anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Opcje domyślne przy wystawianiu faktur

lawral
#8 Zapaleniec

Wraz z wejściem KSeF pojawił się problem wcześniej nieznany. Jako że już porobiłem sobie konfiguracje na platformie sprzedażowej które powodują wysyłanie faktur do KSeF, zaczynają się zgłaszać firmy, których pracownicy robią prywatne zakupy na firmowych kontach, bo te mają poustawiane smarty i proszą o korekty, bo właśnie faktura za jakiś krem pod oczy trafiła do księgowości firmy X. Dzieje się tak dlatego że kupujący nie "odptaszają" domyślnego wystawienia faktury za zakup, więc może zamiast opcji domyślnej wystawienia faktury, zrobić opcję domyślną z pustym okienkiem i dialogiem typu "czy na pewno ta faktura watowska jest ci do czegoś" potrzebna. Ja takich dziwnych faktur wystawiam ze 30 w miesiącu, w skali allegro może być tego więcej, jak się w kwietniu wszyscy podepną pod KSeF będzie "armagiedon" 😉

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@lawral Dziękuję za Twoją opinię. 🙂 Możesz zgłosić takie poprawki/zmiany na tej stronie

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

lawral
#8 Zapaleniec

Napisałem to tutaj, co z tym zrobicie to już wasza sprawa 😉

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

no co ty - przecież w ksef podobno można zaznaczyć niechcianą fakturę 🙂

tutaj u sprzedawców powinna dojść dodatkowa opcja ustawie - wysyłam faktury do ksef
bo to będzie istotne dla kupujących

oczywiście będzie syf z fakturami, bo jedyna opcja to korekta takiej faktury,

ale sprzedawca nie musi się na coś takiego zgodzić

Sprzedawca na allegro nie możliwości weryfikacji czy kupujący płacił np: z konta firmy
czy z prywatnego by odsiewać w/w osoby

Był ten problem już opisywany w mediach, Mirek kupuje towar i płaci ze swojego prywatnego konta, bierze fakturę - firma nie ma z nim nic wspólnego, domaga się korekty - ty wydałeś towar i on do ciebie nie wraca - korekta przywraca stan towaru u Ciebie.

I co zrobisz? wystawisz później fikcyjnie paragon, wiele dni po transakcji?

oznacz moderatorów

lawral
#8 Zapaleniec

Księgowy zasugerował zafiskalizowanie na drukarce, ale będzie się jeszcze konsultował z US

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@lawral  To niech firmy biorą odpowiedzialnośc za własne konta i pracowników....... albo niech dopłacają ksiegowym za wyszukiwanie błednych FV

Tak naprawde jełsi towar do Was nie wraca to nie ma żadnych podstaw do wystawiania korekty.... Bo niby z jakiego powodu ? 

Bład jest ewidentnie po stronie kupującego wiec dlaczego to sprzedajacy ma mieć dodatkową prace a nie ta strona która popełniła bład????

oznacz moderatorów

nortimj
#11 Animator

Piszesz że wystawisz korektę jeśli towar do ciebie wróci? Jak minęło 14 dni to niech się z tym sami kulają. 

oznacz moderatorów