że go nie chce, towar został na jego życzenie zutylizowany, następnie zmienił zdanie i allegro wam każe go odutylizować

art 60 i 61 kc znacie?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

wystawcie allegro fakturę do ksef zawierającą, koszta za jego przechowywanie, koszta nieodebranej przesyłki oraz jej utylizacji

oznacz moderatorów

eddiemaiden
#8 Zapaleniec

nie nie, nie został na życzenie zutylizowany. Klient tylko pisał że nie chce, że mamy nie odsyłać bo nie odbierze

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

jeżeli nie było jego zgody na utylizacje to popełniliście błąd, ale pozostałe w/w koszta wam się należą jak psu buda

oznacz moderatorów