anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pobranie prowizji od nie sprzedanego towaru

rasel_1
#7 Wielbiciel

Witam. Mam pytanie gdzie i jak zgłosić to, że ktoś kliknął kup teraz, z możliwością zapłaty przy odbiorze, ale po towar nie przyjechał i nie zapłacił. Po prostu zrezygnował z zakupu. Niestety w wyniku tej operacji Allegro żąda ode mnie zapłaty prowizji za sprzedaż. Co z tym teraz zrobić?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jak Ci kupujący odstąpi od umowy na piśmie to możesz spróbować się odwołać, jak nie to nic nie poradzisz... Nie bez powodu sprzedawcy tę opcję omijają.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów

katarzynz
#1 Nowicjusz

Witam. Mam problem ponieważ Osoba zakupiła towar poprzez kup teraz, wybrała opcje płatności przy odbiorze, ale po towar nie przyjechała i nie zapłaciła za niego. Niestety Allegro żąda prowizji od sprzedaży. 

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@katarzynz 

Niestety taki jest regulamin.

W przypadku płatności przy odbiorze Allegro nie ma wiarygodnej informacji, że do transakcji nie doszło. Poproś nabywcę o potwierdzenie, że zrezygnował z zakupu i wystąp o anulowanie opłaty. Jeśli to sytuacja "wyjątkowa" to czasem nawet na Lokalnie, gdzie z zasady opłaty nie podlegają zwrotowi, uda się sprawę załatwić pozytywnie.

Generalnie należy unikać oferowania "wysyłki za pobraniem" i "płatności przy odbiorze", bo więcej z tym problemów niż to warte.

Jeśli musisz udostępnić odbiór osobisty (choćby ze względu na wielkość przedmiotu) to tylko i wyłącznie w opcji "Odbiór osobisty - przedpłata". W takim przypadku prowizja jest należna tylko jeśli klient zapłaci.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów