anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problemy z nadaniem paczki Inpost

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:43854104
#8 Zapaleniec

Z góry przaepraszam za sarkazm, ale człowiek może znieść określoną ilość problemów na raz, a jak głosi powiedzenie: problemy chodzą parami. Powiedziałbym, że nawet grupami.

Allegro lokalnie wprowadza w błąd sprzedającego podając inny numer, który należy umieścić na przesyłce przed umieszczeniem jej w paczkomacie Inpost, niż numer, który przydziela aplikacja Inpost.

Skutek jest taki:

Nadawca umieszcza nr podany przez Allegro Lokalnie na paczkę i wysyła ją paczkomatem (w Olsztynie już nie ma biura Inpostu - zostały tylko paczkomaty).

Płacę za nadanie paczki w aplikacji, skanuję kod QR, otwiera się skrytka, umieszczam paczkę i zamykam skrytkę.

Widzę potwierdzenie, że paczka została nadana.

Następnego dnia wiadomość od odbiorcy, który pisze, że paczka oczekuje nadal na nadanie! Czyli nie została wcale nadana.

Przy kontakcie telefonicznym, Inpost twierdzi, że nic nie mogą zrobić - musi Pan odebrać paczkę i nadać ją jeszcze raz, bo najprawdopodobniej wpisał pan nie ten paczkomat odbioru, co trzeba.

Możliwe, choć jestem raczej ostrożny z takimi rzeczami.

Więc, aby to rozwiązać musiałem poprosić osbiorcę o podanie mi danych do odbioru, żebym mógł odebrać paczkę w tym samym paczkomacie, z którego ją wysłałem, bo ja tych danych nie posiadam.

Czyli paczka została przekazana przez kuriera Inpost do magazynu i stamtąd wróciła spowrotem do tego samego paczkomatu. Po co? nie wiem. Zwrot moich kosztów? Brak.

Próba druga - tym razem ostrożniej. Widzę, że numer nadania z Allegro lokalnie jest INNY niż numer nadania paczki w aplikacji.

Polak mądry po szkodzie, więc wpisuję numer tym razem z aplikacji Inpost.

Sprawdzam (z AI ,bo przecież ludzi coraz mniej w Polsce): wszystko się zgadza.

ALE:

straciłem czas i pieniądze, odbiorca stracił czas.

Co ważne: nie ma jasnych instrukcji postępowania nawet w aplikacji Inpost, co zwykle określa się jako: "nieintuicyjny interfejs".

Może Inpost zajmie się tymi problemami?

Ja następnym razem wyślę po prostu paczkę u pracownika w okienku na poczcie bez żadnych problemów, tak jak działało bez problemów od zarania dziejów.

Powiązany problem:

Ponieważ Allegro lokalnie tego nie ogarnia (podane opłaty są błędne), to sprzedawca MUSI latać po stronach firm kurierskich i sprawdzać ile w każdej z nich za daną paczkę zapłaci. Dla "ułatwienia" (sarkazm) dodam, że każda z tych firm ma inne maksymalne gabaryty(i wagę - tak wagę też trzeba sprawdzać osobno) i opłaty za daną paczkę.

21 wiek! Łatwiej i wygodniej?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8
matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @Client:43854104, podaj proszę numer zamówienia którego dotyczy Twój wpis oraz numery które zostały nadane przez inPost.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Nie widzę nigdzie numeru zamówienia. Allegro Lokalnie pokazuje mi tylko kod nadania do "Allegro Paczkomaty Inpost":

224449459

Tej paczce wczoraj Inpost nadał numer przesyłki:

620999681110124447651128

Paczka ta wróciła do mojego paczkomatu i dziś odebrałem ją z pomocą odbiorcy.

Potem (także dzisiaj) znowu ją nadałem wpisując tym razem nr nadania z aplikacji Inpost, a AI bot potwierdził nadanie i adres odbiorcy.

Właśnie zauważyłem kolejny problem: Allegro Lokalnie nadal oczekuje na nadanie paczki, mimo, że już ją nadałem przez aplikację Inpost...

Teraz pytanie, czy w takim razie dostanę pieniądze za tą paczkę, po jej odbiorze przez adresata?

Kod nadania przydzielony (dzisiaj) przez aplikację Inpost:

254044639

nr przesyłki Inpost::

620999681005240663436660

Nadana z paczkomatu Inpost:

OLS01BAPP (Grunwaldzka 16, Olsztyn)

do paczkomatu Inpost:

TLU03M (Kolejowa 46, Tłuszcz)

Szacunkowy czas: 2 dni robocze

Allegro Lokalnie:

"Status zamówienia: Oczekuje na nadanie"

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:43854104 

To normalne na Allegro, Status zmieni się dopiero jak kurier wyciągnie paczkę z Paczkomatu, bo Allegro nie uznaje umieszczenia w skrytce jako nadania, a dopiero jej wyjęcie przez kuriera.

A właściwy status po stronie Iponstu sprawdzisz tutaj
https://inpost.pl/sledzenie-przesylek?number=620999681005240663436660

Do tego przesyłkę którą nadałeś w apce Inpostu, nie zobaczy w Allegro. To zupełnie inna usługa.

W Inpoście masz usługę "Allegro Paczkomaty Inpost" i "Inpost Paczkomaty", a to są osobne usługi.

A i wg śledzenia paczka 620999681110124447651128 została doręczona do adresata, a nie zwrócona. Ten paczkomat był docelowym.

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Dziękuję bardzo,

dopiero zaważyłem, że nr zamówienia jest po prostu w pasku adresu, a nie na stronie.

Co do aktualizacji statusu, to też dobrze by było poinformować użytkownika o takim stanie rzeczy.

Przesyłka została odebrana przeze mnie jak już pisałem, bo nie chciałem sobie jeszcze bardziej komplikować sprawy wybierając zwrot, ale może trzeba było i wtedy może odzyskałbym pieniądze? Nie mam pojęcia...

W sposobie, w jaki działa to wszystko (cały ten system) jest bardzo dużo niejasności, domysłów i miejsca na pomyłki.

Będzie to rodzić kolejne nieporozumienia, błędy, reklamacje, nerwy i dodatkową niepotrzebną pracę.

Jeszcze raz dziękuję za cierpliwość, bo będzie nam potrzebna.

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

(kontynuacja mojego poprzedniego tematu):

pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-sprzedawcy/problemy-z-nadaniem-paczki-inpost 

Dalsze problemy z tą samą ofertą. Teraz jest już w archiwum:

oferty/archiwum/d7b11cbc-214d-466a-82c6-ebe049f2e336/6e98c223-034e-4e88-a711-3838a83c9bc6

Problem:

Odbiorca odebrał paczkę z paczkomatu Inpost dziś, o godz. 15:41, a u mnie w Allegro Lokalnie:

Status zamówienia: Oczekuje na nadanie

Opis problemu:

Powyższa przesyłka Inpost miała numer:

620999681005240663436660

i poprawnie została odebrana w paczkomacie TLU03M.

Problem w tym, że ja coś namieszałem chyba w aplikacji Inpost mobile, bo nie jest ona intuicyjna i tam mam dodatkowo (oprócz powyższej przesyłki) jeszcze nową przesyłkę utworzoną i nie ma nigdzie możliwości tego usunięcia albo anulowania.

Podejrzewam, że Allegro nie widział tamtej przesyłki (nie wiem czemu) i teraz czeka, aż wyślę tą utworzoną, mimo, że towar dotarł już do odbiorcy (patrz numer przesyłki powyżej).

Numer utworzonej przesyłki (która już nie powinna istnieć):

620999681105240434478965

Kod nadania:

224449459

Czeka na nadanie do: pt 07.08.2026, 12:11, rozmiar: mała

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:43854104

Status przesyłki na Allegro już Ci się nie zmieni (ten status zostanie na zawsze). Nadałeś poza Allegro, więc Allegro nie wie, że wysłałeś, tak więc tylko wyślij na czacie nr przesyłki jak jeszcze tego nie że zrobiłeś.

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Chyba nie przeczytałeś mojego posta do końca.

Odbiorca już zapłacił i otrzymał towar.

Pytanie co ja mam dalej robić żeby otrzymać jego zapłatę?

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Już sam znalazłem odpowiedź:

należy na swoim koncie allegro lokalnie przejść do sekcji:

"Rozliczenia" -> "Wpłaty od kupujących" -> "Zobacz historię i wypłać środki"

i tam zażądać wypłaty należności.

oznacz moderatorów