Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie podoba mi się sposób rozliczeń z allegro, żeby lepiej to zobrazować umieszczę swoją rozmowę z działem pomocy allegro:
Ja: "Witam
Mam pytanie odnośnie niezrozumiałych dla mnie obciążeń konta z racji sprzedaży przedmiotów. Często w rozliczeniach pojawia mi się pozycja allegro paczkoamty inpost i płatność za tą usługę w momencie gdy ktoś coś ode mnie kupi. Ja mam smarta i mam darmową wysyłkę gdy ktoś też go ma więc skąd biorą się te naliczenia i dlaczego ja jestem za to płacę??"
Allegro: "Dzień dobry,
dziękuję za wiadomość.
Usługa Smart działa na zasadzie współfinansowania- pokrywamy znaczną część kwoty za wysyłkę, natomiast dla Państwa koszt tej dostawy uwarunkowany jest wybranym przewoźnikiem oraz kwotą zamówienia."
Ja: "A gdziej jest tak informacja bo w regulaminie tego nie znalazłem? Wszędzie sie chwalicie że smart to za darmo, a wychodzi na to że przy sprzedaży za wysyłkę nie płaci kupujący tylko sprzedający?! Pisze pani "znaczną cześć kwoty" gdzie ja wysyłam rzeczy małych wartości z najtańszą przesyłką do paczkomatu, a dostaje obciążenia rzędu pięciu, a nawet dziesięciu złotych. Rozumie że ten smart to wielkie nieporozumienie jak i sama sprzedaż na Waszej platformie gdzie prowizję są już i tak przesadzone to jeszcze dodatkowo ja mam płacić za przesyłkę żeby klient miał za darmo??
@Andrew13xxx tak jak napisał Ci Dawid, zrezygnuj ze Smarta i wysyłaj na własnej umowie, innego wyjścia nie ma, wszyscy sprzedający płacą za "darmowy" Smart
tylko pytanie czy to coś mi da? jeżeli ja zrezygnuję to będę miał płatne ale jeżeli kupujący ode mnie będą mieli smarta to nadal będę płacił za ich przesyłki? czy poprostu opcja smart wysyłki nie będzie u mnie dostępna i tak siłą rzeczy to moi klienci będą za nią płacić?
@Andrew13xxx opłaty za przesyłki Allegro Smart! pobieramy w zależności od tego, jaka będzie wartość zamówienia od kupującego. Szczegółowe informacje na temat rozliczeń przesyłek w ramach Allegro Smart! znajdziesz w tym artykule.
@RaBarbar_ka Dobrze ktoś to u Was wymyślił.Zapewne "specjalny zespół".Za przesyłki smart naliczacie od wartości zamówienia.Natomiast firmy kurierskie naliczają od wielkości przesyłki, a nie jej wartości.Za przesyłkę o wadze do 1 kg o wymiarach 10cm x 10cm x 10 cm i wartości tysiąca złotych, płaci się więcej niż za przesyłkę o wymiarach 60 cm x 39 cm x 19 cm, wadze 10 kg i wartości 100 zł. Logika według Allegro.Nie dość że na droższych przedmiotach kroicie wyższą prowizję, to pobieracie wyższe opłaty za przesyłki od których prowizję też pobieracie.
tak, tylko dostałem wcześniej odpowiedź że allegro pokrywa wiekszą część opłat za przesyłkę gdzie ja zawsze mam w opcji paczkomat któryu kosztuje 11,49 a potrącane mam 9,99 tak wiem że zgadza się z cennikiem (bo przedmiot jest pewnej wartości) tylko gdzie tu logika, rozumiem że im więcej zarobię tym mniejsze dofinansowanie mi się należy?
Obecnie wsparcie allegro to w większości gotowe formułki AI. Dziwnie ten smart działa mam taki sam problem, mam smarta a chcieli żeby dopłacić za wysyłkę. Na **piiip** nie miałem problemu a tam mam konto od lat.