anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pobranie prowizji od nie sprzedanego towaru

rasel_1
#7 Wielbiciel

Witam. Mam pytanie gdzie i jak zgłosić to, że ktoś kliknął kup teraz, z możliwością zapłaty przy odbiorze, ale po towar nie przyjechał i nie zapłacił. Po prostu zrezygnował z zakupu. Niestety w wyniku tej operacji Allegro żąda ode mnie zapłaty prowizji za sprzedaż. Co z tym teraz zrobić?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jak Ci kupujący odstąpi od umowy na piśmie to możesz spróbować się odwołać, jak nie to nic nie poradzisz... Nie bez powodu sprzedawcy tę opcję omijają.

katarzynz
#1 Nowicjusz

Witam. Mam problem ponieważ Osoba zakupiła towar poprzez kup teraz, wybrała opcje płatności przy odbiorze, ale po towar nie przyjechała i nie zapłaciła za niego. Niestety Allegro żąda prowizji od sprzedaży. 

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@katarzynz 

Niestety taki jest regulamin.

W przypadku płatności przy odbiorze Allegro nie ma wiarygodnej informacji, że do transakcji nie doszło. Poproś nabywcę o potwierdzenie, że zrezygnował z zakupu i wystąp o anulowanie opłaty. Jeśli to sytuacja "wyjątkowa" to czasem nawet na Lokalnie, gdzie z zasady opłaty nie podlegają zwrotowi, uda się sprawę załatwić pozytywnie.

Generalnie należy unikać oferowania "wysyłki za pobraniem" i "płatności przy odbiorze", bo więcej z tym problemów niż to warte.

Jeśli musisz udostępnić odbiór osobisty (choćby ze względu na wielkość przedmiotu) to tylko i wyłącznie w opcji "Odbiór osobisty - przedpłata". W takim przypadku prowizja jest należna tylko jeśli klient zapłaci.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów