anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prosta aplikacja aktualizacji stanów przez API

MAMY ROZWIĄZANIE!
bierem
#7 Wielbiciel#

Witam. 

Szukam jakiejś prostej aplikacji, która po API zaktualizuje mi stany towarowe (tylko stany plus aktywacja lub dezaktywacja, jeśli wymagane) na podstawie np. pliku CSV, JSON lub innego.
Nie interesują mnie kobyły typu BASELINKER.

Może ktoś ma, używa, może polecić, chce mi sprzedać lub napisać takie coś.

Szukam jakiegoś punktu zaczepienia.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5
tomsyty
#10 Popularyzator#

Pokaż przykładowy plik json. Wklej go korzystając z przycisku "Insert/Edit code sample", wybierz format "JavaScript". Jak jest długi to wystarczą pierwsze 2-3 aukcje, chodzi o to żeby zobaczyć jego format, jak masz w nim te dane zapisane.

oznacz moderatorów
bierem
#7 Wielbiciel#

Jeszcze nie mam takiego pliku. Będę go generował na podstawie bazy z programu magazynowego dlatego może to być dowolny format - przygotuję jaki będzie potrzebny. Wygodnie by mi było, gdyby identyfikacja towaru odbywała się po numerze towaru (SKU), a nie numerze oferty. 

Aktualizację robię 2-4 razy dziennie na klikniecie i tak mi pasuje. Nie chciałbym, żeby to się robiło automatycznie.

oznacz moderatorów
bierem
#7 Wielbiciel#

Aktualizację robię 2-4 razy dziennie na klikniecie i tak mi pasuje. Nie chciałbym, żeby to się robiło automatycznie.

Obecnie mam jakieś 1300 ofert, ale zmianie podlega przeważnie mniej niż 100 przy każdej aktualizacji.

Do tej pory aktualizowałem dane przez import pliku CSV ale Allegro coś pozmieniało i nie aktualizują się oferty, które są wystawione w innej kategorii niż kategoria nadana produktowi, którego dotyczą. Allegro pozwala wystawić ofertę w innej kategorii (jednej z dostępnych dla danego produktu), ale jak jest inna niż ta nadana w katalogu produktu, to wali się import z CSV.

oznacz moderatorów
tomsyty
#10 Popularyzator#

Masz tutaj  proste rozszerzenie do przeglądarki Chrome, aktualizuje stan magazynowy aukcji w oparciu o plik JSON. Struktura pliku musi wyglądać następująco:

[
  {
    "sku" : "SKU002",
    "stock" : 20
  },
  {
    "sku" : "SKU003",
    "stock" : 0
  },
  {
    "sku" : "SKU004",
    "stock" : 40
  },
  {
    "sku" : "SKU005",
    "stock" : 50
  },
  {
    "sku" : "SKU006",
    "stock" : 60
  },
  {
    "sku" : "SKU007",
    "stock" : 0
  }
]

choć oczywiście idzie to zmienić jakby Twój program generował jakąś inną. Na pewno w SKU nie możesz mieć znaku backslash ("\"), pozostałe raczej nie powinny przeszkadzać (sprawdzałem m.in. ze spacją i zwykłym slashem "/").

Stan równy 0 zakończy aukcję (a jeśli była już zakończona z dodatnim stanem, to wyzeruje ten stan), stan większy od zera ustawi i w razie potrzeby wznowi, jeśli była nieaktywna.

stock_extension.gif

Instrukcję instalacji zaczerpnij z instrukcji do tego rozszerzenia , punkt 1-6 (rozwiń też instrukcję rejestracji aplikacji), uprawnienia przy rejestracji zaznacz allegro:api:profile:read, allegro:api:sale:offers:read, allegro:api:sale:offers:write.

Ikonkę możesz sobie przypiąć do paska żeby była na wierzchu, kliknięcie lewym otwiera stronę ładowania pliku, prawym i "opcje" - stronę opcji rozszerzenia.

oznacz moderatorów
bierem
#7 Wielbiciel#

Czegoś takiego szukałem. Dzięki.

oznacz moderatorów