Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Ponad 2 miesiące temu zakupiłem telefon gdzie sprzedający okazał się lewusem (Allegro zablokowało jego konto i zasugerowało żeby skorzystać Ochrony Kupujących - tak też zrobiłem). Po czym dostałem informacje, że moje konto zostało zablokowane i nie mogę się ubiegać o rekompensatę gdyż konto, które (niestety) użyczyłem koledze ponad 15 lat temu ma jakieś ograniczenia. Pisałem z tym kolegą co jest grane bo od tamtego czasu się nie logowałem na to konto (wyszedł smród, znajomy porobił ludzi na podróbki, dostał wyrok, wziął całą odpowiedzialność na siebie itd), no ale wciąż to było z mojego konta. Odzyskałem dane do logowania i zobaczyłem, że jest zaległe saldo (ok 900zł). Znajomemu nakazałem je zapłacić bo to w końcu jego sprawka z którą niestety ja w jakiś sposób jestem powiązany - przelał mi te kwotę i opłaciłem. Szczęśliwie myślałem, że sprawa jest załatwiona a tutaj kicha, Allegro wiąże mnie dalej z jego jakimiś tam utworzonymi kontami na których ma zaległości, którymi wg niego zajęło się już Intrum lata temu i to już powinno być ok (wątpię) i teraz przez cały jego smród cierpię ja, bo ani nie mogę korzystać ze swojego konta które mam od lat ani skorzystać z Ochrony Kupujących. Korespondowałem z Allegro, tak samo on, udostępniałem im ss z rozmową z nim, weryfikowałem się dowodem osobistym (tak samo on) itd., ale wszystko na nic bo wg Allegro mogłem działać w porozumieniu. Teraz zostałem z ratami do zapłaty za telefon którego nie mam i nie mam zielonego pojęcia kiedy ta sprawa się wyjaśni, bo wiem, że znajomy nie ma już zamiaru opłacić pozostałych zrobionych przez siebie kont. Przygotowałem pismo do Rzecznika Finansowego i tak samo UOKiK ale czy to coś da? Nie mam pojęcia, sytuacja jest dla mnie po prostu śmieszna bo mam niezbite dowody, że nie mam nic wspólnego z tamtymi kontami (za wyjątkiem tego już opłaconego), a Allegro dalej przy swoim, no bo przecież chodzi zapewne o kasę.
Niestety nic z tym nie zrobisz.
Jak sam napisałeś - konta były Twoje więc i Twoja jest odpowiedzialność.
Raz czytałem że komuś udało się zdjąć podobną blokadę z pomocą prawnika ale tam chodziło o konto firmowe.
W tym wypadku jeśli bardzo Ci zależy to zostaje chyba tylko udać się z tym do sądu ale to raczej nie będzie opłacalne, zajmie dużo czasu a i sukces nie będzie gwarantowany.
UOKIK Ci nie pomoże, nie zajmują się takimi sprawami. Rzecznik finansowy też tu nic nie da.
Konta są moje (2) i z nich nie pozostało już nic do uregulowania, mało tego Allegro powiadomiło mnie, że usunęło konto gdzie było saldo które opłaciłem. Obecnego konta nikomu nie użyczałem.
Czyli słowo przeciwko słowu...świetnie kur**.
Jak ten telefon kupiłes od firmy to rzecznik spraw konsumenta cię ratuje jak od osoby prywatnej to pozew cywilny by odzyskać kasę a allegro ci tego konta nie odblokuje nigdy chyba że w sądzie wygrasz to jeszcze laskawie może się ugną
Ja raz czytałam, że jakaś firma wygrała sprawę o blokadę. Ale blokady i tak nie zdjęli, za to w ramach zadośćuczynienia dali darmowe promowania na zablokowane konto... Nie wiem czy prawda czy nie ale tu na forum to było...
Witam.
Niestety z Allegro raczej niczego nie ugrasz.
Udostępniłeś konto koledze i to całkowicie i bez żadnej kontroli, tak że mógł korzystać z niego dowolnie, a regulamin Allegro nie pozwala nawet "żonie" przeglądać oferty z konta "męża" a co dopiero "obcym" osobom prowadzić sprzedaż.
Takie działanie to złamanie regulaminu i zwyczajna głupota. Ciesz się, że skończyło się tylko na blokadach kont i odmowie wypłaty odszkodowania przez Allegro, bo mogłeś zostać "słupem". Gdyby Twój kolega wystawił z Twojego konta oferty i ich nie zrealizował, to Ty byś odpowiadał finansowo przed nabywcami, a może i karnie gdyby skala strat była duża. Właściciel konta ponosi całkowitą i wyłączną odpowiedzialność za wszystkie działania podjęte na tym koncie i argument, "to nie ja, to mój kolega" tej odpowiedzialności nie zmienia.
A że były problemy i wielokrotne i długotrwałe naruszenia regulaminu to i Ci Allegro konta poblokowało i to z którego piszesz też zapewne niedługo zawiśnie.
Allegro Protekt (AOK) jest uznaniowe. Jednym z warunków wypłaty jest, by użytkownik, który o odszkodowanie się ubiega, miał "nieposzlakowaną opinię" na Allegro.
Udostępniłeś swoje konto koledze, który narobił na nim "smrodu", a Ty zamiast "po cichu" uregulować wszystkie zaległości na tamtym koncie, to broniąc się przed zarzutami ze strony Allegro poinformowałeś Allegro o fakcie udostępnienia konta obcej osobie i tym samym zamiast wyciągnąć się z błota wpadłeś po uszy w ... bagno. Wszystkie Twoje konta i wszystkie konta Twojego kolegi już zawsze z punktu widzenia regulaminu Allegro będą powiązane.
Do tego by Allegro uznało konto za powiązane czasem wystarczy że dwóch użytkowników zaloguje się z tej samej sieci, co jest dość dyskusyjne, ale prowadzenie "wspólnego biznesu" jak w Twoim przypadku w kwestii powiązań nie pozostawia najmniejszych wątpliwości.
Allegro Ci nie pomoże i odszkodowania nie wypłaci.
Musisz samemu dochodzić roszczeń od sprzedawcy, ale jeśli to prywatny sprzedawca i nie będzie "współpracował" to będzie to długa i kosztowna '"droga przez mękę". A na koniec, jak już będziesz miał prawomocny wyrok, co wcale nie jest takie oczywiste, to może się okazać, że człowiek od którego kupiłeś felerny telefon nie ma dochodów ani majątku. A wtedy będziesz sobie mógł ten wyrok co najwyżej oprawić w ramki.
Pozdrawiam. Marek.