anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Paczkę traktujemy jako nadaną w momencie, gdy kurier ją zeskanuje

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

Zmieniliśmy moment, w którym traktujemy paczkę jako nadaną w Paczkomatach i Punktach Obsługi Klienta InPost oraz punktach odbioru (z wyjątkiem placówek Poczty Polskiej). Nowe zasady obowiązują od dzisiaj - 24 maja 2021 r. 

Teraz paczka zmienia status na “W drodze”, gdy kurier ją zeskanuje i otrzymamy o tym informację od przewoźnika. 

Paczkę należy umieścić w Paczkomacie lub zanieść do punktu odbioru do godziny granicznej przewoźnika. Po tej godzinie kurier odbiera i skanuje paczki. Gdy paczka będzie zeskanowana w zadeklarowanym przez Was czasie wysyłki, deklaracja zostanie spełniona. Jeśli dostarczycie paczkę do Paczkomatu lub punktu odbioru w zadeklarowanym czasie wysyłki, ale zostanie ona zeskanowana już po upływie tego czasu – deklaracja nie będzie spełniona.

Jeśli zanosicie paczki na pocztę, traktujemy je jako nadane już w momencie przekazania ich pracownikowi w okienku.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
36 ODPOWIEDZI 36

kostas11
#21 Demiurg#

@DarkStoorM chyba nie bo musiał by zeskanować do 14 😞 nic tego nie kumam i co ma celu ta zmian prócz tego że mniej zwrócą z szybkich nadań bo nie da się tego spełnić 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

kostas11 co ma na celu ?. Według szanownych myślicieli portalu ,, zmobilizowanie sprzedaawców do szybszego nadawania przesyłkek ,, ale skończy się masowym wydłużaniem czasu realizacji przez sprzedawców w obawie przed spadkiem statystyk .

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@mdrogeria ale my na to nie mamy wpływu czy kurier przyjedzie o 14 czy 16:05 paczka nadana tego samego dnia, na drugi w paczkoamcie a ja mam po statystykach bo kurier zeskanował po czasie 😞  

Oczywiście jak tylko spadną mi statystyki wracam na nadanie 3 dni 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

kostas11 i taki będzie finał genialnego pomysłu . 😁 W końcu po co mamy się stresować ,,.... pomalu i tak zdążę , a klient niech se czeka przecież widzi kiedy dostanie paczkę . 

Poza nawiasem , przed chwilą wpłynęło zlecenie z wiadomożcią dla sprzedawcy o treści :proszę o wysłanie jeszcze dzisiaj prezent 

a kurier już se był . Zadzwoniłem żeby sobie klient anulował bo wcześniej jak w piątek nie będzie , akurat w tym momecie mam ustawiny czas realizacji na 2 dni .

oznacz moderatorów

DarkStoorM
#17 Koryfeusz#

@kostas11 Bo to ma być skonstruowane tak, żeby się nie zwracało mimo spełnienia warunków 😉 InPost ma swoje statusy, Allegro wymyśla swoje.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

Jeśli macie ustawioną godzinę, do której należy złożyć zamówienie i klient zmieści się w tym czasie, to paczka powinna wyjść od Was tego samego dnia. Jeśli więc kurier ją zeskanuje tego samego dnia, deklaracja zostanie spełniona.

Zamiana dotyczy Paczkomatów i punktów odbioru. Jeśli dostarczycie do nich paczki już po godzinie granicznej ustalonej przez przewoźnika, przesyłka zostanie zeskanowana dopiero następnego dnia. I wtedy deklaracja nie zostanie spełniona.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

jeszcze tylko jedno małe pytanie Kwiatuszku . Jeśli  mam ustawioną godzinę dla szybkiego nadania i przesyłka w tym samym dniu zostanie zeskanowana bez względu na godzinę to zostanie zaliczona jako nadana w terminie .??

Resztę już zatrybiłem .

Czas wysyłki 24 , zakup 14 ;00

nadanie ZE SKANEM w dniu następnym DO !!! 16:00 / dla miejsc. z godz. graniczną 16:00 / -- ZALICZONE 

nadanie ZE SKANEM w dniu następnym PO !!! 16:00 / dla miejsc. z godz. graniczną 16:00 /--

NIE ZALICZONE 

Da się to ogarnąć .... pisalem o tym kilka razy .

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@mdrogeria Tak, będzie nadana w terminie.

Ale jeśli pisząc "szybkie nadanie", masz na myśli Program Szybkich Dostaw, to oczywiście, żeby uzyskać bonus, ważna jest też data doręczenia. To inna kwestia.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

pomijając bonus , głównie chodzi mi o zaliczenie przesyłki jako nadanej w terminie .

p: zakup przed ustawioną godziną graniczną , skan przez kuriera 19:00 w tym samym dniu .

TAK czy NIE 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@nat_not ale ja nie dostarczam paczek do paczkomatu ani punktu tylko zabiera je kurier w ten sam dzień tyle że po godzinie granicznej i są od razu skanowane ? 

Rozumiem że mam po statystykach i szybkich nadaniach 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@kostas11 Jeśli kurier skanuje paczki w zadeklarowanym przez Ciebie czasie wysyłki, czyli np. w ciągu 24 godzin, to wszystko jest w porządku.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

NiezwyklyZakatek
#9 Pomysłodawca#

Historia z przed kilkudziesięciu minut. 

Wpada zamówienie. Wczoraj sprawdzałam na managerze Inpostu w jakiej strefie leży mój paczkomat. Godzina 14.Ok. Pakuję zamówienie i idę . Wrzucam. Jest kilka minut przed 13. Idę jeszcze do sklepu po zakupy a wychodząc widzę kuriera który zabiera paczki.Podchodzę i pytam czy podjedzie jeszcze raz bo patrz wyżej ja mam info że do 14 można wrzucać. A on mi mówi żebym raczej wrzucała do tej 13 bo potem nikt tu nie podjedzie. A w ogóle to jeżeli w paczkomacie jest jedna czy trzy przesyłki to panowie nie podjeżdżają dnia kolejnego bo to nie opłacalne. Dobrze że mam ustawione 48h ale z drugiej strony szkoda że nie będę mogła zaoferować kupującym 24h bo nie wiem czy Inpost łaskawie do paczkomatu podjedzie czy też nie. W większych miejscowościach pewnie nie ma takich problemów ale na wsiach jak widać mogą być.

oznacz moderatorów

DECO-MASTER
#15 Entuzjasta#

MATKO! WSPOMOŻYCIELKO RATUJ! 😠

Co to do cholery jest?

"Produktyzacja godziny granicznej?"

oznacz moderatorów

adamantan_pl
#7 Wielbiciel#

Regulamin jest mętny, posługuje się wieloma terminami na określenie momentu nadania paczki.

Proste pytania, zakładając, że zamówienie wpłynęło w poniedziałek o 10:00, sprzedawca określił  wysyłkę w ciągu 24h, godzina graniczna to 16:00. W których przypadkach Allegro traktuje nadanie przesyłki jako terminowe:

A) Przesyłka dostarczona do paczkomatu/POP w poniedziałek do 16, kurier odbiera ją (skanuje) z paczkomatu/POP w poniedziałek o 19, dostarczona do klienta jest w środę 

B) Przesyłka dostarczona do paczkomatu/POP w poniedziałek do 16, kurier odbiera ją (skanuje) z paczkomatu/POP we wtorek do 16, dostarczona do klienta jest w środę 

C) Przesyłka dostarczona do paczkomatu/POP w poniedziałek do 16, kurier odbiera ją (skanuje) z paczkomatu/POP we wtorek o 19, dostarczona do klienta jest w środę 

D) Przesyłka dostarczona do paczkomatu/POP we wtorek do 16, kurier odbiera ją (skanuje) z paczkomatu/POP do 16, dostarczona jest w czwartek

E) Przesyłka dostarczona do paczkomatu/POP we wtorek do 16, kurier odbiera ją (skanuje) z paczkomatu/POP o 19, ale przesyłka trafia do sortowni tego samego dnia i dostarczona jest w środę

F) Przesyłka dostarczona do paczkomatu/POP we wtorek do 16, kurier odbiera ją (skanuje) z paczkomatu/POP o 19, do sortowni trafia tego samego dnia, ale dostarczona jest w czwartek

E) Przesyłka dostarczona do paczkomatu/POP we wtorek do 16, ale kurier tego dnia odebrał paczki o 14, więc odbiera ją (skanuje) z paczkomatu/POP w środę, a przesyłka jest dostarczona w czwartek

Wg mnie we wszystkich tych przypadkach paczka powinna być traktowana jako nadana w terminie.

Regulamin zdaje się przerzucać na sprzedawców odpowiedzialność za to, na co nie mają wpływu, tzn. o której kurier InPost podjeżdża do paczkomatu/POP i odbiera przesyłki. Czasem odbiór przesyłek (lub nadanie w paczkomacie/POP) trwa np. pół godziny i absurdalne wydaje się, że dwie paczki nadane w tej samej sesji nadawczej mogą mieć różny status, zależnie od tego, czy zostaną zeskanowane wcześniej, lub później, tzn. o 15:59 lub 16:02. Jaki sprzedawca Allegro ma wpływ na to, jak szybko kurier skanuje paczki?

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@adamantan_pl Regulamin zdaje się przerzucać na sprzedawców odpowiedzialność za to, na co nie mają wpływu - oczywiście że tak.

Ja miałem w ostatnim czasie kilka przypadków nadania w czwartek i zeskanowania w sobotę lub poniedziałek.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

majster_man
#14 Krzewiciel#

Dlaczego nadanie w punkcie inpost jest "gorsze" i nie liczy się niż nadanie w okienku poczty? Przecież to takie samo przekazanie paczki przewoźnikowi. To jakieś nierówne traktowanie firm przewozowych.

oznacz moderatorów

Client:97958020
#7 Wielbiciel#

U mnie kurier InPost odbiera paczki z paczkomatu o naprawdę różnych godzinach

oznacz moderatorów