Kupujący zgłosił reklamację. Reklamacja została odrzucona. Allegro zaproponowało zwrot z programu AOK. Zwrot został zaakceptowany. Pomimo tego towar należy odesłać do kupującego, wiadomo. Ale kupujący wyraźnie piszę w wiadomościach: nie wysyłaj, nie odbiorę. Wysłaliśmy. Nie odebrał. Towar wrócił i został przez nas zutylizowany. Po 2 tygodniach sobie kupujący przypomniał że jednak chce ten towar. I Allegro stoi na stanowisku że mamy oddać a jak nie mamy to oddać wpłatę. Serio ?
Cześć, @eddiemaiden. Proszę, podaj numer zamówienia, którego dotyczy ta sprawa.
1fc50800-e694-11f0-99db-9b2b241be5e7
@eddiemaiden, sprawdziłam przebieg Dyskusji i korespondencji do wniosku Allegro Ochrona Kupujących. Wniosek rozpatrzyliśmy pozytywnie i nie obciążyliśmy Cię kwotą zwrotu z Allegro Ochrony Kupujących.
W tej sytuacji klient wciąż jest prawnym właścicielem towaru, ponieważ reklamacja została przez Ciebie odrzucona. Kupujący w Dyskusji nie wspomniał o tym, że zrzeka się praw do towaru i że możesz zutylizować produkt - dlatego nie powinieneś tego robić.
Przykro mi, jedynym rozwiązaniem jest odesłanie towaru (lub zwrot pieniędzy), ponieważ tego oczekuje kupujący.
rozumiem, czy mogę obciążyć kupującego kosztami zwrotu którego nie odebrał oraz kosztami magazynowania towaru od momentu powrotu do mnie nieodebranej przesyłki do momentu zgłoszenia przez kupującego zwrotu przedmiotu ?
@eddiemaiden a był o tych kosztach poinformowany?
ktoś w allegro nie rozumie kodeksu cywilnego
pełen odlot
czy dobrze rozumiem
kupujący nie odebrał zwrotu towaru z reklamacji, nawet o tym napisał, że go nie chce, towar został na jego życzenie zutylizowany, następnie zmienił zdanie i allegro wam każe go odutylizować
art 60 i 61 kc znacie?
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
wystawcie allegro fakturę do ksef zawierającą, koszta za jego przechowywanie, koszta nieodebranej przesyłki oraz jej utylizacji
nie nie, nie został na życzenie zutylizowany. Klient tylko pisał że nie chce, że mamy nie odsyłać bo nie odbierze
jeżeli nie było jego zgody na utylizacje to popełniliście błąd, ale pozostałe w/w koszta wam się należą jak psu buda