anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

przekroczony limit transakcji DAC7

Gazala42
#7 Wielbiciel

Dzień dobry. Dostałem informację z Allegro, że przekroczyłem limit 30 sprzedaży ograniczony dyrektywą DAC7. To sprzedaż prywatnych rzeczy w zasadzie z jednej hobbystycznej branży i starałem się pilnować aby tej ilości nie przekroczyć. Tymczasem wygląda, że Allegro zaliczyło na poczet sprzedaży również te, które nie doszły do skutku ponieważ kilka licytacji wygrał człowiek, który nigdy za wylicytowane rzeczy nie miał zamiaru zapłacić i po mojej interwencji jego fałszywe konto zostało przez Allegro zawieszone. Czy można te niedoszłe transakcje odliczyć od ilości sprzedaży tzn czy może i powinno zrobić to Allegro?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć @Gazala42, w ramach limitu uwzględniamy też transakcje zawarte na Allegro, które nie zostały opłacone przez kupującego. Jeśli sprzedajesz na Allegro Lokalnie, nie uwzględniamy nieopłaconych transakcji w ramach limitu ani w raporcie.

Przed wysłaniem raportu ponownie przeliczamy limity. W raporcie uwzględnimy tylko transakcje, które doszły do skutku. Jeśli przyznaliśmy Ci rabat transakcyjny lub zwrot opłaty transakcyjnej, to nie uwzględnimy takiej transakcji w raporcie.
Sprawdź również ten artykuł.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

Gazala42
#7 Wielbiciel

ok , transakcje nie opłacone miały miejsce na Allegro lokalnie. Czy gdzieś mogę sprawdzić ile transakcji w tym roku miałem na swoim koncie bo według moich zapisów było ich trochę poniżej 30. Jak pisałem starałem się tego pilnować

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Gazala42 a powiedz mi po co to pilnujesz ? jak sprzedajesz swoje graty które masz dłużej niż 6 mc to nie musisz nic płacić, nawet jak przekroczysz to jest tylko informacja do US 

A nawet jak sprzedasz za mniej i ktoś na Ciebie doniesie i tak możesz mieć wezwania, i zapłacić podatek zaległy 75% od przychodu 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Gazala42
#7 Wielbiciel

a jak mam udowodnić w US, że moje sprzedawane rzeczy są w moim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy nie mając paragonów zakupu? Pilnuję ilości sprzedaży po to aby nie wchodzić na celownik US i się nie tłumaczyć. Oczywiście, że życzliwy może donieść ale na to akurat wpływu nie mam ale mam na to co i w jakiej ilości wystawiam

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Gazala42 rzy takiej sprzedaży jak Twoja to US nie stanowi zagrożenia ,a każdy przedmiot używany przez jakiś czas a potem odsprzedawany nie powinien zostać uznany za handel . Kiedyś przechodziłem potyczkę z US i wiem że mają zastrzeżenia głównie jak jakaś konkretna rzecz jest wystawiana w większej ilości sztuk . Pojedyncze ,używane  rzeczy nie są brane pod uwagę . Aby US interweniował muszą być wyraźne podejrzenia że nie jest to zbywanie niepotrzebnych rzeczy tylko jawny handel. 

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@Gazala42

DAC7 ma charakter wyłącznie informacyjny. Jak US będzie chciał cię skontrować, to to zrobi. A skarbówka i tak monitoruje platformy takie jak Allegro. Powiem, że z jakiejś 15 lat temu musiałem się tłumaczyć z jednej transakcji na ok 40 parę złotych. DAC7 wtedy nie było. 

@kostas11 

W takim przypadku nie ma 75% podatku. Płacisz zaległy podatek i grzywnę karną (mandat od 466,60 do 23 330 zł, a w sądzie do 93 320 zł). A nawet jak naliczą 75% podatku, to i tak jest jeszcze mandat karny.

oznacz moderatorów