anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prowizja od sprzeaży

MAMY ROZWIĄZANIE!
fazii13
#9 Pomysłodawca#

@_HolaOla_Dnia 18 grudnia zakończyła się moja sprzedaż w formie licytacji wierteł z przystawką, wylicytowane za kwotę 550 złotych. Obliczona mi została prowizja od sprzedaży w kwocie zł 119,11 którą opłaciłem. Z obliczeń wychodzi że prowizji zapłaciłem prawie 22%, myślę że jest bardzo zawyżona, lub podwójnie naliczona.

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21
pinsplash
#21 Demiurg#

@fazii13 w jakiej kategorii i podkategorii wystawiałeś? Pamiętaj że jeżeli miałeś wyróznienie to jest dodatkowa prowizja.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@fazii13 już wyjaśniam, na końcową opłatę za sprzedaż w zamówieniu nr 187ea112-7ed1-11ed-9047-97ffc8aa0957 składa się kilka pozycji:
- prowizja, która wynosi 9,5%, więc w tym przypadku było to 53,11 zł (prowizja jest pobierana też od kosztów przesyłki, czyli obliczmy ją od kwoty 558,99 zł);
- opłata za cenę minimalną, jest to opłata za ustawienie ceny minimalnej w licytacji i wynosi ona 10% ustanowionej przez Ciebie ceny minimalnej, ale nie więcej niż 100 zł, ta kwota to 65 zł;
- jednostkowa opłata transakcyjna, wynosząca 1 zł od sprzedanej oferty. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
fazii13
#9 Pomysłodawca#

Za wystawiony towar do licytacji, powinna być podana przybliżona kwota prowizji. Ja jak i wielu jako nowicjusz, za bardzo się nie znam. Gdybym wiedział że opłata jest też za wystawienie ceny minimalnej, to na pewno bym nie sprzedał. A jeżeli już, to 10% za wystawienie ceny minimalnej z 550 złotych wynosi 55 a nie 65 złotych

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru#

Matko Boska Częstochowska, ale że jak z tą dziesięciną?

Będę chciał sprzedać monety w licytacji, jeśli ustawię minimalną to zapłacę dopiero gdy sprzedam? Czy bez względu na wynik. 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

Od minimalnej prowizję naliczą bez względu n wynik 

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru#

Toż to zdzirstwo, jeszcze większe opłaty niż danina dla państwa.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@fazii13 podczas wystawiania oferty, na samym dole formularza jest informacja o opłatach. W przypadku licytacji jest tam podana opłata za cenę minimalną, opłata za wystawienie przedmiotu, a także jednostkowa opłata transakcyjna, jedynie prowizja nie jest podana, ponieważ zależy od ceny końcowej, której nie możemy przewidzieć. 
Konsultuję to, dlaczego została naliczona opłata za cenę minimalną w wysokości 65 zł, a nie 55 zł, dam znać, gdy otrzymam odpowiedź.
@Halfrunt o opłacie za ustawienie ceny minimalnej piszemy np. w tym artykule, informacja jest też widoczna na formularzu wystawiania. 
Opłata jest pobierana, nawet jeśli nie dojdzie do sprzedaży. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Client:104371448
#14 Krzewiciel#

No to mnie teraz "zastrzeliłaś" @la_nika 😮

oznacz moderatorów
krejzole
#14 Krzewiciel#

Dobrze że zapłaciłeś tylko 119 zł za tą sprzedaż, mogli zażądać wszystkiego. Może w przyszłości będzie trzeba jeszcze dopłacić.

oznacz moderatorów
krejzole
#14 Krzewiciel#

Ja osobiście zostałem zmuszony sprzedawać zbędne mi przedmioty na innej stronie. Niema tam prowizji jest spory ruch.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@fazii13 wracam jeszcze z wyjaśnieniem, dlaczego kwota za ustawienie ceny minimalnej wyniosła 65 zł. W tej ofercie ustawiłeś cenę minimalną w wysokości 650 zł. Cena minimalna nie jest widoczna dla kupujących.

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
fazii13
#9 Pomysłodawca#

Pierwotnie cena minimalna ustalona była na 650 zł., ale została zmieniona na 550 zł., i z tą ceną minimalną odbywała się licytacja.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@fazii13 opłata pobierana jest od pierwszej ustalonej ceny minimalnej. Cena minimalna (650 zł) została ustawiona 11.12.2022 i dlatego to od tej kwoty została pobrana opłata za ustawienie ceny minimalnej w licytacji.  

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
fazii13
#9 Pomysłodawca#

Ja się z takim podejściem do sprawy nie zgadzam. Tak jak wcześniej pisałem, ustalona kwota minimalna została zmieniona i według zmienionej kwoty odbyła się licytacja więc z takiej powinna być pobrana prowizja 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@fazii13 przykro mi i rozumiem Twój punkt widzenia, jednak wystawiając ofertę na Allegro akceptujesz regulamin, a w nim jest to dokładnie opisane:

"Część IV. Opłaty za opcje dodatkowe
2.  Opłata za każdą opcję dodatkową naliczana jest w momencie publikacji Oferty, a w przypadku późniejszego wyboru danej opcji – w momencie jej zastosowania".

I dlatego opłata w wysokości 65 zł została naliczona 11.12.2022 w momencie, w którym skorzystałeś z opcji dodatkowej i ustawiłeś cenę minimalną w wysokości 650 zł. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
deterren_pl
#7 Wielbiciel#

Czyli trzeba wystawiać po zaniżonych cenach i później zmieniać na wyższe

oznacz moderatorów
deterren_pl
#7 Wielbiciel#

A co ze sprzedażą nowych rzeczy? Nie licytacja.

Ja sprzedaje swoje produkty i wcześniej było 10% teraz bez żadnych informacji jestem liczony 20%!

6be90e30-ddb8-11ed-8e33-c139658fe4bb 

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@deterren_pl oferta ze wskazanego zamówienia znajduje się w kategorii "pozostałe", gdzie prowizja wynosi 20% i nie dokonywano ostatnio zmian w tym zakresie. 

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
deterren_pl
#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów