Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dzień dobry,
Skontaktowała się ze mną osoba w sprawie kupna aparatu fotograficznego i obniżenia ceny. Zgodziłem się oznajmiając, że dopiero w poniedziałek będę w stanie wysłać sprzęt. Zaakceptował warunki (w języku polskim) na wysłanie poprzez inPost, który wydaje mi się w takich wypadkach najbezpieczniejszą formą.
Wszystko ładnie, pięknie, jednak kolejna wiadomość już wyglądała tak:
"Sveiki,
man gal patogiau nusiųsti kurjerį atsiimti pas jus. Moku DPD kurjeriui.
Galite nurodyti vardą, pavardę, adresą, telefoną ir el. paštą bei pasakyti, kada galėsiu išsiųsti.
Ačiū"
Co w tłumaczeniu z litewskiego wychodzi na:
"cześć
może wygodniej będzie dla mnie wysłać kuriera po to, żeby go odebrać. Płacę kurierowi DPD.
Możesz podać imię i nazwisko, adres, numer telefonu i adres e-mail. napisz i powiedz, kiedy mogę to wysłać.
Dziękuję Ci"
Wszystkie możliwe lampki alarmowe się pozapalały, adres do wysyłki inPost to niby mała miejscowość w Polsce, adres kupującego jest na Litwie a na moje zapytanie odnośnie tej ostatniej wiadomości..cisza.
Teraz mam pytanie do moderatorów, w transakcji allegro pokazuje, że płatność niby została zakończona, chociaż nie widzę nigdzie środków a ja dostałem już saldo -122zł za sprzedaż.
Najbardziej chodzi mi o ryzyko możliwości, jeśli taka jest cofnięcia zapłaty jeśli faktycznie zgodzę się na odbiór poprzez kuriera.
Pozdrawiam.
@Hamstermeister To zwykłe Allegro, czy Allegro Lokalnie? Kupujący wybrał wysyłkę za pobraniem lub odbiór osobisty? Jeśli tak, Allegro nalicza prowizję już w tym momencie. Nie udostępniaj na Lokalnie pobrania i odbioru osobistego, tylko płatność z góry, wtedy prowizja bez zapłaty za towar nie będzie naliczona.
Niczego nie wysyłaj, jeżeli pieniędzy nie masz na koncie w banku lub tu; https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji#!/
Nie podawaj żadnych danych oprócz numeru konta bankowego. Jeśli to próba oszustwa, kupujący będzie chciał od Ciebie pieniądze na transport, które rzekomo zostaną Ci zwrócone.
Nie wchodź w takie układy, jeśli kupujący chce kupić, niczego od Ciebie nie potrzebuje, żadnych danych, oprócz numeru konta bankowego, gdy nie może zapłacić przez Allegro Finanse.
Allegro Lokalnie.
Środki pojawiły na podanej przez Pana stronie i powinny już być w drodze na konto. Odpisałem, że zostaję przy dostawie, która była oryginalnie w ofercie (inPost) i w ten sposób dostarczę przedmiot, także wydaje mi się, że to najbezpieczniejsza forma transakcji.
@Hamstermeister jeśli bedziesz miał środki na kocie to nie stoi nic na przeszkodzie aby klient odebrał towar swoim transportem , dla Ciebie nawet lepiej bo w takim wypadku Twoja odpowiedzialność za przesyłkę kończy się w momencie wydania jej kurierowi . NIE DAJ SIĘ WCIĄGNĄĆ W JAKIEKOLWIEK OPŁATY Z TWOJEJ STRONY PRZED NADANIEM PRZESYŁKI !!!!
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ze "śledztwa" jakie zrobiłem, wychodzi na to, że osoba posiada sklep fotograficzny zagranicą i przyjeżdża do Polski na zakup używanego sprzętu.
Hamstermeister tu nie potrzeba moderatorów , bądź czujny . Nie rób wysyłki , nie wydawaj przedmiotu zanim środki pokażą się tu -https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji#!/
Może to btć klasyczne z długą brodą oszustwo .
Niemal identyczne wiadomości dostawałem, kiedy sprzedawałem PS4 pro. Wszystkie były próbami wyłudzeń poprzez oszustów.