Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, dziś niestety spotkało mnie przykre wydarzenie tu na stronie. Dostałam powiadomienie, że ktoś chciał kupić mój przedmiot. Ten ktoś poprosił mnie o numer email, który podałam.
Następnie dostałam email od allegro, że udało mi się sprzedać przedmiot i że teraz strona mnie przekieruje w inne miejsce, na moje konto.
Pojawiła się strona na której poproszono o mój identyfikator, hasło, i pesel. Wszystko wyglądało jak strona allegro a następnie jak strona banku (to gdzie proszono mnie już o hasło i o pesel).
Bardzo nieprzyjemne wydarzenie, musiałam zablokować konto w banku. Dodatkowo wszystko miało nadal znaczek kłódki. Nie wiem czy sama nie mam wirusa w swoim komputerze co gorsza przez to wszystko.
Proszę o jakąś akcje informacyjną w tej sprawie oraz informacje jak taka sprzedaż powinna wyglądać. Mogą też państwo przyjrzec się klientce od której to sie u mnie zaczęlo.
Nie jestem jakąś specjalistką, zwykle ufałam allegro. Teraz widzę, że informacja o jakimś potwierdzeniu transakcji nie była nawet wysłana z allegro a ja w nią nacisnęłam. Była wysłana z adresu: Allegro
Co więcej strony stworzone przez oszusta miały błędy ortograficzne.
Jak coś sprzedajesz to nie podawaj maili ani nie klikaj w żadne linki, kupujący jak coś kupi to płaci przez Allegro i niczego więcej nie potrzebuje, środki muszą być tu i jak przyjdzie jakiś mail to sprawdź: https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji?dateFrom=2023-08-04&dateTo=2023-...
Czy podałaś na tej fałszywej stronie swoje dane (w szczególności pesel)? Jak tak, to włącz alerty BIK by nikt nie wziął na ciebie kredytu.
Podałam pesel ale nie mam biku. Na szczęście nie podałam numeru dowodu. Ale mają numer email, i chyba telefon - jeśli był on przy ogłoszeniu oraz pesel.
Pozmieniaj wszystko co się da- hasło włącz dwustopniowe logowanie i oczywiście hasło do banku.
Tu na allegro mam pozamieniać? ok
Oczywiście też bym zmienił hasła i włączył 2-stopniowe logowanie.https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/logowanie-i-haslo/czym-jest-dwustopniowe-logowanie-i-dlaczeg...
Ok, dziękuję. A nie mógłby ktoś zająć się tą klientką, bo to ona namawiała do wszystkiego? Po jej adresie IP może policja mogłaby ją znaleźć
Allegro proszę zajmijcie się oszustką która próbowała włamać mi się na konto bankowe!
Jej dane:
@magda_m_s Cześć! Czy mogę Cię prosić o zrzut ekranu z widoczną wiadomością, która została do Ciebie wysłana z tego konta?
to jest strona do której odsyłała oszustka pytając czy już sprawdzałam swoje konto
@magda_m_s Dziękuję, na tym koncie doszło do włamania, już je zabezpieczyliśmy
Skąd pewność, że to włamanie? Ale ok, dziękuję. Czy nie można jednak zgłosić numeru IP z którego była pisana do mnie wiadomość? Bo od początku ta osoba działała w celu włamania się na konto bankowe. Od początku tej pseudo transakcji.
@magda_m_s Na Twoim miejscu założyłbym czym prędzej konto w BIK i włączył alerty oraz zastrzegł numer pesel.
Przestępcy mają teraz Twoje dane.
Mam w rodzinie przypadek w którym bliska osoba dowiedziała się o sporym kredycie wyłudzonym na jej dane kiedy było już za późno - dostała wezwanie do sądu za niespłacone raty…
A gdzie mogę zastrzec numer pesel ? Poza tym ponoć jednak konieczny jest numer dowodu tożsamości.
@magda_m_s Tak jak napisałem - musisz założyć konto w BIKu.