anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o wsparcie w ustawieniu cennika dostaw

Faraway_Stories
#1 Nowicjusz#

Cześć, chciałbym Was poprosić o wsparcie w ustawieniu cennika dostaw, bo nie umiem sobie z tym poradzić. Pomimo przeczytania wielu wątków, nie bardzo rozumiem jak to wszystko działa w Allegro.

Prowadzę sprzedaż okazjonalną. Wysyłam po kilka produktów miesięcznie, a najwygodniej byłoby mi to robić poprzez umieszczenie paczki w paczkomatach Inpost lub Orlen, bo te mam pod nosem.

1. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli wysyłka będzie tylko i wyłącznie za pomocą paczkomatów, to kupujący również muszą mieć możliwość odbioru w paczkomacie?

2. Jeżeli tak, to jakie inne opcje wysyłki powinienem rozważyć, aby nie blokować sprzedaży? Z czego kupujący korzystają najczęściej?

3. Jaka jest różnica pomiędzy dwiema poniższymi opcjami? Przecież zarówno w jednej, jak i drugiej, mogę zaznaczyć wysyłkę Inpost i rozliczam się bezpośrednio z przewoźnikiem. Na czym polega różnica?

Faraway_Stories_0-1740827140581.png

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

KIKOPIKO
#11 Animator#

Jest dużo zmiennych czy chcesz udostępnić smarta czy masz umowę własną z przewoźnikiem itp. 

oznacz moderatorów

Faraway_Stories
#1 Nowicjusz#

Jak już napisałem, sprzedaję okazjonalnie po kilka produktów miesięcznie. Tak więc nie mam własnej umowy z przewoźnikiem.

Co do smarta - oczywiście, że bym chciał, bo to pomaga w sprzedaży.

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#11 Animator#

Zrzut ekranu 2025-03-01 123019.png

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#11 Animator#

wybierz dostosuj cennik 

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#11 Animator#

Zrzut ekranu 2025-03-01 123139.png

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#11 Animator#

i sobie wybierasz kurierów jakich chcesz mieć polecam też zaznaczyć in posta  

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#11 Animator#

Zrzut ekranu 2025-03-01 123409.png

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#11 Animator#

Zrzut ekranu 2025-03-01 123459.png

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#11 Animator#

kurierów musisz zaznaczyć dwóch 

oznacz moderatorów

Faraway_Stories
#1 Nowicjusz#

Niestety nie widzę nigdzie takiej opcji. Możliwe, że masz konto firmowe, a ja prywatne 🙂

Faraway_Stories_0-1740829838872.png

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Proszę bardzo to najprostszy możliwy cennik na koncie prywatnym ze smart. Paczkomaty są smart, kurier płatny. Oba nadaję w paczkomacie. Ten cennik jest na gazetki dlatego 30 sztuk w paczce, na większe przedmioty zmniejsz ilość tak, żeby się zmieściło.  Nie wiem kiedy dokładnie włączy się smart, poszukaj wymagań, kiedyś 5 komentarzy albo 50% przesyłek dodanych w terminie. Do tego musisz założyć konto w menader inpost i połączyć je z Allegro. Kasę na wysyłki wypłacasz z Allegro, wpłacasz na menedżera i generujesz etykiety (smartowe za darmo).

Screenshot_167.png 

Orlen na prywatnym koncie to bardziej skomlikowana sprawa. Mam normalnie płatne, wysyłam czasem przez stronę orlen ale to ma same wady. Podasz tego dziwnego maila z Allegro to Allegro skasuje Ci drugi raz kasę za wysyłkę. Podasz wersję skróconą (wycinasz wszystko od "+do @") to Ci zaniżą statystyki, nie będzie się liczyć do terminowych...

oznacz moderatorów

Faraway_Stories
#1 Nowicjusz#

Po takim ustawieniu niestety nadal nie widać u mnie opcji Smart:

https://allegro.pl/oferta/kanada-pachnaca-zywica-arkady-fiedler-17296326923

ale dzięki za naprowadzenie na trop.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Bo jeszcze jakieś wymagania są. Poszukaj. Jak dobrze pamiętam to było 50% terminowo dodanych numerów przesyłek albo 5 komentarzy. To się zmienia, a nie mam czasu tego szukać. Na pewno na dłuższą metę daje to smarta, bo mam tak od dawna. Jak cos to porównaj z AnnaG-Antyki kontem. Ma smarta za paczkomat na prywatnym...

oznacz moderatorów